Cum să previi un accident vascular cerebral - Doza de Sănătate
 

Cum să previi un accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral are loc atunci când vasele de sânge localizate în creier se înfundă, fie din cauza coagulării, fie din cauza unei hemoragii. Simptomele variază în funcție de severitatea cazului.
Cum să previi un accident vascular cerebral

Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2019

Știai că un accident vascular cerebral poate fi atât de grav încât să ducă la deces? Pentru a te ajuta să-ți protejezi sănătatea, în acest articol îți vom explica care sunt cele mai bune metode de a preveni un AVC.

Înainte de toate, te invităm să descoperi care sunt simptomele unui accident vascular cerebral, pentru a putea recunoaște mai ușor semnalele de alarmă și a evita situațiile de risc.

Care sunt cauzele unui accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral are loc atunci când vasele de sânge localizate în creier se înfundă, fie din cauza coagulării, fie din cauza unei hemoragii. Simptomele variază în funcție de severitatea cazului.

Simptomele principale

În cazul unui AVC, sunt afectate simțurile și anumite zone ale corpului persoanei în cauză, cum ar fi memoria, mobilitatea, capacitatea de a vorbi, comportamentul și chiar și capacitatea de a gândi. Aceste simptome, precum și alte câteva semne, ar putea fi un avertisment că ceva nu este în regulă.

Simptomele de mai sus pot apărea treptat sau, în anumite cazuri, pe parcursul a câteva zile sau săptămâni.

Semnele unui posibil AVC

Tipuri de accident vascular cerebral
  • Amorțeală
  • Senzație de slăbiciune, o ușoară paralizie facială sau o paralizie ce afectează doar o parte a corpului
  • Dificultate în a vorbi sau a înțelege ce zic ceilalți
  • Vedere încețoșată
  • O durere de cap bruscă și foarte intensă și hipertensiune arterială
  • Amețeală
  • Pierderea echilibrului sau a controlului muscular

Dacă ai oricare din aceste simptome, trebuie să mergi imediat la spital! Cu cât acționezi mai repede, cu atât urmările AVC-ului sunt mai puțin grave.

Sfaturi pentru a preveni apariția unui accident vascular cerebral

Ține-ți tensiunea arterială sub control

Dacă tensiunea arterială depășește valoarea de 130/80, riscul de AVC crește considerabil. Deoarece hipertensiunea arterială nu provoacă nici un simptom, sunt indicate vizitele regulate la medic pentru a afla dacă tensiunea ta arterială este la un nivel normal.

Dacă există o neregulă, medicul îți va recomanda un tratament adecvat, cel mai probabil legat de schimbări în dieta sau stilul tău de viață (cum ar fi, de exemplu, să faci mai multe exerciții, să te lași de fumat sau să eviți consumul de băuturi alcoolice).

Medicul poate prescrie și un tratament medicamentos, în special în cazul în care aceasta este singura modalitate în care îți mai poți regla tensiunea arterială.

Îți recomandăm să citești și:

5 măsuri pentru a preveni un AVC

Ține-ți greutatea sub control

Dacă vrei să previi accidentele vasculare cerebrale, este foarte important să îți ții greutatea sub control. Dacă ești supraponderal(ă), trebuie să scapi de kilogramele în plus și să atingi greutatea ideală recomandată de medicul tău.

Riscul de AVC este mult mai mare dacă ești supraponderal(ă). Cele mai bune metode de a slăbi sunt exercițiile fizice și o alimentație sănătoasă bazată pe consumul de fructe și legume și evitarea alimentelor bogate în grăsimi și zahăr.

Adoptă o dietă sănătoasă

O dietă echilibrată presupune consumul constant de alimente sănătoase. În acest fel, poți preveni atât accidentele vasculare cerebrale, cât și alte probleme de sănătate asociate, precum diabetul, un nivel ridicat de colesterol sau trigliceride, hipertensiune arterială și nu numai.

O dietă sănătoasă constă în evitarea consumului de prăjeli și alimente de tip fast food în favoarea unor opțiuni mult mai hrănitoare, precum fructe, legume, cereale integrale, pește, pui și curcan.

Și nu uita: este mult mai bine să previi decât să tratezi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kernan, W. N., Ovbiagele, B., Black, H. R., Bravata, D. M., Chimowitz, M. I., Ezekowitz, M. D., … Wilson, J. A. (2014). Guidelines for the prevention of stroke in patients with stroke and transient ischemic attack: A guideline for healthcare professionals from the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke. https://doi.org/10.1161/STR.0000000000000024
  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSO, W. S. O. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • National Stroke Foundation. (2010). Clinical guidelines for stroke management 2010. National Stroke Foundation. https://doi.org/10.1007/978-981-10-9035-6_165

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.