Logo image
Logo image

7 trucuri pentru o casă mai organizată

5 minute
Deși poate te simți bine înconjurat de dezordine, vei avea mult de câștigat dacă devii mai organizat, inclusiv la nivel psihologic. Când este ordine în casă, ești mai calm și îți este mai ușor să gândești.
7 trucuri pentru o casă mai organizată
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Dezordinea nu înseamnă doar existența obiectelor răsfirate prin toată casa. Aceasta este un veritabil „stil de viață” care deseori provoacă confuzie și tensiune. Vrem să te ajutăm să eviți aceste neplăceri, drept pentru care în articolul de azi îți propunem câteva trucuri pentru o casă mai organizată. Sfaturile de mai jos pot fi puse în aplicare și în alte medii, precum la birou.

Dezordinea este un comportament învățat

Pentru unele persoane, a fi dezorganizat este un avantaj. Nu trebuie să petreacă ore în șir făcând curățenie și, în mod paradoxal, haosul care îi înconjoară le permite să găsească mai ușor ceea ce caută.

Însă dacă vrem să avem o casă mai îngrijită și o viață de familie armonioasă, este important să facem ordine. Astfel, vom deveni mai eficienți.

Mintea umană are nevoie de ordine pentru a gândi corect. Așadar, dacă biroul tău este acoperit de hârtii, dosare și cărți, îți va fi foarte greu să te concentrezi asupra unei sarcini specifice. Drept consecință, nu vei fi atât de atent pe cât ți-ai dori.

Următoarele trucuri pentru o casă mai organizată oferă numeroase beneficii. Desigur, ele presupun să-ți schimbi obiceiurile, ceea ce necesită timp și efort. Dar și avantajele câștigate sunt pe măsură.

Puține lucruri sunt mai satisfăcătoare decât să te întorci acasă și să vezi că totul este acolo unde ar trebui să fie. Sau să ai musafiri și să nu fi nevoit să ascunzi repede obiectele răsfirate prin casă în șifonier.

Să-ți organizezi locuința necesită timp, dar, de îndată ce te obișnuiești, îți va fi mult mai ușor să execuți această sarcină. În plus, vei scăpa de tensiune și stres!

Cele mai bune trucuri pentru o casă mai organizată

Weekendul care urmează, rezervă-ți câteva ore pentru a-ți organiza locuința și a pune obiectele acolo unde le este locul. Desigur, va trebuie să fii consecvent. După ce vei vedea cât de bine va arăta totul, suntem siguri că vei fi dornic să depui un efort pentru a nu mai fi dezorganizat.

1. Începe cu o singură încăpere

Some figure

Dacă vrei să ai o locuință ordonată, nu poți organiza toate încăperile simultan. Începe cu o cameră anume, precum sufrageria. Cel mai bine este să faci ordine mai întâi în prima încăpere în care pășești atunci când intri în casă (ar putea fi vorba, de pildă, de bucătărie).

  • Vezi ce obiecte sunt nelalocul lor și remediază situația.
  • Du aceste obiecte înapoi în camera în care, în mod normal, ar trebuie să fie. Astfel, când ajungi în încăperea respectivă, vei putea să le aranjezi.

2. Fiecare obiect trebuie să aibă locul său

Ustensilele de gătit și alimentele ar trebui ținute în bucătărie, cărțile și revistele în bibliotecă, hainele și încălțămintea în șifonier și așa mai departe. Avantajul stabilirii unui loc specific pentru fiecare obiect în parte este ușurința de a găsi ceea ce cauți mai târziu.

Dacă, de pildă, ai nevoie de un palton, îl vei căuta aproape de ușă, nu pe canapea. Astfel, vei economisi timpul pe care, în mod obișnuit, îl irosești când te grăbești și nu știi unde ai pus un anumit lucru.

3. Urmează un plan de organizare

Some figure

Unul dintre cele mai bune trucuri pentru o casă mai organizată este să stabilești un plan lunar de curățenie. Pune toate hainele murdare într-un coș de rufe, apoi pune-le în mașina de spălat. Umple sacii de gunoi, fă patul, pune hainele curate în șifonier și aranjează mobila.

Dacă urmezi un plan fix în fiecare lună, curățenia va fi mult mai simplă. Nu uita, pentru a fi organizat, ai nevoie de o anumită strategie. În acest mod, nu vei irosi o săptămână întreagă făcând curat.

4. Aruncă lucrurile pe care nu le mai folosești

Probabil ai multe lucruri pe care nu le mai folosești. Poate că obiectele respective sunt vechi sau, dintr-un motiv sau altul, nu mai ai nevoie de ele. În acest caz, este indicat să le arunci la gunoi. O altă variantă este să le repari (dacă se poate) sau să le donezi unui ONG.

Acumularea obiectelor constituie una dintre principalele cauze ale dezordinii. Cele care nu au un loc specific tind să ajungă pe podea, pe scaune sau în colțurile încăperilor.

5. Curăță inclusiv obiectele care sunt doar puțin murdare

Some figure

Ca să ai o casă mai organizată, ține cont de următoarele reguli de aur: „Dacă îl folosești, pune-l la loc”, „Spală hainele care se murdăresc” și „Aranjează tot ceea ce ai deranjat”. Toată familia trebuie să respecte aceste reguli.

Dacă în locuința ta domnește în sfârșit curățenia și fiecare obiect este la locul său, nu este dificil să menții ordinea. Dar nu trebuie decât să-ți schimbi obiceiurile. Înțelege care sunt beneficiile organizării.

6. Folosește cutii și dulapuri pentru dosare

Deseori păstrăm obiecte inutile pe care, din motive sentimentale, nu vrem să le aruncăm la gunoi sau să le donăm. Chiar dacă nu le folosim, le considerăm a fi „necesare”.

Ca să eviți dezordinea, o idee bună este să comperi cutii decorative sau să refolosești cutiile vechi (precum cele rămase de la dispozitivele electronice achiziționate). Cu ajutorul acestor accesorii, vei ține haosul casnic la distanță.

Nu uita să folosești etichete pentru a ști ce se află în fiecare cutie în parte. Apoi, pune aceste cutii sub pat sau pe șifonier. Le poți așeza chiar și în garaj sau pe niște rafturi.

7. Cumpără mobilă nouă

Some figure

Poate la baza dezordinii din casa ta stă faptul că nu ai suficiente spații de depozitare. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți umpli locuința cu mobilă sau să folosești obiectele de mobilier recent achiziționate drept scuză pentru a cumpără lucruri inutile. Însă aplicând acest truc, nu va mai trebui să-ți supraîncarci șifonierele.

Nu ezita să pui în aplicare cele 7 trucuri pentru o casă mai organizată prezentate în acest articol!

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.