Cum afli dacă ai probleme cu glanda tiroidă

· 16 decembrie 2017
Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte afecțiuni, care nu au legătură cu tiroida. Prin urmare, este indicat să te adresezi unui medic pentru a primi un diagnostic corect. 

Ai probleme cu glanda tiroidă? Este posibil să nu îți poți da seama deoarece, în ciuda faptului că joacă un rol fundamental, acest mic organ în formă de fluture este de multe ori neglijat.

Glanda tiroidă este direct implicată în mai multe procese din organism, majoritatea fiind legate de metabolism. Chiar dacă are dimensiuni mici, această glandă are o „rază de acțiune” impresionantă.

Glanda tiroidă funcționează datorită producției sale de hormoni precum tiroxina și triiodotironina. Aceștia sunt transportați de sânge către sistemul circulator periferic. După ce ajung la destinație, hormonii tiroidieni activează și mențin ritmul vital al organismului. 

Care sunt funcțiile principale ale hormonilor produși de glanda tiroidă?

Hormonii produși de tiroidă îndeplinesc următoarele funcții:

 • Contribuie la funcționarea sistemului muscular.
 • Sunt esențiali pentru sistemul nervos, atât pentru cel central, cât și pentru cel periferic.
 • Reglează digestia proteinelor.
 • Contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului.
 • Sprijină metabolismul.

Probleme cu glanda tiroidă

Simptome ce arată că ai probleme cu glanda tiroidă

Având în vedere participarea sa activă în anumite procese vitale și rolul hormonilor pe care îi produce, atunci când glanda tiroidă nu mai funcționează așa cum ar trebui, apar diverse probleme: 

 • Cancer tiroidian
 • Gușă (mărirea glandei)
 • Tiroidită (inflamație)
 • Hipotiroidism (deficit hormonal)
 • Hipertiroidism (exces de hormoni)
 • Noduli sau umflături

Cum îți dai seama dacă ai probleme cu glanda tiroidă?

Întrucât glanda tiroidă are un rol atât de important, este necesar să descoperi posibilele afecțiuni asociate acesteia. În acest fel, le poți preveni la timp, evitând agravarea lor.

Există mai multe tipuri de afecțiuni tiroidiene, însă toate prezintă simptome asemănătoare. Să vedem care sunt cele mai frecvente:

1. Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate

Probleme cu glanda tiroidă ce țin de greutate

Creșterea sau scăderea în greutate fără motiv sunt legate aproape întotdeauna de proasta funcționare a glandei tiroide.

Metabolismul este factorul determinant în această situație. Atunci când produci hormoni în exces, organismul se destabilizează. Altfel, te îngrași sau slăbești în mod necontrolat, în funcție de cantitatea hormonilor prezenți.

2. Probleme la nivelul aparatului reproducător

Producția de hormoni este strâns legată de buna funcționare a glandei tiroide. Atunci când aceasta întâmpină dificultăți, pot apărea probleme la nivel reproducător.

 • Femeile se pot confrunta cu dereglări ale ciclului menstrual. 
 • În cazul bărbaților, un posibil simptom ar putea fi pierderea dorinței sexuale.

3. Constipație

Constipația este un indiciu că ai probleme cu glanda tiroidă

Atunci când ai probleme cu glanda tiroidă, procesul digestiv este afectat în mod deosebit. Astfel, absorbția alimentelor este redusă, fapt care duce la apariția constipației.

Întrucât nu procesezi bine mâncarea, cantitatea de deșeuri este foarte mică, drept pentru care îți vine greu să elimini scaunul.

4. Schimbări bruște de dispoziție

Un alt indiciu al faptului că ai probleme cu glanda tiroidă îl oferă dispoziția. Dacă ai o stare psihică instabilă, poți lua în considerare această posibilitate.

Afecțiunile tiroidei pot cauza diverse stări neplăcute, cum ar fi angoasă, stres, anxietate și depresie. Nu neglija aceste simptome.

5. Dureri bruște

Probleme cu glanda tiroidă ce pot da dureri

Durerile din corp pot avea diverse cauze, însă unul dintre principalii factori care pot duce la instalarea lor îl reprezintă afecțiunile glandei tiroide. În această situație, durerile apar de obicei la nivelul tendoanelor și al musculaturii. 

Mergi la un medic de încredere

Simptomele prezentate mai sus te pot ajuta să descoperi dacă ai probleme cu glanda tiroidă. Oricum ar fi, pentru a scăpa de îndoieli, este recomandat să te adresezi unui medic de încredere.

Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele enumerate, este bine să urmezi un tratament corespunzător, prescris de un specialist.