Logo image
Logo image

Ca să ai conștiința curată, fii mereu sincer

4 minute
Nu este de ajuns să-i respecți pe ceilalți ca să ai conștiința curată. Trebuie de asemenea să-ți respecți propriile opinii și să stabilești anumite limite pentru a-ți proteja bunăstarea.
Ca să ai conștiința curată, fii mereu sincer
Ultima actualizare: 04 februarie, 2019

Pentru a fi un bun interlocutor, nu este suficient să deschizi gura. O persoană care reușește să fie simultan asertivă, respectuoasă și fermă în ceea ce privește principiile sale are șanse mai mari să aibă conștiința curată. În viață este foarte important să fii onest și autentic.

Din păcate, conform unui studiu publicat de Jurnalele Sage (Sage Journals), doar 18% din populație este foarte asertivă. Restul oamenilor reușesc—mai mult sau mai puțin—să „supraviețuiască”, adică observă, dau din cap și rămân tăcuți.

Cel mai bine este să evităm extremele. Este indicat să nu fim nici tăcuți, nici prea vorbăreți. Deși nu trebuie niciodată să renunțăm prea ușor și să ne ascundem în spatele tăcerii, insistența exagerată ne poate afecta viața socială.

Cel mai important este să simțim că avem conștiința curată atunci când ne culcăm. Valorile și acțiunile noastre trebuie să fie în armonie unele cu celelalte. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Cum să ai mereu conștiința curată

Conform unui articol foarte interesant publicat în Psihologia azi (Psychology Today), 86% din populație vrea în primul rând să evite conflictele. Mai exact, fiecare dintre noi vrea să aibă o viață echilibrată și să fie acceptat de ceilalți.

Din acest motiv, avem tendința să trecem cu vederea peste anumite comportamente sau atitudini inadecvate. Motivul este simplu: vrem să evităm problemele suplimentare, stresul și respingerea celorlalți.

Aceste comportamente inadecvate pot fi foarte frecvente, inclusiv în sânul familiei sau la locul de muncă. Ești nevoit să accepți firea mânioasă a tatălui tău, cuvintele prostești ale verilor și zvonurile răutăcioase pe care colegul tău de serviciu le răspândește când nu ești prezent.

În cele din urmă, tolerând aceste comportamente greșite, ești copleșit de energie negativă. Practic, devii o persoană tăcută care le permite celorlalți să o calce în picioare. Citește în continuare pentru a afla cum poți face față acestor situații, având mereu conștiința curată.

Citește și:

Oamenii cu o inteligență emoțională ridicată

Some figure

Totul are o limită – trebuie să-ți menții demnitatea!

Nimic rău nu ți se va întâmpla dacă ai de-a face cu vărul tău nesuferit doar o dată pe an. De asemenea, mânia tatălui tău nu este o problemă atât timp cât nu apare foarte frecvent. Poate chiar își va da seama că acțiunile sale sunt inadecvate și își va schimba comportamentul.

  • Dar atunci când aceste comportamente negative sunt o chestiune frecventă și îți afectează demnitatea și stima de sine, este timpul să acționezi.
  • Fiecare dintre noi are anumite limite. Unele persoane pot tolera multe, pe când alții reacționează la cea mai mică provocare.
  • Limitele nu trebuie trasate abia în punctul în care începi să simți durere. Dacă ceva te deranjează, acolo trebuie să trasezi limita. Spune „stop” și ia măsurile necesare. Numai așa vei avea cu adevărat conștiința curată.

Când ceva te deranjează, fii ferm și obiectiv

Nu încerci să faci rău nimănui. Nu este nevoie nici să plângi, nici să te porți nesăbuit. Trebuie însă să fii direct.

„Nu-mi place că mă bârfești pe la spate. Îmi demonstrezi că nu mă respecți și nu voi tolera această atitudine. Te comporți ca un individ imatur. Schimbă-te și nu mai răspândi minciuni!”

„Nu vreau—și nu pot—să fac tot ce-mi ceri. Îți voi oferi ajutor la nevoie, dar câteodată abuzezi de prietenia noastră. Nu mă respecți și nici măcar nu te gândești la bunăstarea mea”.

Citește și: 

Relația s-a răcit? Învață să spui adio

De asemenea, nu uita că reacția celorlalți la asertivitatea ta nu te privește.

  • Dacă cei din jur se simt ofensați pentru că încerci să-ți urmărești propria bunăstare, în cele din urmă vor fi nevoiți să accepte acest fapt. În plus, vei demonstra că ești matur din punct de vedere emoțional și vei avea conștiința curată.
Some figure

Să te aperi presupune uneori să te împotrivești lucrurilor pe care le-ai învățat

Din păcate, trăim într-o societate în care cei care se apără sunt considerați a fi egoiști. În realitate însă, ceea ce este cu adevărat greșit este lipsa de respect. Trebuie să înveți cum să interpretezi și să înțelegi contextul unei situații. Problema este că nu suntem mereu învățați că trebuie să ne apărăm și să ne iubim.

  • Inteligența emoțională nu este predată în școli.
  • Se presupune că este responsabilitatea părinților noștri să ne învețe despre acest subiect. Însă mulți părinți își învață copiii faptul că nevoile emoționale îi fac să pară slabi.
  • Ni se spune că este mai bine să plângem pe ascuns deoarece, ascunzând ceea ce ne rănește, nu îi vom răni pe ceilalți.

Acest mod de a gândi este nociv și trebuie evitat.

  • Pentru a avea conștiința curată, trebuie să fii capabil să-ți protejezi spațiul personal, valorile și drepturile. Va veni un moment în care vei fi nevoit să reacționezi împotriva cuiva. Mulți sunt obișnuiți să-i controleze pe ceilalți și să fie egoiști.

Este esențial să fii respectuos, dar și reacționezi pentru a te proteja. Acționează în conformitate cu valorile tale în scopul de a te apăra, nu pentru a-i răni pe cei din jurul tău. Numai așa vei putea avea conștiința curată!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Say What You Mean; Mean What You Say. (2016). Retrieved 16 October 2020, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/understand-other-people/201607/say-what-you-mean-mean-what-you-say
  • Delamater, R. J., & Mcnamara, J. R. (1986). The social impact of assertiveness: Research findings and clinical implications. Behavior Modification, 10(2), 139-158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.