5 alimente care mențin sângele sănătos - Doza de Sănătate
 

5 alimente care mențin sângele sănătos

Pentru o calitate a sângelui optimă, organismul uman trebuie să producă o cantitate adecvată de globule albe, globule roșii și trombocite.
5 alimente care mențin sângele sănătos

Ultima actualizare: 06 aprilie, 2018

Există alimente care mențin sângele sănătos și asigură o bună funcționare a corpului?

Înainte să răspundem le această întrebare, trebuie să definim sângele, un țesut conjunctiv lichid care circulă prin capilarele, venele, arterele, atriile și ventriculele tuturor vertebratelor. Culoarea sa roșie caracteristică se datorează unui pigment al hemoglobinei eritrocitelor.

Sângele are o consistență densă, este opac și prezintă un gust metalic. Culoarea sa variază de la stacojiu (semnalează un nivel ridicat de oxigen) la roșu închis (un semn al lipsei de oxigen).

pH-ul mediu al sângelui este situat între 7,35 și 7,45. Temperatura sa este de aproximativ 38 °C, fiind puțin mai ridicată decât temperatura corporală normală.

Ce ar trebui să transporte sângele sănătos?

  • Nutrienți
  • Hormoni
  • Anticorpi
  • Oxigen
  • Dioxid de carbon
  • Electroliți
  • Vitamine
  • Căldură

Unde este produs sângele?

Nevoia de alimente care mențin sângele sănătos

Globulele roșii sunt produse de către măduva spinării, un țesut spongios localizat în interiorul anumitor oase, inclusiv în osul coxal, sternul și oasele craniului.

Corpul uman conține aproximativ 4,5-6 litri de sânge. 55% din componența sângelui este reprezentată de plasmă, un lichid compus din apă, săruri minerale și proteine. Restul de 45% include globule roșii, globule albe și trombocite.

Ce înseamnă să urmezi o dietă benefică pentru sânge?

  • Consumă legume lipsite de amidon, precum roșiile, morcovii și spanacul. Este indicat să-ți reduci aportul de cartofi, dar nu renunța definitiv la acest aliment.
  • Optează pentru surse sănătoase de proteine, cum ar fi carnea slabă, puiul, curcanul și peștele. Evită carnea roșie, în special variante procesate ca baconul și mezelurile.
  • Alimentele integrale sunt foarte benefice pentru sânge. Orezul brun, pastele și pâinea integrală sunt mai sănătoase decât orezul alb datorită conținutului lor de fibre. Cu ajutorul lor, glicemia va crește ușor și ne vom bucura de o senzație de sațietate de durată.
  • Gătește cu uleiuri vegetale. Pentru asezonare, folosește ulei de măsline sau de rapiță. Spune nu untului, care este bogat în grăsimi saturate.
  • Evită băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi anumite sucuri, băuturile răcoritoare și ceaiurile cu gheață. Cel mai bine este să bei apă aromată cu fructe.

Din ce vitamine și minerale este alcătuit sângele?

Nevoia de alimente care mențin sângele sănătos bogate în vitamine
  • Vitamina E (menține globulele roșii rezistente)
  • Iodul (contribuie la producția globulelor roșii și a trombocitelor)
  • Vitamina C (stimulează absorbția fierului)
  • Zincul (contribuie la formarea limfocitelor)
  • Vitamina K (facilitează coagularea sângelui)
  • Cobaltul (susține producția hemoglobinei și a globulelor roșii)
  • Cuprul (asigură prezența unui nivel optim de fier pentru producția globulelor roșii)
  • Fierul (este esențial în ceea ce privește producția hemoglobinei, care este responsabilă de transportul oxigenului către celule)
  • Vitamina B12 (susține maturarea globulelor roșii)
  • Acidul folic (contribuie la maturarea eritrocitelor și a leucocitelor)

Principalele alimente care mențin sângele sănătos

Ficățeii

Ficățeii sunt bogați în vitamina A, care, datorită proprietăților sale antioxidante, îmbunătățește aspectul pielii. În plus, deoarece este bogat în fier, acest aliment stimulează producția hemoglobinei. Totodată, ficățeii sunt săraci în grăsimi și oferă un plus de acid folic, susținând diviziunea celulară corectă.

Ouăle

Alimente care mențin sângele sănătos precum ouăle

Atât timp cât nu ești alergic la ele, ouăle nu ar trebui să lipsească din dieta ta. Acestea constituie o sursă incredibilă de proteine, minerale și vitamine care mențin sângele sănătos.

Gălbenușul de ou este foarte benefic. În componența sa se află lecitina, care este responsabilă de curățarea arterelor. De asemenea, gălbenușul conține colină, care poate îmbunătăți activitatea sistemului nervos.

Un alt avantaj al ouălor este faptul că oferă vitaminele A, D și E, precum și minerale ca fierul, zincul, seleniul, fosforul și acidul folic. Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru a avea un sânge și un corp sănătos.

Legumele

Legumele sunt ideale pentru persoanele care nu obișnuiesc să mănânce carne. Fiind bogate în proteine, ele echilibrează aportul de nutrienți. În plus, ele oferă carbohidrați, fibre, vitamine din complexul B și minerale precum fierul, magneziul și potasiul.

Fructele cu coajă lignificată

Fructele uscate pe lista de alimente care mențin sângele sănătos

Deși fructele cu coajă lignificată prezintă un conținut semnificativ de calorii, ele aprovizionează organismul cu nutrienți importanți dacă sunt consumate cu moderație. Oferind grăsimi benefice și acizi grași omega-3, fructele cu coajă lignificată intră în categoria de alimente care mențin sângele sănătos.

De asemenea, acestea conțin o mare varietate de vitamine și minerale, cum ar fi potasiul, magneziul, fosforul, vitamina E și complexul vitaminelor B.

Cartofii

Cartofii oferă organismului „combustibilul” de care are nevoie pentru a produce energie. Aceștia sunt bogați în vitamina B, acid folic și minerale. Totodată, ei conțin flavonoide care protejează corpul împotriva bolilor cardiovasculare și reduc nivelul colesterolului rău.

Vitaminele B sunt responsabile de protejarea arterelor. Vitamina B6 este foarte utilă, reducând nivelul homocisteinei, un compus chimic ce provoacă inflamarea arterelor.

Așadar, ce mai aștepți? Începe să consumi cele 5 alimente care mențin sângele sănătos cât mai curând posibil!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.