Logo image
Logo image

6 alimente pentru creier activ și sănătos

4 minute
Știați că ciocolata neagră (cu un procent cât mai mare de cacao) vă ajută să vă îmbunătățiți sănătatea inimii și a creierului? Consumată în mod regulat, aceasta vă ajută să vă simțiți mai bine.
6 alimente pentru creier activ și sănătos
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Dacă simțiți că obiceiurile zilnice sunt defectuoase și că aveți nevoie de o modalitate mai bună de a obține energie și hrană pentru creier, atunci nu mai trebuie să căutați soluția salvatoare. Vă oferim câteva sfaturi simple legate de consumul de anumite alimente pentru creier.

Importanța alimentației pentru un creier sănătos

Este important să nu uităm un lucru esențial despre creier. Este organul ce necesită cea mai multă energie, aproximativ 20%. De aceea, nu trebuie să-l neglijăm, ci să alegem să consumăm alimente ce ajută la îndeplinirea funcțiilor sale și care îmbunătățesc circulația, evitând apariția trombilor.

Trebuie să îi oferim creierului hrana potrivită astfel încât funcțiile sale să nu fie afectate în mod negativ. Un exemplu clar de hrănire necorespunzătoare este renunțarea la micul dejun.

Dacă nu servim micul dejun sau dacă, în general, nu mâncăm în mod corect, ne este greu să ne concentrăm și avem dureri de cap. Trebuie să țineți cont de alimentele al căror consum vă menține creierul activ, sănătos și tânăr. Vreți să știți care sunt acestea? Luați aminte:

Alimente pentru creier activ

1. Ovăz

Some figure

Vă place ovăzul? Acesta este foarte bun pentru creier și îl puteți consuma oricum doriți, în starea lui naturală sau chiar ca apă de ovăz. Conține multe proteine și aminoacizi foarte buni pentru creier, grăsimi nesaturate, vitaminele B1 și B3, acid folic, vitamina E, potasiu, seleniu, fosfor, magneziu…

Este pur și simplu minunat. În afară de faptul că îmbunătățește funcțiile creierului, inclusiv memoria, consumul ovăzului este indicat și pentru sănătatea inimii.

2. Bananele – alimente pentru creier

Some figure

Câte banane aveți acum acasă? Acestea nu trebuie să lipsească niciodată de pe masa dumneavoastră. Bananele sunt bogate în glucoză, un element esențial ce oferă energia necesară unui creier activ.

Acestea conțin și vitamina B6, acid folic și minerale esențiale precum magneziu, calciu, fosfor și, desigur, potasiu.

Te-ar putea interesa și:

3 moduri de a echilibra chimia creierului

Bananele sunt un aliment sănătos, ce ne oferă energie. Ele conțin fibre solubile ce stimulează mișcarea intestinelor și previn constipația. Deoarece sunt bogate în vitamina B6, acestea ne îmbunătățesc memoria și ne fac să ne simțim mai bine. Aveți grijă, însă, bananele nu sunt recomandate dacă suferiți de diabet.

3. Alimente pentru creier – broccoli

Some figure

Broccoli, una dintre cele mai sănătoase și mai recomandate legume, aparține minunatei familii a cruciferelor, asemenea verzei de Bruxelles sau conopidei. Cruciferele sunt bogate în proteine, fibre și vitamine, cum ar fi A, C, E, K și B.

Consumul de broccoli, legumă bogată în vitaminele B3 și B6, este recomandat pentru a susține și a îmbunătăți memoria. O sugestie: este indicat să îl fierbeți la aburi sau să îl mâncați crud deoarece acesta este cel mai bun mod de a-i păstra proprietățile.

4. Alimente pentru creier – nuci

Some figure

În mod sigur cunoașteți deja acest lucru. Dintre toate oleaginoasele, doctorii recomandă adesea pentru sănătate consumul de nuci, deoarece acestea scad nivelul colesterolului și susțin funcțiile creierului.

Dar, care este secretul lor? Nucile conțin acid linoleic, Omega 3, fibre, vitaminele B1, B2, B3, B6, acid folic, magneziu, cupru, seleniu, flavonoide și, desigur, vitamina E. Consumul acestora este indicat pentru inimă și creier, fără a depăși însă 3 sau 4 nuci pe zi, deoarece au un indice caloric destul de mare.

5. Alimente pentru creier – pește cu grăsimi sănătoase

Some figure

Este important să consumați pește ce conține grăsimi sănătoase. Motivul pentru care peștii grași sunt întotdeauna recomandați este conținutul ridicat de grăsimi esențiale polisaturate al acestora, precum Omega 3, atât de necesar pentru sănătatea inimii și a creierului.

Te-ar putea interesa și:

Alimente care îmbunătățesc memoria și ajută creierul

Ideal ar fi să mâncăm pește gras de 3 sau 4 ori pe săptămână. Rețineți că toți membrii familiei ar trebui să-l consume.

6. Ciocolata

Some figure

Nu-i așa că sunteți mulțumiți că am inclus și ciocolata pe această listă? Desigur, nu putea fi exclusă. Dar, fără îndoială, ar trebui să o consumăm cu moderație și chibzuință, ținând cont de faptul că cea mai sănătoasă ciocolată este aceea cu cel mai ridicat conținut de cacao.

Se spune că cea mai bună abordare este consumul a 30 de grame de ciocolată neagră pe zi. Aceasta este un antioxidant minunat ce conține potasiu, calciu, magneziu și toate vitaminele din grupul B.

Dacă o consumați în mod regulat și fără a exagera, ciocolata vă va oferi nutrienți foarte sănătoși pentru inimă și creier. Doar o bucățică din acest aliment gustos vă va oferi o senzație de bine.

Aceasta este produsă de endorfine, elementele secretate de creier atunci când suntem fericiți sau când consumăm alimentele preferate. Nu există îndoială, o bucățică de ciocolată consumată în fiecare zi este sănătoasă!

Pentru a avea un creier activ, sănătos și tânăr, nu uitați să includeți frecvent aceste alimente în dieta dumneavoastră. De asemenea, nu uitați să beți o cantitate suficientă de apă și să aveți un stil de viață activ.

Rămâneți activi din punct de vedere fizic și mental, nu uitați să vă dezvoltați creativitatea – citiți, stimulați-vă interesul în fiecare zi și bucurați-vă de viață.

Dorința de a învăța lucruri noi și alimentația corespunzătoare pot face mult bine sănătății creierului. Ce-ar fi să începeți chiar azi să aveți un pic mai multă grijă de dumneavoastră?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez-Pinilla, F. (2008). Brain foods: The effects of nutrients on brain function. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2421
  • Singh, M. (2014). Mood, food and obesity. Frontiers in Psychology. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2014.00925
  • Zuker, C. S. (2015). Food for the brain. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.03.016

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.