3 cereale ce te ajută să slăbești - Doza de Sănătate
 

3 cereale ce te ajută să slăbești

Ovăzul este un aliment foarte bun pentru diabetici, deoarece această cereală poate regla nivelul zahărului din sânge. În plus, ovăzul ajută la arderea grăsimilor acumulate în organism.
3 cereale ce te ajută să slăbești
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Știai că dacă alegi să consumi cereale ce te ajută să slăbești, întreg procesul va deveni mult mai ușor? În zilele noastre, tot felul de persoane inventează așa-zise „diete minune”, ce te vor ajuta să slăbești garantat atât timp cât ai destui bani să-ți cumperi o anumită carte sau anumite pastile.

Însă nu este nevoie să sărăcești dacă vrei să pierzi acele câteva kilograme în plus: există numeroase modalități perfect sănătoase de a slăbi. De multe ori nu te costă mai nimic să le încerci. În acest articol îți vom prezenta cele mai bune cereale ce te ajută să slăbești, pe care ar trebui să le incluzi fără ezitare în dieta ta zilnică. Începe să le consumi chiar azi!

Există cu adevărat cereale ce te ajută să slăbești?

Tânără ce consumă cereale ce te ajută să slăbești

În ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane au început să consume cereale la cină. Multe companii încearcă să ne convingă că, dacă vrem să slăbim, nu trebuie decât să mâncăm cereale în fiecare seară.

Ai grijă: deși este foarte sănătos să includem cereale în dieta noastră zilnică, acest aliment nu este decât un supliment. El nu poate ține locul unei mese principale. Dar, într-adevăr, dacă ai început o cură de slăbire, nu strică să mănânci cereale în fiecare zi. Iată de ce:

  • Banalele cereale sunt foarte sățioase, având un conținut ridicat de substanțe hrănitoare și fibre. Dacă le consumăm în mod regulat, va fi mai puțin probabil să simțim nevoia să mâncăm între mese.
  • Cerealele merg de minune cu alimentele bogate în proteine. De exemplu, poți mânca la cină o bucățică de somon sau curcan fript, după care să te bucuri de un castron de fulgi de ovăz cu fructe. O astfel de masă este ideală pentru cei care vor să slăbească, deoarece valoarea calorică a acestor alimente este mică.
  • Nu este bine să consumăm cereale integrale în mod exagerat. Într-adevăr, aceste cereale sunt hrănitoare, sățioase și favorizează digestia, iar cu ajutorul lor vei putea slăbi cu până la jumătate de kilogram pe săptămână. O cană pe zi de fulgi de ovăz, Teff sau semințe de chia îți va face mult bine. Însă, nu uita că cerealele sunt doar o componentă a unei diete pentru slăbit și că, dacă vrei să ai o siluetă perfectă, va trebui să adopți și o rutină de rutină de exerciții.

Cele mai bune cereale ce te ajută să slăbești

1. O cereală la modă: Teff-ul

Cele mai bune cereale ce te ajută să slăbești

Poate că nu ai mai auzit de până acum de Teff, dar află că această cereală este foarte populară în rândul celebrităților. Conform mai multor studii, pe lângă faptul că oferă numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, Teff-ul ne poate ajuta și să slăbim.

Dar ce este Teff-ul? În primul rând, Teff-ul este o cereală ce a fost consumată în Africa de circa 5000 de ani. În prezent, acesta este disponibil în majoritatea țărilor din lume. Ar trebui să-l găsești cu ușurință în orice supermarket sau plafar din apropriere. Grație conținutului său bogat de fier și vitamine, Teff-ul este un aliment ideal pentru sănătate.

În plus, această cereală este foarte bogată în carbohidrați, fibre și nu conține deloc gluten, ceea ce înseamnă că Teff-ul este un aliment foarte bun pentru cei care suferă de diabet de tip 2. Dar de ce este Teff-ul bun pentru slăbit? Este simplu: este sățios, reglează arderea grăsimilor, este ușor de digerat, ajută organismul să elimine toxinele și susține sănătatea intestinală.

