Coca-Cola: 8 întrebuințări practice

· 10 ianuarie 2017

Coca-Cola este o băutură foarte populară în întreaga lume. Unele voci susțin chiar că este cea mai consumată băutură după apă. 

Mai bine de 200 de țări comercializează Coca-Cola. De când a fost creată, în 1866, a înregistrat cel mai mare număr de vânzări pe plan mondial.

Însă în ciuda acestor statistici importante, compania producătoare a avut parte de numeroase controverse de-a lungul anilor. Motivul îl reprezintă multiplele efecte secundare ale acestui suc asupra organismului.

S-au efectuat diverse teste asupra compușilor din Coca Cola, iar rezultatele arată că, într-adevăr, conținutul ridicat de zahăr și aditivii din această băutură pot provoca boli grave pe termen lung.

În plus, chiar dacă unii oameni ignoră acest aspect, o parte dintre efectele negative ale sucului pot apărea la câteva ore de la servirea unui singur pahar.

Totuși, ceea ce mulți nu știu este că această băutură are și unele întrebuințări alternative care se dovedesc a fi foarte utile și care nu îți pun în pericol sănătatea.

În articolul de azi, îți prezentăm opt dintre cele mai interesante utilizări ale băuturii Coca-Cola pe care le poți încerca la tine acasă.

Ia aminte!

1. Coca-Cola îndepărtează petele de rugină de pe cada de baie

Coca-Cola curăță rugina de pe cadă

Acidul fosforic din Coca-Cola conține un compus activ care ajută la îndepărtarea petelor de rugină de pe cada de baie.

Cum se folosește?

 • Înmoaie un burete abraziv în cola și freacă bine pata pe care vrei să o elimini.
 • Repetă acțiunea de mai multe ori până când pata dispare complet.

2. Scoaterea petelor de grăsime de pe haine

Când ne pătăm hainele cu substanțe uleioase, ne gândim deja că nu mai pot fi folosite. Însă Coca-Cola poate fi foarte utilă în îndepărtarea acestor pete.

Cum se folosește?

 • Toarnă un pahar de Coca-Cola în mașina de spălat alături de detergentul tău obișnuit și pornește un ciclu normal de spălare.
 • La final, vei observa că petele au dispărut.

3. Curățarea monedelor

Coca-Cola curăță monedele

Această băutură curăță foarte bine metalele, fapt care sigur este pe placul colecționarilor de monede sau de obiecte din metal.

Cum se folosește?

 • Pune toate monedele într-un bol și adaugă Coca-Cola.
 • Lasă-le la înmuiat timp de câteva minute, apoi șterge-le cu o cârpă curată.

4. Slăbirea șuruburilor

În timp, șuruburile se oxidează și se deșurubează foarte greu. Deși poți să le slăbești și cu ajutorul unei substanțe uleioase, la fel de eficientă este și Coca-Cola.

Cum se folosește?

 • Umezește șurubul cu puțină Coca-Cola și lasă-l să stea așa câteva minute, apoi deșurubează-l.

5. Curățarea vopselei și a varului de pe mobilier

Coca-Cola curăță petele de vopsea de pe mobilier

Când zugrăvim pereții sau vopsim diverse obiecte din casă, lăsăm de obicei urme pe mobilier sau pe podea. În loc să cumperi produse de curățare scumpe și pline de chimicale, folosește sticla de Coca-Cola pe care o ai în frigider.

Cum se folosește?

 • Pulverizează niște Coca-Cola pe zona pătată, las-o să acționeze timp de 5 minute, apoi freacă bine suprafața afectată.

6. Curățarea cratițelor și a tigăilor

Cratițele și tigăile sunt foarte greu de curățat. Acestea acumulează grăsime și reziduuri alimentare, iar de-a lungul timpului se înnegresc, devenind foarte inestetice. Pentru a le curăța și a le reda strălucirea de la început, poți apela din nou la această bătură răcoritoare.

Cum se folosește?

 • Adaugă o jumătate de cană de Coca-Cola pe fundul cratiței propecia for cheap price. sau a tigăii. Încălzește lichidul timp de 4 minute, apoi golește vasul și clătește-l.

7. Curățarea vasului de toaletă

Coca-Cola curăță vasul de toaletă

Compușii din Coca-Cola îndepărtează petele galbene și inestetice care se formează pe vasul de toaletă.

Cum se folosește?

 • Adaugă o doză de cola în toaletă și las-o să stea o oră, pentru ca acidul fosforic să își facă efectul. La final, curăță vasul cu o perie specială.

8. Desfundarea țevilor

Acizii din această băutură acidulată reprezintă o alternativă excelentă la chimicalele dăunătoare din produsele speciale pentru curățarea țevilor de scurgere.

Cum se folosește?

 • Toarnă 500 ml de cola în chiuvetă. Lasă acizii să acționeze o oră sau două, apoi toarnă doi litri de apă clocotită.
 • Vei obține rezultate minunate și vei scăpa și de mirosurile neplăcute.

Ai utilizat vreodată Coca-Cola în alte scopuri decât cel pentru care a fost creată? Acum că ai aflat cât este de utilă, nu ezita să o folosești pentru a-ți ușura sarcinile din gospodărie.