Chisturile ovariene: detectare și prevenire

· 24 septembrie 2015
De obicei, chisturile ovariene nu au simptome și, în cele din urmă, dispar singure. Însă, în cazul în care începi totuși să resimți simptome, este foarte important să le poți recunoaște și să știi cum trebuie să te tratezi.

Chisturile ovariene sunt în general o problemă benignă ce afectează femeile. Însă, chiar dacă acestea nu reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, este bine să începi să le tratezi din timp pentru a preveni complicații pe viitor.

În general, chisturile ovariene apar între pubertate și menopauză, fiind foarte rare mai târziu.

Ce sunt chisturile ovariene?

Chisturile ovariene sunt săculeți plini de lichid ce se formează în interiorul sau exteriorul ovarului unei femei. Acestea apar în perioada de ovulație, un mic folicul apărând pe unul din cele două ovare, ce se va rupe în momentul în care ovulul devine matur și este pregătit să fie fertilizat.

După ce ovulul este eliberat, săculețul se dizolvă și este reabsorbit în mod natural de către organism. Însă, dacă se întâmplă cumva ca săculețul să nu se dizolve după ce ovulul a fost eliberat, este posibil ca acesta să se umple cu lichid, să crească și să formeze un chist.

Care este cauza chisturilor ovariene?

O femeie este mai predispusă acestor chisturi dacă are un ciclu neregulat, se supune unor tratamente de fertilitate sau suferă de dereglări hormonale sau de diverse probleme genetice.

Te-ar putea interesa și:

9 informații utile despre chisturi ovariene

Cum sunt detectate chisturile ovariene?

De obicei, chisturile ovariene nu provoacă simptome îngrijorătoare. Însă, în anumite cazuri, pot duce la apariția unor dureri ascuțite în abdomen, pe care le vei simți în momentul în care faci anumite activități.

În plus, dacă aceste chisturi sângerează sau se sparg, ele vor provoca dureri cumplite ce trebuie tratate cât de curând posibil, existând riscul să apară sângerări vaginale. Chisturile ovariene mai pot provoca dureri chiar înainte de menstruație sau în timpul actului sexual.

Alte simptome ce ar putea indica prezența unui chist ovarian sunt:

  • Greață și vărsături
  • Sensibilitatea sânilor
  • Luarea în greutate
  • Probleme cu urinarea
  • Inflamația abdomenului sau a regiunii pelviene
  • Dureri în zona lombară sau coapse
  • O combinație de durere, febră și vărsături

Dacă ai oricare din simptomele menționate mai sus, trebuie să consulți un medic imediat. Acesta te va supune unui examen pelvian pentru a detecta dacă există vreun chist pe ovarele tale. Dacă medicul bănuiește că este cazul, te va supune și unei ecografii sau RMN pentru a-ți confirma diagnosticul. În plus, analizele de sânge îl vor putea ajuta să stabilească dacă chisturile trebuie îndepărtate sau nu.

Cum pot preveni apariția chisturilor ovariene?

Pentru a preveni apariția chisturilor ovariene, iată câteva recomandări pe care le poți încerca chiar la tine acasă.

Urmează o dietă sănătoasă

Dietă sănătoasă pentru chisturile ovariene

În mod ideal, dacă vrei să previi sau să tratezi apariția chisturilor ovariene, dieta ta ar trebui să includă alimente bogate în fibre și apă, ce reduc presiunea abdominală. În plus, nu strică să incluzi în dieta ta și alimente cu un conținut mare de vitamina C și de minerale, în mod special zinc și vitaminele B și C.

Comprese calde

Atunci când te chinuie o durere abdominală, o compresă caldă sau fierbinte îți poate reduce inflamația și ameliora starea de disconfort.

Te-ar putea interesa și:

5 factori care afectează ovarele

Bea ceaiuri de plante relaxante

Ceai de plante pentru chisturi ovariene

Dacă suferi de inflamație sau dureri abdominale, îți recomandăm să bei ceai de mușețel, mentă sau zmeură. Aceste ceaiuri au un efect calmant și sunt ideale înainte de culcare.

Bea apă

Nu e nevoie decât să bei destulă apă în fiecare zi (cel puțin opt pahare) și, menținându-te perfect hidratată, o să-ți scadă șansele să faci chisturi ovariene.

Ceai de păpădie

Ceai de păpădie pentru chisturi ovariene

Păpădiile sunt cunoscute pentru proprietățile lor diuretice, ce ne pot ajuta să ne detoxifiem ficatul, să eliminăm toxinele din organism și să ne reechilibrăm nivelurile hormonale. Ceaiul de păpădie este foarte util în prevenirea apariției chisturilor ovariene, dar și pentru reducerea acestora.

Fă exerciții fizice în mod regulat

Dacă faci exerciții fizice în mod regulat, ciclul hormonal al organismului tău va fi bine reglat. În plus, nu vei avea dureri abdominale, iar sănătatea ta se va îmbunătăți în general.

Mai multe studii au dovedit faptul că femeile care fac multă mișcare tind să aibă mai rar cicluri neregulate. Asta înseamnă că ele vor fi mai puțin predispuse apariției chisturilor ovariene.

  • Parigi, G. B. (2009). Ovarian cysts. In Pediatric Surgery Digest. https://doi.org/10.1007/978-3-540-34033-1_33
  • Levine, D., Brown, D. L., Andreotti, R. F., Benacerraf, B., Benson, C. B., Brewster, W. R., … Smith-Bindman, R. (2010). Management of asymptomatic ovarian and other adnexal cysts imaged at US: Society of radiologists in ultrasound consensus conference statement. Ultrasound Quarterly. https://doi.org/10.1097/RUQ.0b013e3181f09099
  • Stroedter, L. (2009). Management of ovarian cysts. In Essentials of Pediatric Endoscopic Surgery. https://doi.org/10.1007/978-3-540-78387-9_56