Proprietățile coriandrului și utilizări neștiute - Doza de Sănătate
 

Proprietățile coriandrului și utilizări neștiute

Printre proprietățile mai puțin cunoscute ale coriandrului se numără abilitatea sa de a ameliora crampele menstruale. Mai mult, acesta întărește sistemul imunitar și, datorită conținutului ridicat de fier, ajută la combaterea anemiei. 
Proprietățile coriandrului și utilizări neștiute

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

O plantă utilizată cu precădere în Europa, coriandrul oferă mâncărurilor un gust deosebit. Este întâlnit în bucătăria chinezească, indiană, turcească și în cea din America Latină. Dar, pe lângă proprietățile coriandrului legate de arta culinară,  acesta este foarte bun și pentru sănătate.

Află mai multe despre acesta din articolul de față și începe să îl adaugi și tu în rețetele tale!

Această plantă aromată oferă o aromă delicioasă cărnii, supelor și cremelor. Frunzele sale sunt asemănătoare celor de pătrunjel. Poți să folosești și semințele pe post de condiment.

Proprietățile coriandrului

Coriandrul este bogat în uleiuri ce îmbunătățesc funcționarea aparatului digestiv. Spre exemplu, acesta stimulează apetitul și ameliorează iritațiile provocate de anumite alimente. În plus, conține multe vitamine, în special A și K, dar și B, C și E.

Și dacă toate acestea nu erau de ajuns, coriandrul conține și mulți alți nutrienți și minerale, cum ar fi calciul, potasiul, magneziul și fosforul. Proprietățile coriandrului ajută la eliminarea metalelor grele din organism, având rol chelator.

Coriandrul este benefic pentru sănătate

Dacă ai probleme cu sistemul respirator, bea un ceai preparat dintr-o mână de coriandru la o cană de apă. Acesta te ajută să elimini mucusul din plămâni, laringe și chiar din nas.

Femeile care au probleme cu producerea laptelui matern după naștere pot încerca să bea ceai de coriandru. Această plantă este eficientă și în ameliorarea simptomelor insuficienței hepatice, curăță organismul de bacterii și elimină colesterolul rău (LDL) din sânge.

Coriandrul (Sativum coriandrum) conține șase tipuri de acizi (cu precădere acid ascorbic sau vitamina C), acesta oferind numeroase beneficii pentru sănătate.

Avantajele consumului de coriandru

Reduce inflamațiile

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, coriandrul reduce inflamațiile cauzate de reumatism și artrită, două boli degenerative foarte dureroase. În plus, este o alegere excelentă pentru persoanele cu probleme renale, de la retenția de apă până la pietrele la rinichi.

Coriandrul reduce inflamațiile

Proprietățile coriandrului – scade colesterolul

Așa cum am menționat deja, această plantă cu o aromă deosebită are și abilitatea de a reduce nivelul de colesterol rău din sânge. Acest lucru ajută la eliminarea grăsimilor depuse pe pereții interni ai venelor și arterelor, prevenind astfel infarctul.

Tratează diareea

Produsele derivate din coriandru pot fi folosite pentru o digestie sănătoasă, îmbunătățind funcționarea ficatului și a intestinelor.

Coriandrul poate fi utilizat pentru tratarea diareei, atunci când aceasta este provocată de un microb sau de o ciupercă. Frunzele proaspete ale plantei sunt bune și pe post de aperitiv.

Vindecă ulcerul bucal

Dacă ai afte sau ulcer bucal, coriandrul poate fi de ajutor. Acesta este un antiseptic cu proprietăți vindecătoare. Este un remediu eficient și pentru halenă sau respirație urât mirositoare, întrucât reîmprospătează cavitatea bucală.

Coriandrul tratează halena

Combate anemia

Coriandrul are un conținut ridicat de fier, fiind recomandat persoanelor cu anemie. Cea mai bună modalitate de a-l consuma este în stare crudă, în salate și în ceai sau mărunțit și adăugat în supe, creme și sosuri.

Ameliorează problemele digestive

Acest condiment stimulează apetitul, fiind indicat adesea pacienților convalescenți sau celor ce suferă de anorexie. Ajută organismul să secrete sucuri și enzime digestive, fiind excelent pentru persoanele care au diverse probleme digestive.

Întărește sistemul imunitar

Uleiul esențial de coriandru este bogat în antioxidanți și ajută la curățarea organismului. Conținutul ridicat de vitamina C și fier întărește sistemul imunitar și ajută la reducerea simptomelor virusului herpetic, ameliorând durerile și neplăcerile provocate de acesta.

Tratează conjunctivita

Întrucât este un dezinfectant excelent, coriandrul poate fi folosit și în tratarea bolilor infecțioase, cum ar fi conjunctivita. Vindecă și degenerarea maculară, precum și alte afecțiuni oculare. 

Poate fi utilizat și la tratarea leziunilor oculare ușoare. Prepară un ceai dintr-o mână de frunze de coriandru la o cană de apă fierbinte. După ce se răcește, înmoaie o bucată de vată în ceai și tamponează ochiul.

Coriandrul tratează conjunctivita

Ameliorează simptomele diabetului

Persoanele care suferă de diabet de tip II pot adăuga coriandru în mâncare pentru a stimula producția de insulină și a scădea nivelul de zahăr din sânge. 

Este cel mai bun prieten al unei femei

Ceaiul de coriandru este ideal pentru a face față schimbărilor hormonale legate de ciclul menstrual. S-a dovedit că acesta ameliorează crampele menstruale. 

Îmbunătățește funcționarea glandelor endocrine și a organelor principale

Coriandrul ajută la îmbunătățirea sănătății și funcționării ficatului, pancreasului, plămânilor, stomacului și a glandelor endocrine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
  • Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.