Criza vârstei de mijloc - cum o putem depăși? - Doza de Sănătate
 

Criza vârstei de mijloc - cum o putem depăși?

Criza vârstei de mijloc poate distruge relații și familii sau cauza depresie. Însă asemenea momente ne pot face mai puternici. Totul depinde de modul în care abordăm problema.
Criza vârstei de mijloc - cum o putem depăși?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Chiar dacă este vorba doar de o simplă schimbare a perspectivei, oare cum putem depăși criza vârstei de mijloc? Înțelegând acest fenomen, vom putea trăi din plin în fiecare etapă a vieții și vom evita depresia care poate surveni odată cu trecerea anilor.

Ce este criza vârstei de mijloc?

Femeile se aproprie de menopauză încă de la împlinirea vârstei de 40 de ani. Ele încep să experimenteze tot felul de schimbări fizice și psihice. Aceasta este o etapă în care nu sunt nici tinere, nici bătrâne, dar ideea de „a îmbătrâni” le sperie.

În cazul bărbaților, după 40 de ani încep să apară firele de păr albe, ceea ce provoacă anxietate și griji.

Ambele sexe încep subit să-și evalueze toate realizările sau proiectele care sunt în desfășurare. Este vorba de o problemă evolutivă asociată înaintării în vârstă și schimbărilor biologice.

Și mediul în care trăim are un anumit impact asupra noastră. Presiunea care survine pe plan social sau familial ne suprasolicită, creând nesiguranță și întrebări. Practic, pășim într-o etapă de viață caracterizată prin pierderi și căutare.

Un timp pentru a reflecta

Femeie depășind criza vârstei de mijloc

Conflictele de identitate, familia, căsnicia și crizele de la locul de muncă constituie probleme frecvente. Vârsta de mijloc este o etapă în care trebuie să reflectăm și să luăm decizii care ne-ar putea schimba ritmul de viață.

Persoanele care au reușit să-și atingă obiectivele vor trece mai ușor prin criza vârstei de mijloc. Însă cele care sunt sclave ale rutinelor, care sunt măcinate de nesiguranță sau care nu au obiective clare, riscă să fie afectate de depresie. Și persoanele care întâmpină conflicte pe plan amoros prezintă acest risc.

Schimbări radicale

În zilele noastre au loc diverse schimbări sociale. Mulți oameni urmează anumite tendințe ale modei sau merg la sală în fiecare zi. Criza vârstei de mijloc îi va afecta cu precădere pe acești indivizi.

  • Unii bărbați se supun unui transplant de păr sau încep să poarte perucă. Femeile, în schimb, și-ar putea vopsi părul sau schimba coafura.
  • Persoanele care trec prin criza vârstei de mijloc ascultă muzică la maxim, merg în cluburi „trendy” sau încearcă sporturi extreme de care mai înainte nu erau atrase.
  • Achiziționarea celor mai noi dispozitive electronice și adoptarea unor stiluri vestimentare extreme sunt frecvente în rândul celor care trec prin criza vârstei de mijloc.

Pe măsură ce se aproprie de menopauză, femeile experimentează bufeuri extreme, iar părul și pielea lor se deshidratează. Ele sunt nevoite să se împace cu ideea că nu mai pot avea copii, ceea ce le-ar putea reduce apetitul sexual.

Drept consecință, femeile trecute de 40 de ani pot deveni reticente cu privire la anumite aspecte ale vieții lor. În plus, ele vor fi mai susceptibile depresiei și fanteziilor.

Bărbații însă își pot pierde interesul față de familiile lor. Își cumpără mașini noi, își dau demisia la serviciu, hoinăresc fără rost… Multe persoane de sex masculin încep să consume mai multe băuturi alcoolice, astfel încât să aibă parte de momente temporare de fericire.

Înțelepciunea și gândirea pozitivă

Gândirea pozitivă ajutând o femeie să depășească criza vârstei de mijloc

Menopauza poate fi o ocazie de a ne reorganiza viața cu înțelepciune, spontaneitate și pozitivitate. Pe scurt, putem profita de ea pentru a stabili un nou plan care să ne motiveze să mergem înainte.

Fiecare etapă a vieții are propria sa realitate, pe care o putem experimenta din plin și cu optimism.

Într-o societate în care tinerețea este omniprezentă, să îmbătrânești cu demnitate nu este deloc ușor. Persoanele care văd criza vârstei de mijloc drept o oportunitate de a se reînnoi pe plan spiritual și a-și schimba traseul pentru a avea o viață mai împlinită, indiferent de vârstă, vor avea mult de câștigat.

Așadar, cum putem trece peste criza vârstei de mijloc?

În primul rând, trebuie să vezi lucrurile în ansamblu. Realizează că viitorul, îmbătrânirea și posibilitatea eșecului te sperie. Nu este exclus nici să încerci cauți „vinovați” pentru tot ceea ce ți s-a întâmplat sau pentru faptul că viața ta nu este așa cum ți-ai închipuit că va fi.

Poți să-ți organizezi viitorul cu ajutorul răspunsurilor pe care le descoperi. Cel mai important aspect este să eviți să iei decizii atunci când ești sub influența depresiei. Trebuie să te gândești bine înainte de a acționa.

Criza vârstei de mijloc face parte dintr-un proces normal, prin care nu este obligatoriu să treci singur. Familia, partenerul de viață și prietenii te pot ajuta să o depășești asemenea oricărei alte etape firești, cum ar fi adolescența.

Poți să ceri ajutorul unui specialist!

Un nou început

Criza vârstei de mijloc învinsă prin mișcare

O modalitate de a învinge criza vârstei de mijloc este să-ți stabilești noi obiective. Asemenea provocări te ajută să-ți dai seama unde vrei să te afli în viitorul apropriat.

Împlinirea vârstei de 40 de ani nu este un capăt de drum. Din contră, acesta este un nou început care îți va permite să ai o viață mai fericită decât înainte.

Criza vârstei de mijloc poate distruge relații și familii sau poate provoca depresie. Însă ea te poate face și mai puternic. Totul depinde de modul în care o abordezi.

Gândește pozitiv!

Poți să alegi să gândești pozitiv, să râzi pe seama firelor de păr grizonate, cheliei sau labei-gâștei.

Modul în care vei trece prin criza vârstei de mijloc depinde de abilitatea ta de a evita deciziile care au la bază depresia. Stabilește-ți obiective noi și bucură-te de tot ceea ce ai realizat în viața de zi cu zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.