Cum să crești usturoi la tine acasă

· 22 iunie 2018
Usturoiul este considerat a fi un ingredient de bază în gastronomie. Acest aliment intensifică aroma preparatelor și este indispensabil pentru a găti diferite tipuri de preparate.

Datorită aromei sale speciale, usturoiul este ideal pentru a condimenta diferite tipuri de preparate. Totodată, el prezintă numeroase proprietăți medicinale. Printre altele, usturoiul reglează tensiunea arterială și împiedică colesterolul să se lipească de pereții arterelor. Din acest motiv, nu strică să știi cum să crești usturoi la tine acasă.

Probabil te întrebi dacă este convenabil să treci prin întreg procesul de pregătire a pământului, de plantare și de îngrijire a acestei plante. Răspunsul este da. Pe lângă beneficiile pentru sănătate de care vei profita, vei aprecia mai mult faptul că ai ocazia să consumi anumite alimente.

Citește în continuare pentru a descoperi cum să crești usturoi la tine acasă!

Avantajele cultivării usturoiului acasă

Cum să crești usturoi la tine acasă fără substanțe chimice

 • Vei fi sigur că usturoiul consumat este lipsit de îngrășăminte chimice și agenți toxici.
 • Cultivarea usturoiului și a oricărei alte plante este o activitate foarte educativă, la orice vârstă. Vei învăța cum să fii mai atent și răbdător, vei scăpa de tensiune și îți va fi mai ușor să te concentrezi asupra momentului actual.
 • Alimentele crescute acasă au o valoare nutritivă ridicată. Vitaminele și mineralele din componența lor nu sunt alterate de substanțele chimice folosite în creșterea produselor disponibile în supermarketuri.
 • Mirosul usturoiului îți va aminti de preparatele servite în momentele speciale împărtășite cu prietenii și familia.
 • Pe termen lung, este mai ieftin să crești usturoi decât să-l cumperi din supermarket. Cultivarea acestei plante la tine acasă te va ajuta să economisești bani.
 • De îndată ce ai recoltat usturoiul, vei avea la dispoziție un aliment foarte proaspăt.

Cum să crești usturoi la tine acasă – materiale necesare și pași

Cum să crești usturoi la tine acasă în mod natural

Oricât de greu de crezut ar părea, nu este deloc greu să crești usturoi la tine casă. Trebuie doar să te asiguri că planta obține suficientă lumină solară și apă (va trebui să o uzi frecvent pentru a menține pământul umed).

Primul pas presupune să cumperi o căpățână de usturoi și să-i separi cățeii, fără a-i decoji. Prepară pământul cu un îngrășământ natural. Dacă vrei să folosești un răzor, sapă caneluri în sol acolo unde vrei să plantezi cățeii de usturoi.

Plantează cățeii la o adâncime de aproximativ 10 cm, cu vârfurile îndreptate în sus. Spațiul dintre căței trebuie să fie de 15 cm. Fiecare dintre aceștia va forma o nouă căpățână de usturoi.

Este atât de simplu? Trebuie să te avertizăm că va trebui să iei în considerare anumite aspecte atunci când pregătești pământul. În cele ce urmează, îți vom explica despre ce este vorba.

Sfaturi înainte de a încerca să crești usturoi la tine acasă

Cum să crești usturoi la tine acasă din căpățâni

 • Momentul ideal pentru a planta usturoiul este primăvara sau toamna (dacă locuiești în emisfera nordică).
 • Dacă vei folosi un ghiveci, acesta va trebui să aibă un volum de cel puțin 3 l și o adâncime de aproximativ 25 cm.
 • În cazul în care vrei să plantezi usturoi în grădină, lasă câte 30 cm între rândurile de usturoi. Astfel, plantele vor avea suficient spațiu pentru a crește și nu se vor ataca una pe cealaltă încă de la început.
 • După ce ai plantat usturoiul, va trebui să aștepți trei luni și jumătate până când îl poți recolta.

Pentru a te asigura că ai succes, ai nevoie de pământ foarte fertil. Așadar, te sfătuim să adaugi compost (sau bălegar, dacă solul este ușor) pentru a îmbogăți pământul cu nutrienți.

De asemenea, folosește doar îngrășăminte naturale, astfel încât pământul să capete o densitate adecvată și să conțină nutrienți de calitate ridicată.

Îngrijirea usturoiului

 • Usturoiul este o plantă care necesită multă lumină solară și apă. Plantează-l într-un loc în care va fi complet expus la soare.
 • Ca să menții solul umed, va trebui să-l uzi frecvent. Nu-l lăsa să se usuce.
 • Cantitatea de apă necesară pentru a uda usturoiul depinde de climat și locație.
 • Dacă planta este udată excesiv, aceasta riscă să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, un sol uscat va produce usturoi mai mic sau, în cazurile cele mai grave, planta nu va creșe deloc.

Acum că ai descoperit cum să crești usturoi la tine acasă, suntem siguri că ți se pare foarte simplu. Ține cont de sfaturile prezentate anterior, astfel încât să eviți orice probleme.