Creșterea emoțională – 5 drepturi fundamentale

Deși poate părea contradictoriu, cele mai importante drepturi sunt cele pe care ți le acorzi tu însuți. Orice altceva ar trebui trecut în plan secund.

În articolul de azi te invităm să descoperi care sunt principalele drepturi ce susțin creșterea emoțională. Poate nu te-ai gândit niciodată la acest aspect. Cel mai probabil, creșterea emoțională nu a fost un subiect abordat la școală sau în familia ta.

Drepturile emoționale sunt ingrediente esențiale pentru a avea o viață fericită și echilibrată. Acestea presupun libertăți și emoții ce ne pot ajuta să ne vindecăm mintea în perioadele dificile.

În general, majoritatea dintre noi ne concentrăm asupra vieții noastre exterioare. Vrem să ne înțelegem cu semenii noștri și să oferim lumii din jur tot ce avem mai bun.

Însă este important să acordăm atenție și vieții noastre interioare. Deși poate părea greu de crezut, cheia dobândirii libertății adevărate se află chiar în mintea noastră.

În cele ce urmează îți propunem cinci drepturi fundamentale pe care trebuie să ți le acorzi pentru a stimula creșterea emoțională. Te sfătuim să începi să le implementezi chiar azi. Ai nevoie de numai două ingrediente: puțin curaj și dorința de a fi fericit.

5 drepturi fundamentale ce stimulează creșterea emoțională

Atunci când ne îmbolnăvim sau avem de rezolvat o problemă, ni se dă voie să lipsim de la serviciu. Mai mult, câteodată ne permitem să ne satisfacem anumite dorințe: să ne întâlnim cu prietenii, să ne cumpărăm haine noi sau acea carte pe care voiam s-o citim, să ieșim la plimbare singuri la sfârșitul zilei…

Citește și: Fii fericit așa cum știi tu, nu cum îți spun alții

Dar când a fost ultima dată când ți-ai permis să fii fericit? Într-adevăr, nu este ușor să te ocupi întotdeauna de tine. Cu toții avem obligații și deseori nu avem timp suficient să facem tot ceea ce vrem.

Însă creșterea emoțională necesită realizarea unui echilibru. Trebuie să ne permitem să fim fericiți, indiferent de circumstanțe. Cele cinci drepturi pe care ți le vom prezenta mai jos te vor ajuta să înțelegi mai bine acest aspect.

Creșterea emoțională ne permite să fim liberi

1. Ai dreptul să fii tu însuți și să nu te schimbi pentru nimeni

Deseori ne simțim constrânși să ne schimbăm din cauza presiunii ce vine din exterior. Relațiile noastre cu oamenii din jur pot fi complicate și furtunoase, obligându-ne să cenzurăm anumite aspecte ale personalității noastre.

  • Se poate întâmpla să uiți cine ești pentru a deveni umbra altcuiva. Uiți să ai grijă de tine și, în cele din urmă, fricile vor ajunge să înlocuiască speranța în viața ta.
  • Nu te schimba de dragul nimănui. Creșterea emoțională presupune să poți să-ți aperi propria persoană, valorile și frumusețea interioară. Permite-ți să te apreciezi așa cum ești și nu-ți compromite personalitatea.

2. Ai dreptul să simți și să te înțelegi

Deseori se întâmplă să ne simțim frustrați și supărați pe alte persoane, răniți sau chiar dezamăgiți. În loc să alungăm aceste emoții negative și să găsim o soluție pentru problema noastră, încercăm să reprimăm durerea.

  • Ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic, că „totul este bine”, deși simțim tocmai contrariul.
  • Renunță la acest obicei nociv! Ai dreptul să simți, să înțelegi, să-ți rezolvi problemele și să te vindeci. Libertatea emoțională este esențială pentru a putea fi fericit.
  • Pe de altă parte, fiind conștient de ceea ce simți și de modul în care emoțiile tale influențează modul în care privești anumite lucruri și persoane, vei dobândi o cunoaștere de sine mai bună. Permite-ți să explorezi cele mai întunecate colțuri ale sufletului tău, să le luminezi astfel încât să te vindeci.

Te sfătuim să citești și: Emoțiile reprimate – riscuri pentru sănătate

Fără îndoială, la un moment dat vei fi obligat să-ți înfrunți fricile și problemele din trecut nerezolvate, pe care le-ai amânat până în prezent. Doar învingându-le, creșterea emoțională va deveni posibilă.

Fii tu însuți ca să-ți susții creșterea emoțională

3. Ai dreptul să încerci să-ți împlinești visurile

Înainte să începi să fii fericit, trebuie să stabilești ce-ți dorești de la viață. Multe persoane trăiesc cu un gol în suflet deoarece nu știu care ar trebuie să fie prioritățile lor și de ce au nevoie pentru a fi mulțumite de sine.

  • Permite-ți să-ți descoperi pacea interioară. Nu lăsa pe nimeni să-ți otrăvească viața sau să te forțeze să faci lucruri contrare valorilor tale.
  • Ai dreptul să simți că fiecare zi merită trăită. Chiar dacă ai multe obligații sau îndatoriri, rezervă-ți o oră sau două pentru a face ceva ce îți place.
  • Stabilește-ți niște obiective pentru care vrei să lupți. Creșterea emoțională este imposibilă dacă nu ai atât planuri pe termen scurt, cât și planuri pe termen lung.
  • Fă astfel încât de fiecare dată când deschizi ochii dimineața, visurile tale să te îndemne să te scoli și să lupți pentru a le îndeplini.

4. Ai dreptul să ai opinii proprii și să te exprimi în mod deschis

Nu fii tăcut, ci fii mereu sincer. Creșterea emoțională presupune să stabilim un echilibru, astfel încât ceea ce spunem și facem să corespundă cu ceea ce gândim și simțim.

Creșterea emoțională este imposibilă dacă nu ai suficient curaj

5. Ai dreptul să închizi anumite capitole din viața ta

Nu este ușor să punem punct anumitor situații. De fapt, multe persoane refuză cu înverșunare să facă asta. Acestea au impresia că este mai bine să tacă, să suporte și să rămână în situații care le aduc suferință. Ele nu realizează că au la dispoziție numeroase alternative.

Nu comite această greșeală! Permite-ți să fii fericit și să abandonezi situațiile în care nu primești susținere, ești rănit sau care nu se potrivesc cu valorile tale.

Vrei să afli mai multe? Citește și: Nu trebuie să fii pe placul tuturor

Închide anumite capitole din viața ta. Spune „da” schimbărilor ce îți ies în cale, acelor noi oportunități pentru a fi fericit. În acest scop, creșterea emoțională este indispensabilă. Cunoaște-ți drepturile și profită de ele începând de azi!

Te-ar mai putea interesa