Cum să învingi frica de a fi singur - Doza de Sănătate
 

Cum să învingi frica de a fi singur

Ni se spune adesea că a fi singur și singurătatea sunt sinonime, dar această prejudecată este falsă. Fiecare dintre noi trebuie să învețe cum să fie singur pentru a putea fi cu adevărat mulțumit de propria persoană.
Cum să învingi frica de a fi singur

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când te gândești la cuvântul „singur” și la tot ceea ce acesta implică, este posibil să te cuprindă frica. Ți-e frică de a fi singur, de abandon, de ideea de a nu avea pe nimeni care să te susțină.

Însă nu trebuie să uităm că lumea este plină de oameni. De ce ți-ar fi frică să fii singur? De ce resping oamenii singurătatea? În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

De unde provine frica de a fi singur?

Frica de a fi singur intră în categoria „fricilor nefondate” și își are originea în copilărie și în educația timpurie primită de la părinți. Trăim într-o societate care consolidează frica continuă de a nu avea pe nimeni alături, de a fi pe cont propriu.

Frica de a fi singur te face să devii dependent emoțional de ceilalți

Frica de a fi singur poate avea numeroase consecințe negative, inclusiv dependența emoțională. Persoanele afectate de această problemă sunt incapabile să trăiască fără un partener de viață, altminteri se simt goale pe dinăuntru, lipsite de viață și deprimate.

Este foarte ușor să trecem cu vederea faptul că a fi singur nu este chiar o problemă—de fapt, nici măcar nu este ceva negativ. Deși ni s-a spus contrariul, putem fi singuri și fericiți.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să descoperi că un „adevăr” pe care l-ai învățat când erai copil nu este confirmat de realitate, nu-i așa? Singurătatea intră și ea în această categorie. Adevărul este că trebuie să renunțăm la frica de a fi singuri.

Ai fi singur nu este o situație cumplită, ci o oportunitate de dezvoltare personală și de îmbunătățire a conștiinței de sine. Citește în continuare pentru a afla cum poți să fii singur fără a trăi în frică.

Nu există decât o singură persoană care nu te va dezamăgi niciodată: TU

Partenerul de viață te părăsește, un membru al familiei tale moare, un vechi prieten îți întoarce spatele—toate aceste situații te vor determina să te simți singur și abandonat.

Durerea experimentată este amplificată de sentimentul de dezamăgire și este foarte posibil să fii cuprins de senzația că nu vei mai avea pe nimeni alături de tine niciodată—adică de frica de a fi singur.

Frica de a fi singur te poate ține pe loc

Însă adevărul este că viața este plină de dezamăgiri și nedreptăți. Prietenul cel mai bun ne poate trăda, partenerul pe care l-am ales se poate schimba dintr-o dată… Nu ducem lipsa de motive să fim triști.

Mai mult, viața este lipsită de certitudini. Din acest motiv, este esențial să acceptăm faptul că în orice moment cei din jurul nostru ne pot dezamăgi. Realitatea este că putem fi oricând abandonați.

Cu toate acestea, există o anumită persoană care îți va fi mereu alături și te va susține, o persoană pentru care tu vei ocupa mereu un loc fruntaș. Află că acea persoană ești chiar tu.

Învață să trăiești alături de singurătate

Frica de a fi singur trebuie învinsă ca să fii fericit

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne putem confrunta este inabilitatea de a accepta singurătatea. Dar ce putem face? Cum putem se ne eliberăm de acel sentiment de goliciune?

Te-am minți dacă ți-am spune că este ușor să accepți singurătatea. Însă, oricât de greu ar fi, nu este ceva imposibil. De fapt, singurătatea poate deveni cel mai bun prieten al tău. Trebuie doar să depui efort pentru a o cunoaște mai bine. În cele ce urmează dorim să-ți prezentăm câteva sfaturi care te vor ajuta în acest scop.

Nu uita însă că nu trebuie să eviți lumea în mod intenționat, doar pentru a experimenta singurătatea. Ceea ce trebuie să faci este să o accepți atunci când apare.

Sfaturi pentru a depăși această frică

  • Monitorizează atent dialogul pe care îl susții pe plan intern cu tine însuți: dacă îți întărești permanent frica de a fi singur, vei trăi cu impresia că singurătatea este ceva „rău”. Întreabă-te dacă acest lucru este adevărat și încearcă să-ți schimbi modul de a privi lumea.
    • Oare este posibil să te cerți cu tine însuți?
  • Petrece timp pe cont propriu: de pildă, de ce nu ți-ai rezerva un weekend doar pentru tine? Sau de ce te simți prost atunci când mergi la o cafenea singur?
    • Învață să faci lucrurile care ai impresia că trebuie făcute alături de o altă persoană pe cont propriu. Petrece mai mult timp cu tine însuți.
  • Fii mai deschis față de ceilalți: te-ai întrebat vreodată dacă sentimentul de singurătate care te copleșește nu este cumva rezultatul propriului tău comportament? Câteodată este posibil să ne simțim singuri tocmai pentru că nu suntem deschiși față de oamenii din jurul nostru.
    • A aprecia singurătatea nu înseamnă să te izolezi de lume. Pentru a fi cu adevărat fericit, este nevoie să găsești un echilibru.
Frica de a fi singur este nefondată

Te-ai simțit vreodată singur? Te-ai luptat vreodată cu o goliciune interioară? Deși poate părea dificil, te poți elibera de această senzație de vid. Fii mai deschis, fă cunoștință cu oameni noi și încearcă să fii tu însuți. Renunță la frica de a fi sigur deoarece singurătatea îți poate fi un prieten de nădejde.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cacioppo, J. T., Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2009). Alone in the Crowd: The Structure and Spread of Loneliness in a Large Social Network. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/a0016076
  • Hawkley, L. C., & Cacioppo, J. T. (2010). Loneliness matters: A theoretical and empirical review of consequences and mechanisms. Annals of Behavioral Medicine. http://doi.org/10.1007/s12160-010-9210-8
  • Johnson, R., Henkell, H., Simon, E., & Zhu, J. (2008). The self in conflict: The role of executive processes during truthful and deceptive responses about attitudes. NeuroImage. http://doi.org/10.1016/j.neuroimage.2007.08.032
  • Méndez, F.X., Inglés, C.J. e Hidalgo, M.D. (2002). Estrés en las relaciones interpersonales: Un estudio descriptivo en la adolescencia. Ansiedad y estrés, 8, 23-31
  • Carrillo, F. J. M., Saura, C. J. I., Fernández, J. M. G., Sebastián, M. J. Q., & Montesinos, M. D. H. (2003). Los miedos en la infancia y la adolescencia: Un estudio descriptivo. REME, 6(13), 3.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.