Cum să depășești infidelitatea partenerului

· 19 mai 2017
Când te confrunți cu infidelitate, este important să stabilești care sunt așteptările tale de la partenerul tău în cazul în care reușești să îi ierți. Dacă nu ești capabil să faci asta, atunci mai bine închei relația.

Infidelitatea este una dintre cele mai complicate experiențe prin care un cuplu poate să treacă. În această situație, încrederea acordată partenerului de viață este sfărâmată.

Multe persoane sunt necredincioase din fire. Altele ezită să-i dezvăluie partenerului lor că își doresc o relație „deschisă”. Indiferent de circumstanțe, victima infidelității este partenerul fidel, care acum este deziluzionat.

Citește și: Ce să faci când partenerul te deziluzionează

Deși este firesc să suferi când ești înșelat, o problemă și mai mare survine atunci când trebuie să decizi cum vei reacționa la infidelitatea partenerului tău. Cea mai mare greșeală este să continui să atingi rana.

4 trucuri pentru a depăși infidelitatea partenerului

1. O durere fără sfârșit

Infidelitatea partenerului tău te va face să simți multă durere

Infidelitatea într-o relație de cuplu nu poate fi trecută cu vederea. Este esențial să vorbiți despre ce s-a întâmplat, iar partenerul care a greșit trebuie să fie complet onest. Adevărul a fost ascuns mult timp, așadar a venit momentul ca minciunile să fie lăsate în urmă.

Vei suferi și vei tânji după răspunsuri, dar când le primești s-ar putea să nu te ajute. Evită însă să faci cum fac mulți alții: să îți ascunzi durerea și să o ignori. Zicala „Ochii care nu se văd se uită” nu este adevărată. Nu te poți preface, nu poți ignora ceea ce s-a întâmplat. Nu ai cum să mergi mai departe dacă ignori infidelitatea partenerului tău.

Durerea ta va ieși din nou la suprafață când te aștepți mai puțin, indiferent cât de adânc încerci să o îngropi. Nu faci decât să amâni inevitabilul. Acum a venit momentul să iei o decizie, chiar dacă această acțiune ți se parte prea dureroasă.

Te sfătuim să citești și: 7 semne că partenerul tău este infidel

2. Fii onest cu privire la relația voastră

Infidelitatea nu poate fi depășită decât cu sinceritate maximă

Anumite cupluri reușesc să treacă peste infidelitate și să își salveze relația, dar fiecare caz este unic. Când încrederea a fost încălcă, trebuie să îți pui anumite întrebări.

Te simți în stare să ierți pe cineva care te-a înșelat? Poți continua să dormi alături de acea persoană? Fii sincer cu tine însuți. Mulți răspund „da” la aceste întrebări, dar totuși continuă să își atace partenerul infidel cu reproșuri în fiecare zi.

Poate o despărțire temporară te va ajuta să îți clarifici gândurile și să vezi situația cu alți ochi. Dacă infidelitatea a fost doar o simplă „aventură de o noapte”, poate nu ar trebui să îi acorzi o importanță exagerată. Însă, în cazul în care partenerul tău are o relație paralelă, trebuie să iei anumite măsuri.

Puteți să mergeți împreună la psiholog. Această variantă va funcționa doar dacă între voi nu există ură și reproșuri. Când începeți terapia în cuplu, tu și partenerul tău trebuie să vă concentrați asupra iubirii dintre voi și a dorinței de a vă împăca.

3. Viața continuă și dacă nu ești alături de partenerul tău

Răzbunarea nu te va ajuta să depășești infidelitatea partenerului mai ușor

Infidelitatea te poate deznădăjdui. Nu este exclus să ai impresia că nu vei reuși niciodată să depășești acest impas. Aceste idei sunt însă eronate.

Situația actuală este doar o nouă etapă a vieții tale—o etapă mai dificilă, dar care te poate face mai puternic dacă o abordezi în mod corect. Iubirea voastră va fi principalul imbold pentru a vă strădui să rezolvați problema și să fiți din nou împreună.

Vrei să afli mai multe? Citește: Despărțirile – nu l-ai pierdut tu pe el, ci el te-a pierdut pe tine

Dacă simți că nu există nicio modalitate de a salva relația sau nu ești dispus să cauți o soluție salvatoare, nu trebuie să devii disperat. Viața continuă și dacă nu mai ești alături de partenerul tău. Există numeroase drumuri pe care le poți urma, noi persoane care abia așteaptă să te cunoască, noi experiențe prin care poți să treci…

4. Nu plăti niciodată cu aceeași monedă

Deși este greu, infidelitatea poate fi depășită în cele din urmă

Unele persoane au impresia că se vor simți mai bine dacă își fac partenerul să sufere la fel de mult cât au suferit ele. În acest scop, acestea încearcă să îi plătească cu aceeași monedă.

Poate îți alegi să îți ierți partenerul pentru că plănuiești ulterior să îl înșeli la rândul tău, pentru a-l face să simtă ceea ce ai simțit tu. Poate, de îndată ce pui capăt relației, începi să te vezi cu cineva nou, în mod expres pentru a-l face pe fostul partener gelos sau să creadă că nu l-ai iubit cu adevărat niciodată.

Dar îți dai seama ce faci când te comporți astfel? Pe lângă faptul că aceste gesturi nu te vor ajuta să te simți mai bine, este posibil ca partenerul care te-a înșelat să nici nu fie afectat de ele.

Nu uita să citești: Cum să reacționăm la infidelitate?

Singura consecință a răzbunării este că vei fi mai nefericit și durerea pe care o simți va fi amplificată. Poți să plângi, să discuți sau să ieși în oraș cu prietenii tăi, să apelezi la cei pe care îi iubești—însă evită să face lucruri pe care le vei regreta mai târziu.

Infidelitatea partenerului tău de viață poate fi depășită, deși vei simți multă durere și va trebui să treacă ceva timp. Nu lăsa tristețea să te copleșească, privește înainte și încearcă să fii din nou fericit. Infidelitatea este o experiență de pe urma căreia poți trage învățături, indiferent de ce se va întâmpla mai departe cu relația ta de cuplu.