Cum să prepari un detergent de casă natural - Doza de Sănătate
 

Cum să prepari un detergent de casă natural

Pentru a prepara acest detergent de casă natural, ai nevoie de ingrediente simple pe care le ai deja acasă și a căror eficiență o vei observa încă de la prima spălare.
Cum să prepari un detergent de casă natural
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2018

În acest articol îți vom arăta cum să prepari un detergent de casă natural. Totodată, îți vom prezenta și câteva trucuri pentru prepararea unui balsam, cu un parfum la alegere, precum și a unei soluții pentru curățarea petelor.

Știm deja cum să preparăm acasă șampoane și măști din ingrediente naturale. Totuși, în ultima vreme, tot mai mulți oameni își doresc să cunoască și să apeleze la trucurile folosite de bunicile noastre, care funcționau la fel sau chiar mai bine decât metodele utilizate în zilele noastre. Pe lângă asta, produsele obținute sunt organice și mult mai ieftine.

Avantajele folosirii unui detergent de casă natural

Iată care sunt avantajele folosirii unor produse naturale, în acest caz a unui detergent de casă natural, făcut cu mâna ta:

  • Convenabil: detergenții nu sunt ieftini, iar această rețetă folosește ingrediente foarte convenabile.
  • Simplu: nu ai nevoie de niște cunoștințe deosebite pentru a-l prepara, întrucât rețeta este foarte simplă, iar ingredientele se găsesc ușor.
  • Organic: este important să nu folosim mai mult decât este necesar produse care dăunează mediului înconjurător.
  • Antialergic: acest detergent de casă natural nu conține substanțe agresive, constituind un avantaj mai ales pentru persoanele cu pielea sensibilă sau pentru bebeluși.
Detergent de casă natural care albește rufele

Ingrediente naturale

Pentru a prepara acest detergent de casă natural, ai nevoie de ingrediente simple pe care le ai deja acasă și a căror eficiență o vei observa încă de la prima spălare.

Bicarbonatul de sodiu este un produs natural care acționează ca deodorant și dezinfectant, neutralizează pH-ul dacă produsele tale sunt prea acide sau prea alcaline și face materialele mai moi.

Pe de altă parte, săpunul pe care îl folosim pentru prepararea detergentului este un săpun obișnuit, care în vremurile străvechi era folosit pentru spălarea rufelor la mână. Acesta se face din grăsimi naturale, săpun de cocos, săpun cu glicerină sau săpun Marseilles etc.

Detergent de casă natural din săpun obișnuit

De ce ai nevoie?

  • Unul sau două săpunuri de casă
  • 2 căni de borax
  • 2 căni de bicarbonat de sodiu
  • Opțional: ulei esențial de lămâie sau de levănțică
  • Apă

Ustensile

  • O găleată
  • O cratiță de dimensiuni medii
  • O lingură de lemn

Cum se prepară?

  1. Dă săpunul prin răzătoare. Ai nevoie de două căni de săpun ras.
  2. Fierbe un litru de apă într-o cratiță și adaugă cele două căni de săpun. Lasă să fiarbă la foc mic și amestecă folosind lingura de lemn.
  3. Într-un alt vas adaugă boraxul și bicarbonatul de sodiu. Adaugă apoi și apa cu săpunul topit și amestecă bine cu lingura de lemn până se dizolvă toate ingredientele.
  4. Apoi, dacă vrei, adaugă niște ulei esențial pentru a oferi un parfum detergentului.
  5. Adaugă 15 ml de ulei și amestecă din nou.
  6. Acoperă cratița.
  7. Deșartă detergentul în sticle de apă sau în recipiente goale de detergent pentru depozitare. Din motive de siguranță, lipește etichete pe care să scrii ce conține detergentul. Agită recipientul înainte de folosire pentru a amesteca bine ingredientele.

Și balsamul?

Cel mai natural, ieftin și eficient produs care poate înlocui balsamul de rufe din comerț este oțetul. Acesta ajută la curățarea hainelor, face materialele mai moi și previne scămoșarea și electrizarea lor.

Mai mult, oțetul înmoaie apa prea dură, care conține mult calcar. Ultimul, dar nu cel din urmă avantaj al oțetului: ajută la curățarea interiorului mașinii de spălat de mizerie, săpun, calcar și alte reziduuri. Pentru a obține un parfum anume, poți folosi unul din următoarele uleiuri esențiale:

  • Citrice (lămâie, portocală, mandarină): ajută la curățarea în profunzime, elimină reziduurile uleioase și oferă hainelor un parfum deosebit.
  • Levănțică: ajută la curățarea și dezinfectarea materialelor, făcându-le mai moi și oferindu-le o aromă relaxantă.
  • Arbore de ceai: excelent pentru eliminarea ciupercilor.
  • Eucalipt: acest ulei are o aromă proaspătă și ajută la eliminarea bacteriilor.

Dacă nu ai niciun ulei esențial la îndemână, poți adăuga peste oțet zeama unei jumătăți de lămâie. 

Soluție pentru pete dificile

Înainte de a spăla hainele pătate, pune puțin bicarbonat de sodiu și oțet peste pată și freacă bine cu o perie.

Sursa fotografiilor: chayirygirl și Jess.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bajpai D, Tyagi V. Laundry Detergents: An Overview. Stage. Journal of Oleo Science. 2007; 56(7): 327-340.
  • Castro González J. Determinación cuantitativa del impacto ambiental en México por el uso doméstico de los detergentes en polvo fosfatados y libres de fosfatos mediante la herramienta de análisis de ciclo de vida. Monterrey: Instituto Tecnológico de Estudios Superiores, 2012.
  • Iannacone J, Alvariño L. Efecto del detergente doméstico alquil aril sulfonato de sodio lineal (LAS) sobre la mortalidad de tres caracoles dulceacuícolas en el Perú. Ecología Aplicada. 2022; 1(1): https://revistas.lamolina.edu.pe/index.php/eau/article/view/234
  • Jurado Falconi E, Sáenz Yaya D, Velásquez M, et al. Riesgos del uso de detergentes domésticos en la calidad del agua en poblaciones en transición de lo rural a lo urbano.  Alternativa Financiera. 2018; 9(1): https://www.aulavirtualusmp.pe/ojs/index.php/AF/article/view/1763
  • Molina-Esquivel E. Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. 2015; 53 (1): http://www.revepidemiologia.sld.cu/index.php/hie/article/view/8
  • Quiroa Muñoz Y. Determinación del contenido de fosfatos en detergentes para lavavajillas y daños que produce al medio ambiente en la Región Callao. Callao, Perú: Universidad Nacional, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.