Coloana vertebrală – 8 trucuri ca să o menții puternică - Doza de Sănătate
 

Coloana vertebrală – 8 trucuri ca să o menții puternică

Este esențial să îi acorzi coloanei tale vertebrale atenția cuvenită și să adopți obiceiuri sănătoase care o vor menține puternică și lipsită de tensiune. Citește în continuare și ia aminte!
Coloana vertebrală – 8 trucuri ca să o menții puternică
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Coloana vertebrală este o structură foarte complexă, responsabilă de susținerea corpului. Aceasta pornește din cutia craniană, traversează gâtul și spatele și își are capătul la nivelul pelvisului.

Principalele componente ale coloanei vertebrale sunt vertebrele, discurile spinale și măduva. Toate acestea acționează ca un sistem de comunicare pentru creier, prin intermediul sistemului nervos.

Din acest motiv, deplasarea unei vertebre sau o leziune, indiferent cât de minoră, creează obstacole pentru semnalele transmise către creier. Drept consecință, pacientul va experimenta dureri intense. În cele mai grave cazuri, respirația și simțul tactil vor fi afectate.

Așadar, este esențial să îi acorzi coloanei tale vertebrale atenția cuvenită și să adopți obiceiuri sănătoase, care o vor menține puternică și lipsită de tensiune. În articolul de azi vrem să îți prezentăm 8 trucuri pe care le poți pune în aplicare în fiecare zi pentru a evita leziunile și bolile spinale.

8 trucuri ca să îți menții coloana vertebrală sănătoasă și puternică

1. Fă mișcare în mod regulat

Mișcarea regulată ajută coloana vertebrală

Rutinele regulate de exerciții constituie una dintre cele mai bune moduri de a fortifica coloana vertebrală și de a-i îngriji sănătatea. Exercițiile fizice te ajută să îți stabilizezi greutatea și îți întinzi articulațiile, astfel încât să previi rigiditatea și tensiunea.

Ca să obții cele mai bune rezultate posibile, combină antrenamentele cardiovasculare cu exerciții pentru forță.

2. Îmbunătățește-ți postura corporală

Adoptarea unei posturi corporale adecvate atât când mergi, cât și când te odihnești este un factor-cheie pentru a preveni bolile și leziunile spinale.

Posturile corecte facilitează distribuirea uniformă a greutății și mențin vertebrele și discurile într-o poziție benefică. Traumele, tensiunea și durerile care pot afecta această regiune sunt deseori consecința unei posturi incorecte.

3. Menține o greutate sănătoasă

Greutatea afectează coloana vertebrală

Supraponderalitatea și obezitatea îți pun în pericol mușchii și articulațiile. Aceste probleme presupun un nivel crescut de efort fizic, tensiune și durere. Acumularea de grăsime, în special în jurul taliei, crește riscul de a-ți leza coloana vertebrală sau de a experimenta rigiditate la nivelul spatelui.

Persoanele supraponderale și obeze sunt foarte susceptibile herniilor de disc și uzurii premature a cartilajelor care protejează sistemul osos.

4. Urmează o dietă benefică

Consumul de alimente sănătoase joacă un rol major în ceea ce privește sănătatea tuturor sistemelor corpului, inclusiv a celui spinal.

Calciul și vitamina D reprezintă doi nutrienți importanți pentru a menține tăria și densitatea oaselor, drept pentru care este indicat să ne creștem aportul de alimente bogate în aceștia.

Desigur, trebuie să consumăm și surse sănătoase de proteine, antioxidanți și alți nutrienți esențiali care protejează bunăstarea oaselor și a articulațiilor.

5. Nu fuma

Fumatul afectează coloana vertebrală

Toxinele din țigări au fost asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de boli care distrug calitatea vieții. Aceste substanțe circulă prin sânge și influențează direct sănătatea celulelor și a țesuturilor. Dacă se acumulează în exces în organism, coloana ta vertebrală va avea de suferit.

6. Antrenează-ți mușchii abdominali

Fortificarea mușchilor abdominali și a celor din regiunea lombară aduce coloanei vertebrale numeroase beneficii. Unele persoane au impresia că nu există nicio legătură între abdomen și coloana vertebrală.

Însă mușchii abdominali oferă susținere corpului și reduc povara pe care trebuie să o suporte spatele.

Mușchii abdominali puternici acționează asemenea unei centuri în jurul taliei. Asta înseamnă că, pe lângă faptul că vei avea o siluetă mai atractivă, coloana ta vertebrală va primi mai multă susținere.

7. Ia o pauză și întinde-te

Întinderile sunt benefice pentru coloana vertebrală

Cei nevoiți să lucreze la calculator (sau la orice alt dispozitiv) pentru mai multe ore ar trebui să își rezerve puțin timp pentru exercițiile de întindere. Chiar dacă ai deja o postură corporală adecvată, menținerea constantă a aceleiași posturi supune coloana vertebrală unei tensiuni excesive.

Din fericire, întinderile ne pot ajuta să ne relaxăm mușchii și să avem vertebre mai puternice și flexibile.

8. Ține stresul la distanță

Printre nenumăratele efecte negative ale stresului se numără și alterarea sănătății spinale. Acesta este motivul pentru care persoanele care se regăsesc frecvent în situații stresante simt dureri la nivelul spatelui, al gâtului și al umerilor.

În plus, starea emoțională poate afecta și activitatea sistemului nervos, cauzând alte dezechilibre.

Aceste obiceiuri care îți protejează coloana vertebrală pot fi foarte ușor incluse în rutina ta zilnică. Trebuie însă să fii consecvent, astfel încât să previi traumele și alte probleme asemănătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.