Cum să disciplinezi un copil rebel: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Cum să disciplinezi un copil rebel: sfaturi utile

Răzvrătirea este un comportament normal la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, dar și la adolescenți. Este important să îți înțelegi copilul, să îl asculți, să îi oferi dragoste necondiționată... dar și să îl disciplinezi cu fermitate. 
Cum să disciplinezi un copil rebel: sfaturi utile

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

La copii, răzvrătirea se manifestă în diferite moduri, în funcție de vârsta lor. Pe măsură ce aceștia cresc, apar diverse schimbări, multe dintre ele având la bază nevoia de definire a propriei identități. Citește în continuare pentru a afla cum să disciplinezi un copil rebel.

Există două stadii clasice ale comportamentului rebel la copii, între 2 și 6 ani și la adolescență. În aceste etape ale vieții, copiii și adolescenții vor să își exercite și să își impună propria voință.

Există și alte momente dificile care pot sta la baza răzvrătirii, cum ar fi anumite schimbări care împiedică o bună relaționare cu părinții. Suferința cauzată de această situație ia forma unui comportament rebel.

Este normal ca uneori copiii să fie neascultători și încăpățânați, așa că nu trebuie să te alarmezi. Momentele de răzvrătire sunt necesare într-o anumită măsură, deoarece copilul își formează personalitatea, identitatea și individualitatea.

Având în vedere cele menționate, este esențial să accepți și să înțelegi comportamentul răzvrătit al copilului, însă trebuie să știi și cum să îl ții sub control la nevoie. Misiunea ta, ca părinte, este să știi cum să disciplinezi un copil rebel în așa fel încât să îi permiți să își construiască propria identitate fără să adopte un comportament dăunător.

Cum să disciplinezi un copil rebel: cele mai bune strategii

Poate ai auzit deja că, în momentele de răzvrătire, trebuie să disciplinezi copilul cu multă dragoste. Chiar dacă sunt mici, copiii fac diferența între modul în care li s-a spus să se comporte și modul în care se comportă de fapt. Trebuie să dai dovadă de multă răbdare și să gestionezi situația cu calm și stăpânire de sine.

În plus, dacă vrei să știi cum să disciplinezi un copil rebel, pune în practică următoarele strategii:

1. Stabilește reguli clare și consecințele nerespectării lor

Cum să disciplinezi un copil rebel prin stabilirea anumitor reguli

Faptul că știe regulile familiei și consecințele nerespectării lor îi oferă copilului sentimentul de siguranță. Acest lucru nu înseamnă că nu va încerca să le încalce, drept pentru care trebuie să pui în aplicare consecințele stabilite.

2. Nu „aplauda” comportamentele inadecvate

Comportamentul rebel al copilului este încurajat atunci când râzi de el. Chiar dacă la momentul respectiv ți se pare amuzant, prin această reacție îi transmiți două mesaje diferite copilului. Prin urmare, îți pierzi respectul în fața lui.

3. Încurajează comportamentele pozitive

Cum să disciplinezi un copil rebel prin încurajarea comportamentelor pozitive

Una dintre cele mai frecvente greșeli ale părinților este evidențierea comportamentelor negative în defavoarea celor pozitive. Ca părinte, încurajezi în mod indirect comportamentele negative atunci când comentezi mereu pe seama lor și nu le recunoști pe cele pozitive.

Laudele pentru acțiunile pozitive sunt la fel de importante ca mustrările pentru cele negative.

4. Oferă-i dragoste necondiționată

Chiar dacă micuțul tău continuă să greșească, trebuie să îi arăți întotdeauna că se poate baza pe dragostea ta. Explică-i că supărarea ta este cauzată doar de comportamentul lui. Pune-te în locui lui, înțelege-l și ascultă-l. Evită să țipi la el și păstrează-ți calmul.

Dacă este vorba de adolescenți, nu le critica dispoziția proastă și oferă-le spațiul de care au nevoie.

5. Descoperă dacă tu stai la baza atitudinii rebele a copilului

Cum să disciplinezi un copil rebel prin gestionarea conflictelor din familie

De multe ori, răzvrătirea copilului poate fi generată de o situație familială pe care, ca părinte, nu știi cum să o gestionezi. Separarea sau distanțarea emoțională de mamă sau de tată este una dintre cele mai frecvente cauze.

Dacă părinții au o relație tensionată, copilul simte acest lucru și încearcă să distragă atenția de la el. Preferința față de unul dintre copii în defavoarea celorlați poate provoca, de asemenea, comportamente rebele.

6. Oferă-i alternative

Faptul că îi oferi mai multe opțiuni ajută copilul să adopte o atitudine pozitivă în circumstanțele date. În plus, acesta își dezvoltă abilitatea de a lua decizii, atât de necesară la maturitate.

Oferirea unor alternative poate presupune un proces de negociere cu copilul. De exemplu, îl poți lăsa să se uite la televizor numai după ce își face temele.

7. Folosește un limbaj afirmativ

Cum să disciplinezi un copil rebel prin folosirea unui limbaj afirmativ

Este important să înveți cum să disciplinezi un copil rebel folosind un limbaj afirmativ. Acesta nu provoacă aceeași atitudine sfidătoare pe care o generează interdicțiile. Spune-i copilului ce trebuie, nu ce nu trebuie să facă.

Când te adresezi copilului tău, explică-i ce anume îi este permis, nu interzis. De exemplu, spune-i: „Te poți plimba cu bicicleta pe terasă” în loc de „Nu ai voie cu bicicleta în casă”. Sau îi poți spune: „Poți merge să exersezi la chitară în pivniță” în loc de „Nu îți dau voie să cânți la la chitară în camera ta”.

Concluzii

Din păcate, nu există niciun manual de instrucțiuni privind creșterea unui copil. Mulți părinți au de îndeplinit această sarcină dificilă cu foarte puține instrumente la îndemână. Însă nu trebuie doar să ne exercităm autoritatea, fără să ținem cont de sentimentele copilului. 

Fiecare copil este unic și special. Modul în care cei mici reacționează în anumite situații depinde în mare parte și de ceea ce văd în familie până ajung la maturitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.