Combaterea durerilor musculare fără medicamente - Doza de Sănătate
 

Combaterea durerilor musculare fără medicamente

Întinderile și masajele ajută la prevenirea și la combaterea durerilor musculare. Încearcă să faci întinderi timp cel puțin 10 minute pe zi pentru a te feri de aceste neplăceri. 
Combaterea durerilor musculare fără medicamente
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Combaterea durerilor musculare este un subiect de interes pentru multe persoane. Sedentarismul, faptul că petrecem 8 ore pe zi în fața calculatorului și lipsa somnului stau la baza multor probleme musculare care ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice.

În acest articol, îți prezentăm câteva modalități de a combate durerile musculare, fără a recurge la tratamente medicamentoase. 

Sfaturi pentru combaterea durerilor musculare

Poate faci multe exerciții fizice sau nu te miști mai deloc. Oricum ar fi, poți pune în practică următoarele recomandări pentru a elimina durerile musculare insuportabile:

Gheața ajută la combaterea durerilor musculare

1. Aplică gheață

Gheața reduce inflamațiile cauzate de leziunile musculare. Pentru ca acest remediu să își facă efectul, trebuie să îl aplici imediat (când apare durerea). Nu te ajută cu nimic dacă pui gheață după două zile.

  • Pentru a evita iritarea pielii, înfășoară cuburile de gheață într-o cârpă sau pungă de plastic și ține compresa pe zona afectată timp de 10 – 15 minute.
  • O altă opțiune ar fi să faci o baie cu apă rece.

2. Execută întinderi

Întinderi pentru combaterea durerilor musculare

Poți practica aceste exerciții oriunde: la birou, la sala de fitness sau acasă. Un set de întinderi de 10 minute ajută la ameliorarea durerii care apare după ce petreci mult timp în aceeași poziție sau faci exerciții fizice intense.

Este bine de reținut că întinderile nu îți sunt de mare ajutor dacă mușchiul a suferit o leziune sau a fost deja forțat prea mult.

În fiecare dimineață, după ce te trezești, practică întinderi pentru picioare și brațe. În acest fel, ameliorezi durerea și previi leziunile majore. În plus, aceasta este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua.

3. Fă un duș

Dacă aplicarea compreselor cu gheață nu funcționează deoarece zona nu este inflamată, apelează la tehnica opusă.

  • Fă un duș cu apă cât de fierbinte poți suporta pentru a-ți relaxa musculatura. 
  • O opțiune excelentă este și o baie cu săruri Epsom sau spumă.
  • Cât despre băile de aburi, acestea ajută la relaxare, la reducerea tensiunii și la combaterea durerilor musculare. Poți face o baie de aburi acasă, la saună sau într-o stațiune balneo-climaterică (unde poți face și un masaj).

4. Mergi pe jos

Vindecarea activă este foarte eficientă. În acest fel, poți ameliora durerile de la nivelul musculaturii fără să fii sedentar. Dacă te confrunți cu aceste neplăceri în ultima vreme, încearcă să mergi mai mult.

  • Nu este nevoie să parcurgi zeci de kilometri. Poți începe prin a-ți parca mașina mai departe de locul în care lucrezi pentru a încheia drumul pe jos.
  • În timp ce mergi, rotește umerii, mișcă brațele și întoarce capul dintr-o parte în alta pentru a ameliora disconfortul.

5. Masaje

Masajele ajută la combaterea durerilor musculare

Chiar dacă nu este recomandat să îți faci singur un masaj (neștiind cum să îl faci, poți agrava situația), știm că uneori nu poți apela la un specialist.

În cazul în care ești nevoit să te descurci singur, exercită o presiune ușoară prin mișcări circulare pentru a-ți relaxa musculatura. Însă dacă durerea este frecventă și recurentă, este indicat să apelezi la un profesionist. Acesta va folosi tehnici și creme, uleiuri și geluri eficiente care relaxează mușchii.

6. Odihnă

Stresul, rutina și obligațiile zilnice sunt printre principalele cauze ale durerilor musculare. Prin urmare, este foarte important să dormi bine noaptea. Chiar și un pui de somn în timpul zilei este benefic.

Încearcă să te duci la culcare la aceeași oră în fiecare seară și să dormi cel puțin 8 ore. Nu uita că musculatura se reface și se vindecă în timpul nopții.

7. Yoga

Această tehnică străveche ajută atât la combaterea durerilor musculare, cât și la prevenirea lor. Practicată în mod regulat, yoga îmbunătățește flexibilitatea, previne crampele și reduce stresul. Exact de aceste lucruri are nevoie corpul tău.

Dacă nu poți merge la un centru de yoga, poți adopta un program acasă, pe care să îl pui în aplicare de câteva ori pe săptămână. Poți găsi diverse lecții chiar și pe YouTube!

8. Mini masaje

În funcție de zona care te doare, poți să te bucuri de avantajele unei frecții naturale. Nu trebuie decât să masezi mușchii cu o cârpă sau un prosop înmuiat în apă fierbinte.

Pentru a mări eficiența acestui tratament, îți recomandăm să adaugi un ingredient cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi:

  • Rozmarinul
  • Oțetul de mere
  • Piperul negru măcinat

9. Mănâncă sănătos

O alimentație echilibrată ajută la combaterea durerilor musculare

De multe ori anumite carențe nutriționale pot cauza spasme, crampe sau dureri musculare.

  • Încearcă să adopți o dietă echilibrată care să cuprindă toate grupele alimentare: proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase și glucide simple.
  • Adaugă în meniu fructe și legume de sezon. Include, de asemenea, carne roșie, leguminoase, nuci, semințe și fructe uscate.

10. Bea apă

Când mușchii nu sunt bine hidratați, devin vulnerabili și nu se pot vindeca. Dacă acest consum insuficient de lichide este însoțit de sedentarism sau de o suprasolicitare fizică, nu este de mirare că te dor mușchii.

Pentru a evita problemele, încearcă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi. În zilele foarte călduroase sau în cele în care ești extrem de activ, este indicat să mărești această cantitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.