Cum să arzi diferite tipuri de grăsime - Doza de Sănătate
 

Cum să arzi diferite tipuri de grăsime

Indiferent de regiunea în care s-a acumulat grăsime corporală, exercițiile aerobice sunt foarte eficiente pentru a remedia această problemă. În funcție de rezultatele dorite, aceste exerciții pot fi combinate și cu alte activități.
Cum să arzi diferite tipuri de grăsime

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Mulți dintre noi ne confruntăm cu probleme legate de  diverse tipuri de grăsime corporală. Deși cauzele acestor probleme sunt deseori genetice, sexul (de pildă, femeile tind să acumuleze grăsime pe șolduri, coapse și abdomen) și obiceiurile zilnice au un anumit impact asupra siluetei noastre.

În articolul de azi îți vom arăta ce trebuie să faci pentru a arde diferitele tipuri de grăsime corporală.

De ce se acumulează diverse tipuri de grăsime corporală?

Fiecare regiune a corpului depozitează grăsime într-un mod aparte. Atunci când ne îngrășăm, au loc două procese: cantitatea de celule grase începe să crească la șolduri și în regiunile mai joase, pe când celulele grase situate de la talie în sus încep să crească în mărime. Așadar, fiecare regiune a corpului este afectată în mod diferit de procesul de îngrășare.

Organismul are nevoie de grăsime corporală pentru a depozita energie, însă acesta nu depozitează toată grăsimea în același loc. Iată principalele trei tipuri de grăsime corporală:

Grăsime corporală subcutanată

Acesta este tipul de grăsime corporală cel mai apropiat de suprafața pielii și este primul care este eliminat cu ajutorul exercițiilor fizice. Ereditatea și hormonii joacă un rol foarte important în ceea ce privește regiunile în care grăsimea este depozitată în corp.

Grăsime corporală viscerală

Tipuri de grăsime viscerală

Această grăsime corporală se acumulează în jurul organelor și, în cantități excesive, poate deveni periculoasă. În general, grăsimea corporală viscerală se acumulează în exces înaintea celei subcutanate. Este indicat să eviți ca stomacul tău să se mărească prea mult.

Grăsime corporală intramusculară

Acest tip de grăsime corporală este depozitată între fibrele musculare și este mai rar întâlnită decât celelalte două tipuri. Persoanele supraponderale sau obeze sunt predispuse acumulării acestui tip de grăsime, care poate cauza rezistență la insulină și, în cele din urmă, diabet.

4 regiuni în care se acumulează diverse tipuri de grăsime

Organismul uman este condus de hormoni. Nivelul acestora determină starea de sănătate, dispoziția, nivelul de energie și nu numai. Diverse studii sugerează faptul că hormonii pot determina regiunile în care se acumulează grăsime. Iată care sunt cele mai frecvente dezechilibre hormonale și efectele lor asupra siluetei:

Deficitul de testosteron provoacă acumularea de grăsime corporală pe piept și brațe

Atunci când nivelul de testosteron este sub limitele normale, brațele și pieptul se pot mări în absența oricărui antrenament. Și androgenul este un hormon masculin care poate cauza această problemă.

Pentru a-ți proteja sănătatea, consumă alimente ce conțin grăsimi sănătoase și nehidrogenate, complexul de vitamine B și proteine. Combină acest regim cu exerciții pentru piept și de forță.

Dezechilibrul nivelului de insulină provoacă acumularea de grăsime corporală pe șolduri și coapse

Tipuri de grăsime pe șolduri și coapse

Un dezechilibru al nivelului de insulină poate cauza acumularea de zaharuri care se pot transforma în grăsime. Acest tip de câștig în greutate este foarte frecvent în rândul iubitorilor de dulciuri. Soluția este să-ți reduci aportul de deserturi, bomboane și carbohidrați cu indice glicemic ridicat.

Excesul de estrogen provoacă acumularea de grăsime corporală pe abdomen

Acest hormon feminin este cauza acumulării de grăsime corporală la nivelul șoldurilor și coapselor (celebra siluetă în formă de pară). Metabolismul este influențat de nivelul foarte ridicat de estrogen, ficatul fiind nevoit să filtreze acest hormon. Pentru a evita această problemă, consumă alimente bogate în acid folic și vitaminele B6 și B12, precum broccoli.

Exerciții care vizează diverse tipuri de grăsime

În cele ce urmează îți vom prezenta cinci modalități diferite de a elimina grăsimea corporală acumulată în diverse regiuni ale corpului.

1. Un corp slab cu o talie groasă

Tipuri de grăsime la un corp slab

Acest tip de siluetă este consecința inabilității de a ne ține poftele în frâu. Persoanele aflate în această situație tind să fie ușor agitate și, chiar dacă adoptă o cură de slăbire, nu reușesc să-și reducă dimensiunea taliei.

Acumularea de grăsime corporală în această regiune poate cauza boli cardio-metabolice (precum hipertensiune arterială și diabet). Cele mai bune exerciții pentru a elimina acest tip de grăsime corporală sunt:

  • Exercițiile aerobice moderate (de 3-4 ori pe săptămână)
  • Abdomenele
  • Întinderile
  • Yoga sau meditația

2. Siluetă în formă de pară

Atunci când torsul tău este mai mic decât talia, este necesar să depui mult efort pentru a elimina grăsimea în exces acumulată la nivelul șoldurilor, picioarelor și coapselor. Foarte multe femei se confruntă cu această problemă, cauza fiind chiar evoluția organismului uman feminin: acest tip de corp facilitează sarcina.

