Ciuperca unghiei sau onicomicoza - Doza de Sănătate
 

Ciuperca unghiei sau onicomicoza

Oțetul de mere are proprietăți antimicotice și este un ajutor de nădejde în lupta împotriva ciupercii unghiei. Ca să preveniți apariția ei, este bine să aveți picioarele mereu uscate. Aplicați pudră antiperspirantă ori de câte ori este nevoie.
Ciuperca unghiei sau onicomicoza

Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2018

Ciuperca unghiei sau onicomicoza este o infecție ce afectează aspectul unghiei atât în privința culorii, cât și a grosimii. În acest articol puteți afla mai multe informații despre onicomicoză.

Onicomicoza este o boală larg răspândită pe glob, care debutează la un deget de la mână sau de la picior pentru ca apoi, cu timpul, să se extindă și la celelalte dacă infecția nu este tratată. În unele cazuri apare și micoza piciorului, cunoscută drept ”piciorul atletului”, deoarece ciuperca poate afecta și pielea.

Ciuperca unghiei sau onicomicoza: cauze

Apariția onicomicozei se poate observa ușor prin schimbările survenite la nivelul unghiilor, prin schimbarea culorii sau subțierea acestora. Această boală nu prezintă simptome de durere sau discomfort. Multe persoane nu îi acordă atenția cuvenită și nu o tratează la timp, de aceea afecțiunea se vindecă dificil, în câteva luni sau chiar ani.

Ciupera unghiei sau onicomicoza

De obicei, ciupera unghiei sau onicomicoza este doar o problemă estetică a unghiei. Rareori poate cauza o durere cronică, greu de vindecat. Dacă ciuperca unghiei este diagnosticată la timp, tratamentul este mult mai simplu.

Onicomicoza poate apărea din cauza a trei tipuri de ciuperci, una dintre ele fiind cunoscută drept Candida albicans. Aceasta se transmite prin contact direct și poate fi purtată de oameni fără a cauza infecții. Dar, dacă sistemul imunitar este slăbit, crește riscul dezvoltării acestei boli.

Îmbătrânirea poate fi unul dintre motivele apariției acestei afecțiuni, ciuperca formându-se o dată cu trecerea anilor deoarece sistemul de apărare al organismului devine mai slăbit.

Ciuperca unghiei sau onicomicoza se poate dezvolta și atunci când talpa piciorului stă mai mult timp într-un mediu umed, așa cum se întâmplă în cazul înotătorilor sau al celor care poartă pantofi din cauciuc sau șosete din nailon.

Un alt motiv al apariției acestei boli este reprezentat de afecțiuni precum psoriazisul, piciorul atletului sau altele.

Diabetul este o boală aflată în strânsă legătură cu ciuperca unghiei sau onicomicoza, deoarece afectează un organism slăbit.

De asemenea, apariția acestei afecțiuni este favorizată de un istoric familial de onicomicoză, de predispoziția genetică sau de folosirea în comun a prosoapelor, a căzii de baie, a încălțămintei, etc.

Menționăm că onicomicoza poate apărea și din cauza imunosupresiei sau a anumitor medicamente.

Ciuperca unghiei sau onicomicoza

Simptomele onicomicozei

Partea estetică este cea mai mare problemă a acestei boli. Ea modifică aspectul unghiei. Se pot observa cinci tipuri de modificări:

  • Marginea unghiei se îngălbenește și se subțiază, se fragmentează ușor.
  • Baza unghiei este afectată, apar pete albe sau galbene.
  • Apar pete mici și albe pe suprafața unghiei.
  • Culoarea unghiei devine violet (în rare cazuri apare melanonichia).
  • Unghia se deformează, se curbează, se îngroașă și devine mai dură, rupându-se ușor.

Igiena joacă un rol foarte important în apariția onicomicozei și poate împiedica ciuperca și bacteriile să se răspândească. La fel de important este să vă spălați bine pe mâini și să le uscați.

Te-ar putea interesa și:

5 obiceiuri de igienă intimă nocive

Folosiți șosete lejere de bumbac care să permită circulația aerului.

Evitați să faceți duș fără papuci de baie într-un spațiu precum vestiarele sau sălile de gimnastică. De asemenea, nu folosiți prosoape pe care le-ar fi putut utiliza cineva infectat.

Dacă aveți deja onicomicoză, este important să vă tăiați unghiile scurte. Dezinfectați instrumentele după folosire. Nu folosiți unghii false sau ojă.

Unghii afectate de ciuperca unghiei

Remedii preparate acasă pentru ciuperca unghiei

Uleiul de arbore de ceai (tea tree) este un tratament celebru al onicomicozei. Acesta are efect atât în fazele incipiente ale bolii, cât și în cele moderate deoarece este un antifungic puternic. Amestecați cantități egale de ulei de arbore de ceai, ulei de măsline și ulei de cimbru.

Folosiți acest amestec pentru a acoperi zona afectată cu o pensulă (pe care să nu o folosiți la altceva) sau cu o bucată de vată. Lăsați să acționeze timp de 15 minute, apoi frecați unghia cu o periuță de dinți. După ce v-ați spălat și zona este uscată, aplicați câteva picături de ulei de arbore de ceai pe unghie.

Un alt remediu celebru ce tratează ciuperca unghiei sau onicomicoza este oțetul de mere. Pentru acesta este nevoie de o baie a picioarelor folosind cantități egale de oțet de mere și apă călduță. Băgați picioarele sau mâinile în acest lichid timp de 20 de minute. La final, uscați-le bine cu un prosop sau uscător de păr, având grijă mai ales de unghii și de zona dintre degete.

Ciuperca unghiei, forma gravă

O altă variantă a tratamentului de mai sus este să folosiți două linguri de oțet de mere și două linguri de făină de orez. Aplicați acest amestec pe unghie și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute (repatând procesul de uscare de mai sus).

Tratamente naturiste ale onicomicozei

Puteți amesteca de asemenea bicarbonat de sodiu cu apă până se formează o pastă. Cu ajutorul unei bucăți de vată aplicați acest amestec pe unghie, încercând să ajungeți și la pielea de sub ea. Lăsați să acționeze câteva minute, clătiți și uscați unghia.

Într-o oală, puneți două cești de apă și trei linguri de cimbru. Lăsați totul să fiarbă timp de cinci minute. Opriți focul, acoperiți oala și lăsați să se răcească. Înmuiați o cârpă în acest amestec și acoperiți unghiile afectate de onicomicoză.

Fierbeți un litru de apă cu zece bucăți de scorțișoară timp de cinci minute la foc mic. Lăsați ceaiul deoparte timp de 45 de minute, apoi puneți-l într-un vas cât timp încă este cald și înmuiați unghiile afectate.

Stoarceți zeama unei cepe și înmuiați o bucată de vată în ea. Aplicați pe unghie. Ca variantă, puteți freca unghia cu o jumătate de ceapă.

Amestecați o lingură de zeamă de lămâie, cinci picături de apă oxigenată și două linguri de gel de aloe vera. Aplicați amestecul pe unghia afectată și lăsați să se usuce.

Fierbeți cinci căței de usturoi cu o ceașcă de apă. Puneți ceaiul rezultat într-un vas cu apă rece și scufundați picioarele timp de 15 minute. Repetați procedeul în fiecare zi timp de o lună.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.