8 alimente care elimină toxinele și întăresc imunitatea - Doza de Sănătate
 

8 alimente care elimină toxinele și întăresc imunitatea

Aceste alimente te ajută să-ți cureți organismul de toxine și să-ți întărești sistemul imunitar, drept pentru îți îmbunătățesc multe funcții din organism. 
8 alimente care elimină toxinele și întăresc imunitatea
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Organismul curăță permanent sângele și elimină toxinele care îți pot afecta sănătatea. Însă sistemele din corp întâmpină uneori anumite dificultăți ca urmare a unei acumulări de deșeuri. Prin urmare, este indicat să consumă alimente care elimină toxinele. 

La început, este posibil să nu observi niciun simptom clar. Tocmai de aceea supraîncărcarea cu toxine este greu de tratat înainte de a provoca urmări grave. Una dintre acestea este slăbirea sistemului imunitar. Astfel, te confrunți cu un risc crescut de a dezvolta o gamă largă de afecțiuni care îți diminuează calitatea vieții.

Este foarte important să îți schimbi anumite obiceiuri și să consumi alimente care contribuie la curățarea organismului.

Astăzi îți prezentăm 8 alimente care elimină toxinele din corp și întăresc sistemul imunitar. Nu ezita să le adaugi în dietă!

1. Usturoiul este pe lista de alimente care elimină toxinele din organism

Usturoiul pe lista de alimente care elimină toxinele

De obicei, îl folosim în scop culinar pentru gustul său deosebit și aroma unică. Însă usturoiul este un și un aliment medicinal care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă.

În primul rând, usturoiul este bogat în antioxidanți și componente antiinflamatoare care ajută la curățarea sângelui și a ficatului, prevenind astfel numeroase boli.

În plus, compușii sulfurici din usturoi stimulează eliminarea toxinelor, dar au și un efect diuretic care reduce inflamațiile cauzate de retenția de apă.

Totodată, usturoiul conține vitamine și minerale importante. Acestea ajută organismul și sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor.

Îți recomandăm să citești și:

5 infuzii ce curăță organismul de toxine

2. Curcuma

Curcuma sau turmericul este un condiment natural cunoscut în întreaga lume pentru valoarea sa nutrițională și proprietățile sale medicinale excepționale.

Această mirodenie este bogată în antioxidanți, agenți antiinflamatori și nutrienți esențiali. Astfel, curcuma este una dintre cele mai bune opțiuni pentru detoxificarea organismului. 

În plus, compusul său activ, curcuminul, îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular, a ficatului și a rinichilor. Datorită acestei substanțe, o cantitate mică de curcuma pe zi ajută la eliminarea toxinelor și neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi.

3. Sfeclă

Alimente care elimină toxinele precum sfecla

Din punct de vedere nutrițional, sfecla este una dintre cele mai complete legume. Aceasta conține fibre, antioxidanți și alți nutrienți care ajută la curățarea ficatului și a sângelui.

În plus, sfecla contribuie la echilibrarea pH-ului din sânge. Acest lucru este foarte important pentru reglarea proceselor inflamatoare din corp și pentru eliminarea deșeurilor.

Totodată, sfecla conține betaină și pectină, doi compuși care îi întăresc proprietățile detoxifiante, deoarece îmbunătățesc digestia.

4. Avocado

În caz că nu știai, consumul zilnic de avocado te ajută să slăbești și scade riscul de boli cardiovasculare.  Acest fruct delicios este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Prin urmare, este foarte hrănitor și ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la oxigenarea celulelor.

În plus, avocado conține acizi grași esențiali. Aceste grăsimi sănătoase contribuie la eliminarea colesterolului rău (LDL) și la reglarea proceselor inflamatoare din corp.

Trebuie menționat, de asemenea, că avocado conține glutation, o substanță anticancerigenă care previne acumularea toxinelor.

5. Varză

Alimente care elimină toxinele precum varza

Varza este o legumă foarte hrănitoare care stimulează eliminarea deșeurilor. Antioxidanții din compoziția verzei ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare acumulate în sânge. Printre acestea sunt incluse și cele provenite din medicamente și pesticide.

În plus, fibrele naturale din  varză stimulează peristaltismul și ajută la detoxificarea ficatului.

6. Lămâie

Atât lămâia, cât și celelalte fructe citrice sunt ideale pentru întărirea sistemului imunitar și pentru îmbunătățirea proceselor detoxifiante din corp.

Lămâia are un conținut bogat de vitamina C, pectină și betaină, toate aceste substanțe fiind necesare pentru curățarea sângelui, a rinichilor și a colonului.

În plus, acest fruct citric conține vitaminele A și E, doi antioxidanți care diminuează efectele negative ale radicalilor liberi asupra celulelor.

7. Castraveți

Castraveții sunt alimente care elimină toxinele

Cu un conținut bogat de apă, castravetele este o legumă săracă în calorii care asigură o funcționare optimă a aparatului excretor. În plus, nutrienții din castraveți ajută la alcalinizarea organismului, reducând aciditatea și stimulând detoxificarea.

Castraveții îmbunătățesc circulația și optimizează funcțiile cognitive.

8. Vânătă

Ultima, dar nu cea din urmă, această legumă minune este bogată în antocianine, antioxidanți care îi oferă culoarea distinctă și care ajută la detoxificarea organismului.

Consumul regulat de vinete îmbunătățește digestia grăsimilor și reduce excesul de aciditate din sânge. 

După cum poți vedea, toate aceste alimente care elimină toxinele din corp sunt foarte sănătoase și merită să le consumi în mod regulat pentru a-ți detoxifica organismul și a-ți întări imunitatea. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este necesar să bei și foarte multă apă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bartrina, J. A., Val, M. V. A., Aldalur, E. M., de Victoria Muñoz, E. M., Anta, R. M. O., Rodrigo, C. P., … & Marí, J. A. T. (2016). Guías alimentarias para la población española (SENC, diciembre 2016): la nueva pirámide de la alimentación saludable. Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral33(8), 1-48.
  • Martínez Álvarez, J. R., Villarino Marín, A., Iglesias Rosado, C., de Arpe Muñoz, C., & Gómez Candela, C. (2010). Recomendaciones de alimentación para la población española. Nutrición Clínica y dietética hospitalaria30(1), 4-14.
  • Wang, L., Bordi, P. L., Fleming, J. A., Hill, A. M., & Kris‐Etherton, P. M. (2015). Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. Journal of the American Heart Association4(1), e001355.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.