Un corp cu silueta în formă de pară este mai susceptibil celulitei și retenției de apă. Însă vestea bună este faptul că femeile cu un asemenea corp au un risc scăzut de a suferi de boli cardiace sau metabolice.

Cele mai bune exerciții pentru a elimina grăsimea corporală în acest caz sunt:

  • Exercițiile aerobice
  • Exercițiile de rezistență (ciclismul de interior, înotul, mersul cu bicicleta)
  • Dansul
  • Yoga
  • Tai Chi

3. Un corp în formă de cilindru

Tipuri de grăsime la un corp în formă de cilindru

În acest caz, nu există nicio diferență în proporții între talie, șolduri și trunchi. Grăsimea este distribuită uniform de-a lungul abdomenului și coapselor. Acest tip de grăsime corporală este cel mai ușor de eliminat.

Persoanele care au acest tip de corp au un risc ridicat de a experimenta dezechilibre metabolice. Exercițiile pe care ți le recomandăm sunt:

  • Antrenamentele totale (aerobicul, exercițiile localizate și ridicările de greutăți)
  • Exercițiile de rezistență (alergarea, sărirea corzii, ciclismul)
  • Abdomenele

4. Un corp voluminos

În cazul acestui tip de corp, grăsimea nu este depozitată în mod proporțional. Cei care intră în această categorie tind să aibă o stimă de sine scăzută din cauza faptului că sunt atât de masivi.

Exercițiile recomandate pentru a obține cele mai bune rezultate sunt:

  • Exercițiile de rezistență (înotul, ciclismul, mersul pe jos)
  • Dansul și exprimarea prin mișcare
  • Întinderile

5. Silueta clepsidră

Tipuri de grăsime la silueta clepsidră

În acest caz, femeia prezintă curbe bine definite, iar talia sa este subțire în raport cu șoldurile și torsul. Grăsimea se acumulează la nivelul pieptului și al coapselor în proporții egale.

Femeile cu un asemenea corp pot câștiga în greutate foarte ușor, însă experimentează dificultăți în a-și fortifica musculatura. Acestea au un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare și au o speranță de viață mai ridicată.

Rutina de exerciții pentru femeile cu această siluetă ar trebui să includă:

  • Exerciții aerobice (alergat, ciclism, utilizarea bicicletelor eliptice)
  • Exerciții cu greutăți

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jensen MD. Role of body fat distribution and the metabolic complications of obesity. J Clin Endocrinol Metab. 2008;93(11 Suppl 1):S57–S63. doi:10.1210/jc.2008-1585
  • Santosa S, Jensen MD. Why are we shaped differently, and why does it matter? [published correction appears in Am J Physiol Endocrinol Metab. 2009 Feb;296(2):E403]. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2008;295(3):E531–E535. doi:10.1152/ajpendo.90357.2008
  • Cohen P, Spiegelman BM. Cell biology of fat storage. Mol Biol Cell. 2016;27(16):2523–2527. doi:10.1091/mbc.E15-10-0749
  • van der Lans AA, Hoeks J, Brans B, et al. Cold acclimation recruits human brown fat and increases nonshivering thermogenesis. J Clin Invest. 2013;123(8):3395–3403. doi:10.1172/JCI68993
  • Schugar, R. C., Shih, D. M., Warrier, M., Helsley, R. N., Burrows, A., Ferguson, D., … Brown, J. M. (2017). The TMAO-Producing Enzyme Flavin-Containing Monooxygenase 3 Regulates Obesity and the Beiging of White Adipose Tissue. Cell Reports19(12), 2451–2461. https://doi.org/10.1016/j.celrep.2017.05.077
  • De Maddalena, C., Vodo, S., Petroni, A., & Aloisi, A. M. (2012, December). Impact of testosterone on body fat composition. Journal of Cellular Physiology. https://doi.org/10.1002/jcp.24096
  • Björntorp, P. (1997). Hormonal control of regional fat distribution. Human Reproduction (Oxford, England). https://doi.org/10.1093/humrep/12.suppl_1.21
  • Patel P, Abate N. Body fat distribution and insulin resistance. Nutrients. 2013;5(6):2019–2027. Published 2013 Jun 5. doi:10.3390/nu5062019
  • Björntorp, P. (2001). Do stress reactions cause abdominal obesity and comorbidities? Obesity Reviews2(2), 73–86. https://doi.org/10.1046/j.1467-789x.2001.00027.x
  • Hewagalamulage, S. D., Lee, T. K., Clarke, I. J., & Henry, B. A. (2016). Stress, cortisol, and obesity: a role for cortisol responsiveness in identifying individuals prone to obesity. Domestic Animal Endocrinology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.domaniend.2016.03.004
  • Lizcano F, Guzmán G. Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. Biomed Res Int. 2014;2014:757461. doi:10.1155/2014/757461

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.