Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta - Doza de Sănătate
 

Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta

În general, culoarea urinei variază între galben și transparent, în funcție de nivelul de hidratare a organismului, însă poate indica și anumite carențe nutriționale. 
Ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Culoarea urinei poate fi un indiciu foarte important cu privire la starea ta de sănătate pe care nu ar trebui să îl ignori.

Un grup de cercetători de la Clinica din Cleveland, Ohio a conceput o metodă prin care putem determina cât de sănătoși suntem în funcție de culoarea urinei. Este vorba despre un grafic care prezintă mai multe nuanțe, precum și indiciile oferite de acestea.

Putem observa, astfel, că urina poate fi transparentă, gălbuie sau poate avea chiar și culori mai închise. Vorbim aici despre roz, roșu, portocaliu, verde și chiar mov. Semnificația diferă în funcție de nuanță.

Să vedem ce înseamnă fiecare culoare pe care o poate căpăta urina ta!

Culoarea urinei indică nivelul de hidratare a organismului

Urină transparentă

Dacă urina ta este transparentă, înseamnă că bei prea multă apă. Este posibil să fie nevoie chiar să reduci consumul acestui lichid. Dacă vei începe să bei mai puțină apă, urina va avea o nuanță normală.

Galbenă

Există mai multe nuanțe de galben, iar fiecare are o semnificație diferită:

  • Gălbui: Este o culoare normală care arată că ești hidratat în mod corespunzător. Aceasta este cea mai sănătoasă nuanță.
  • Galben închis: Organismul tău funcționează normal, însă este necesar să bei mai multă apă.
  • Chihlimbar sau culoarea mierii de albine: Organismul nu primește o cantitate suficientă de apă. Trebuie să bei mai multă apă.
  • Nuanța berii închise la culoare: Aceasta poate arăta că suferi de o boală hepatică sau de o deshidratare severă. Bea mai multă apă. Dacă nuanța urinei rămâne aceeași, mergi la medic.
Culoarea urinei poate fi un simptom al anumitor afecțiuni

Roșie

Dacă ai mâncat recent sfeclă sau afine, este normal ca urina să capete o nuanță roșiatică. Dacă nu ai consumat aceste alimente, înseamnă că ai sânge în urină.

Poate că nu este nimic grav, însă este posibil să ai o problemă gravă, cum ar fi afecțiuni renale, tumori, infecții, etc. Oricum ar fi, este important să mergi la medic.

Portocalie

Urina portocalie poate avea diverse cauze, printre care:

Culoarea urinei poate indica necesitatea unui consult medical

Albăstruie sau verzuie

Culoarea urinei albăstruie sau verzuie impune o vizită la medic, ca măsură preventivă. Cauza acestor două nuanțe poate fi o tulburare genetică rară (hipercalcemie), dar și consumul anumitor alimente sau un efect secundar al unor medicamente.

Urină efervescentă sau spumoasă

Dacă este o problemă ocazională, nu trebuie să îți faci griji. Însă dacă se întâmplă adesea ca urina ta să fie spumoasă, este posibil să ai o cantitate prea mare de proteine în dietă sau să suferi de o afecțiune renală.

La fel ca în cazurile anterioare, cel mai bine este să te adresezi unui medic.

Mov

Potrivit specialiștilor de la Clinica din Cleveland, urina nu poate avea această culoare. Însă anumite studii arată că se poate observa o nuanță mov în cazul pacienților cărora li s-a pus un cateter. Este vorba, în general, despre femeile care suferă de afecțiuni renale.

Oricum, se întâmplă foarte rar ca urina să capete culoarea mov.

Albă

Dacă urina prezintă particule albe, înseamnă că ai o infecție bacteriană.

Urina bărbaților poate căpăta, de asemenea, o nuanță albicioasă după întreținerea raportului sexual. În general, este o situație cu care se pot confrunta bărbații mai în vârstă.

Situații în care culoarea urinei indică necesitatea unui consult medical urgent

Dacă te afli într-una dintre situațiile de mai jos, este important să te prezinți cât mai curând la medic:

  • Urina ta are o nuanță neobișnuită, inexplicabilă și care nu dispare.
  • Observi că ai sânge în urină. Chiar dacă nu ți s-a întâmplat decât o singură dată, trebuie să te adresezi unui specialist.
  • Culoarea urinei tale este maro închis, roz, roșu sau maroniu, fără să iei anumite medicamente.
  • Urina este foarte densă sau spumoasă. În acest caz, este posibil să ai o problemă renală.

În plus, dacă urina are un miros puternic pentru perioade lungi de timp, cel mai bine este să mergi cât mai curând la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aycock, R. D., & Kass, D. A. (2012). Abnormal urine color. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/SMJ.0b013e31823c413e
  • Kavouras, S. A., Johnson, E. C., Bougatsas, D., Arnaoutis, G., Panagiotakos, D. B., Perrier, E., & Klein, A. (2016). Validation of a urine color scale for assessment of urine osmolality in healthy children. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-0905-2
  • Armstrong, L. E., Maresh, C. M., Castellani, J. W., Bergeron, M. F., Kenefick, R. W., LaGasse, K. E., & Riebe, D. (1994). Urinary Indices of Hydration Status. International Journal of Sport Nutrition. https://doi.org/10.1123/ijsn.4.3.265
  • Raymond, J. R., & Yarger, W. E. (1988). Abnormal urine color; differential diagnosis. Southern Medical Journal. https://doi.org/10.1097/00007611-198807000-00008
  • Zhang, N., Du, S., Zheng, M., Tang, Z., Yan, R., Zhu, Y., & Ma, G. (2017). Urine color for assessment of dehydration among college men students in Hebei, China – A cross-sectional study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition26(5), 788–793. https://doi.org/10.6133/apjcn.052017.09
  • Meng QH, Handy B, Wagar EA. It’s not easy being blue-green. Ann Lab Med. 2013;33(6):457–458. doi:10.3343/alm.2013.33.6.457
  • Kang KK, Choi JR, Song JY, et al. Clinical significance of subjective foamy urine. Chonnam Med J. 2012;48(3):164–168. doi:10.4068/cmj.2012.48.3.164

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.