Cum să ai un pH echilibrat în mod natural

Consumul de alimente alcaline este una din modalitățile de bază prin care organismul uman luptă împotriva acidității și își reechilibrează pH-ul.

Dacă ar fi să faci o listă cu tot ceea ce mănânci în fiecare zi, ai observa că majoritatea acestor alimente au proprietatea de a reduce nivelul de pH al organismului—adică îți cresc aciditatea. Dar ce înseamnă asta?

Un aliment „acid” ajuns în corp produce un efect nociv asupra organismului, deoarece acesta crește riscul de a dezvolta numeroase afecțiuni foarte grave. Este foarte important să ai un pH echilibrat în organism, pentru a avea o stare de sănătate optimă.

Scara pH-ului se încadrează între valorile 1-14, 1 însemnând un pH foarte acid, iar 14 semnalând alcalinitate maximă. Pentru a fi sănătos, trebuie să ai un pH încadrat între 7,35 și 7,45.

Din păcate, stilul de viață contemporan și tipurile de alimente consumate dezechilibrează pH-ul organismului, făcându-l să devină mai degrabă acid decât alcalin.

Așadar, este foarte important să îți îmbunătățești obiceiurile alimentare și să-ți crești aportul zilnic de alimente cu proprietăți alcaline care, printre altele, pot ameliora arsurile la stomac. Citește în continuare și vei afla ce trebuie să faci în acest sens!

4 trucuri pentru a avea un pH echilibrat

O alimentație sănătoasă

Așa cum am menționat mai sus, alimentele pe care le consumi zilnic reprezintă cheia pentru a ține aciditatea în frâu și a avea un pH echilibrat. De aceea, este foarte important să poți identifica alimentele ce cresc aciditatea organismului și pe cele care favorizează alcalinizarea acestuia.

„Ești ceea ce mănânci” este o zicală pe care am menționat-o cu numeroase ocazii și pe care nu ar trebui să o uiți niciodată. Te sfătuim să-ți crești aportul de alimente „alcaline”, îmbogățindu-ți dieta cu mâncăruri bogate în potasiu, magneziu și calciu.

 • Printre alimentele „alcaline” se numără: fructele, legumele (în special cele cu frunze verzi), cerealele și mierea.
 • Printre alimentele „acide” se numără: produsele lactate, carnea roșie, cerealele rafinate, zahărul alb, ceaiul și cafeaua.

Multă activitate fizică

Exercițiile abdominale te ajută să ai un pH echilibrat

Atunci când ai un stil de viață sedentar, procesele organismului tău încetinesc, ceea ce nu te ajută deloc să ai un pH echilibrat. Specialiștii ne recomandă să adoptăm o dietă și o rutină de exerciții adecvate pentru vârsta și condiția noastră fizică. În acest fel metabolismul este activat, stimulând eliminarea toxinelor și facilitând funcționarea organelor.

Detoxifierea organismului

Detoxifierea periodică este cheia scăderii nivelului de aciditate al organismului. Toxinele acumulate în organism scad nivelul pH-ului, așadar trebuie să elimini aceste substanțe nocive pentru a-ți menține sănătatea. În acest sens, te sfătuim să adopți o rutină de detoxifiere care să includă smoothie-uri proaspete și ceaiuri de plante.

Echilibru emoțional

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea depinde atât de bunăstarea fizică, cât și de cea mentală, aceasta din urmă necesitând un mediu social benefic. Pe scurt, „o minte sănătoasă într-un corp sănătos” și viceversa.

Atunci când lăsăm stresul să ne copleșească, hormonii din organism nu funcționează corespunzător și toxinele încep să se acumuleze. Pentru a avea un pH mai alcalin, te sfătuim să lupți împotriva stresului și să încerci, pe cât posibil, să te echilibrezi emoțional.

2 smoothie-uri care previn aciditatea și te ajută să ai un pH echilibrat

Smoothie verde hidratant

Un pahar de suc verde te ajută să ai un pH echilibrat

Următorul smoothie delicios are un conținut bogat de vitamine și minerale și oferă o cantitate mare de energie. În plus, această băutură crește nivelul pH-ului, curăță organismul de toxine și îl hidratează.

Ingrediente:

 • 10 clementine
 • O jumătate de ananas
 • O mână de busuioc proaspăt
 • O mână de spanac, lăptuci romaine sau pătrunjel (toate proaspete)

Mod de preparare:

Taie clementinele în cubulețe, toacă ananasul și introdu ambele fructe în robotul de bucătărie împreună cu legumele cu frunze verzi. Amestecă ingredientele bine timp de câteva minute. Bea smoothie-ul rezultat rece, de preferință pe stomacul gol.

Smoothie de spanac

Legumele cu frunze verzi sunt bogate în fibre, vitamine și minerale ce pot îmbunătăți digestia și elimina toxinele din organism. Următorul smoothie de spanac te va ajuta să ai un pH mai alcalin, în același timp îmbunătățindu-ți starea generală de sănătate și sporindu-ți mijloacele de apărare împotriva diferitelor boli.

Ingrediente:

 • 6-8 frunze de spanac
 • 1 cană de struguri roșii
 • 1 portocală de mărime medie, decojită
 • 1 banană
 • 2 căni de apă

Mod de preparare:

Introdu toate ingredientele într-un robot de bucătărie și amestecă-le timp de câteva minute, până când obții o băutură omogenă. Bea smoothie-ul obținut pe stomacul gol.

Te-ar mai putea interesa