Dar cum poți consuma Teff-ul? Ai mai multe variante la dispoziție: îl poți amesteca cu laptele vegetal favorit sau poți să-ți prepari pâine, prăjituri, fursecuri sau batoane nutritive. Nu trebuie să consumi decât o cantitate mică de Teff pentru a-ți potoli foamea și a beneficia de proprietățile nutritive ale acestuia. Nu-i așa că sună grozav?

2. Minunatele proprietăți ale ovăzului

Cereale ce te ajută să slăbești și căpșuni

Cu siguranță că știai deja că ovăzul este unul din cele mai bune alimente ce există pe piață. De fapt, agenția americană Food and Drug Administration (FDA) susține că ovăzul este una din cele mai sănătoase cereale pe care o putem adăuga dietei noastre zilnice.

Dar știai că ovăzul te poate ajuta și să slăbești? Iată motivul: ovăzul este un aliment foarte sățios, ce poate să-ți regleze digestia și să îți ajute organismul să elimine, puțin câte puțin, grăsimile acumulate în exces. Însă, ca să poți profita de toate aceste beneficii, trebuie să mănânci ovăz în fiecare zi.

Ovăzul are un conținut bogat de fibre, vitamine, minerale și oligoelemente. Asemenea Teff-ului, această cereală poate regla nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că orice diabetic ar trebui să o consume.

Dacă ai probleme cu ficatul, trebuie să știi că, grație conținutului său de lecitină, ovăzul îți poate curăța și detoxifia organismul, ajutând la eliminarea toxinelor și a grăsimilor acumulate în exces. Grație acestei cereale ce te ajută să slăbești, îți vei purifica organismul.

Ovăzul este un dar pe care natura ni-l oferă și pe care nu ar trebui să-l refuzăm. Te va ajuta să slăbești, așadar nu ezita să-l incluzi în dieta ta zilnică. Îl poți combina cu fructe, lapte vegetal sau îți poți chiar prepara o apă cu fulgi de ovăz pe care o poți bea pe parcursul zilei. De ce să nu-l încerci?

3. Semințele de chia—o sursă de sănătate

Cereale ce te ajută să slăbești în castron pe masă

Semințele de chia sunt foarte populare la momentul actual. Deși nu sunt cereale, datorită tuturor beneficiilor pe care ni le oferă, nu putem să nu îți vorbim despre ele în acest articol. Cum ne pot ajuta semințele de chia să slăbim? De ce sunt atât de bune?

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, antioxidanți, calciu, proteine și acizi grași Omega-3. O sămânță de chia poate absorbi de zece ori greutatea sa în apă, motiv pentru care este foarte bine să le combini cu lichide, cum ar fi smoothie-urile, sau chiar cu iaurturi. Semințele de chia sunt sățioase și ne oferă numeroase beneficii nutriționale.

În plus, semințele de chia sunt ușor de digerat, previn constipația și reglează nivelul glicemiei. Aceste semințe sunt într-adevăr incredibile, așadar nu ezita să le incluzi pe lista de cereale ce te ajută să slăbești.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jayachandran M., Chen J., Chung SSM., Xu B., A critical review on the impacts of b glucans on gut microbiota and human health. J Nutr Biochem, 2018. 61: 101-110.
  • Karl J. Ph, Maydani M, et al. Substituting whole grains for refined grains in a 6 week randomized trial favorably affects energy balance metrics in healthy men and postmenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition. Marzo 2017. 105 (3): 589-599.
  • Kikuchi I, Nozaki S, et al. Effects of whole grain bread on visceral fat obesity in Japanese subjects: a randomized double-blind study. Plant Foods for Human Nutrition. Septiembre 2018. 73 (3): 161-165.
  • My Plate. U. S. Department of Agriculture. Grains.
  • Rebello C. J, O’Neil C. E, et al. Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutritional Reviews. Febrero 2016. 74 (2): 131-47.
  • Serra Majem L, Bautista Castaño I. Relationship between bread and obesity. British Journal of Nutrition. Abril 2015. 113 (Suppl 2): S29-35.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Wu W-Ch, Inui A, et al. Weight loss induced by whole grain rich diet is through a good microbiota-independent mechanism. World Journal of Diabetes. Febrero 2020. 11 (2): 26-32.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.