Cum să vindeci rănile emoționale? - Doza de Sănătate
 

Cum să vindeci rănile emoționale?

Rănile emoționale te ajută să te cunoști pe tine însăți. Uneori este foarte greu, dar trebuie să înveți să le vindeci pentru a putea privi spre viitor cu optimism.
Cum să vindeci rănile emoționale?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De câte ori ai fost rănită? Este important să înveți cum să vindeci rănile emoționale, dar este greu, pentru că durerea este foarte mare și persistă, iar uneori nu trece niciodată. 

Unele răni emoționale sunt mai profunde decât altele. Unele dispar fără urmă, dar altele lasă cicatrici care nu se vindecă niciodată complet. Unele răni nu se închid niciodată, sau cel puțin asta credeai până acum.

Poate crezi că viața ta ar fi mult mai frumoasă dacă nu ai fi suferit niciodată, dacă nimeni nu te-ar fi rănit. Dar trebuie să înțelegi că și suferința este un mijloc de a asimila anumite învățături. Ea te transformă și te ajută să evoluezi ca om.

Toate experiențele din viața ta, fie ele pozitive sau negative, te marchează într-un fel sau altul. Totuși, cele negative sunt responsabile pentru rănile cele mai adânci.

Astăzi dorim să-ți arătăm cum să vindeci rănile emoționale în cel mai simplu mod cu putință. Astfel, le poți tranforma în experiențe utile care te învață ceva despre tine și depre viața ta.

Rănile emoționale provoacă multă durere

Îngrijește-ți rănile emoționale pentru a se vindeca în mod corespunzător

Rănile emoționale nu sunt mai grave decât cele fizice, dar trebuie tratate în același fel. Pașii pe care îi urmezi pentru a le vindeca sunt similari măsurilor luate atunci când ai o tăietură sau o vânătaie pe corp.

Dacă refuzi să vezi lucrurile în acest fel, ajungi să-ți ignori durerea și rana până când aceasta se infectează, nu se vindecă și te umple de agonie și regrete.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți vindeca rănile emoționale:

1. Unde este localizată rana?

În primul rând, trebuie să identifici sursa durerii. În loc să întorci capul în altă parte, caută în adâncul sufletului tău și cere ajutorul cuiva dacă este necesar!

Este posibil să nu reușești să identifici sursa rănii de una singură și să ai nevoie de ajutor din exterior. Nu-ți fie teamă și rușine să fii și să te arăți vulnerabilă! După ce ai identificat rana și ai înțeles care este sursa ei, poți continua.

2. Determină gravitatea rănii

De fiecare dată când ai o rană, trebuie să afli cât de gravă sau adâncă este ea. Poate uneori aceasta provoacă mai multă durere decât ai crezut la început, iar alteori se află mai mult în mintea ta.

Acum că știi unde este localizată, poți să o studiezi pentru a-ți da seama care este cel mai bun tratament. Dar nu o ignora – înfruntă situația în mod direct.

3. A venit timpul vindecării

Acesta este momentul cel mai dureros. Știi senzația aceea de usturime atunci când torni spirt sau apă oxigenată pe o rană? Același pas este necesar și pentru a vindeca rănile emoționale.

Rănile emoționale se vindecă în timp

Trebuie să continui orice s-ar întâmpla, pentru că în final vei ajunge la o cotitură unde vei fi supusă unui test. Uneori va trebui să deschizi ochii și să înfrunți realitatea. Alteori, va trebui să găsești o soluție pentru o situație neplăcută. În unele cazuri va trebui să lași lucrurile așa cum sunt și să mergi mai departe, iar în altele va fi necesar să plângi și dai frâu liber suferinței.

4. Acordă-i timp să se vindece

În funcție de gravitatea rănii, este posibil să dureze mult timp până când aceasta se vindecă. Știi că situația nu se poate schimba peste noapte, așa că acordă-ți suficient timp pentru a definitiva acest proces.

Este normal să te doară și să-ți fie greu. Dar trebuie să-ți amintești că viața merge mai departe și că sunt atâtea lucruri frumoase pe care îți este dat să le trăiești. Nu lăsa durerea și negativitatea să-ți întunece judecata. Poți să vindeci rănile emoționale dacă privești spre viitor și îți amintești să zâmbești.

„Toate rănile sufletului, oricât ar fi de adânci, timpul, marele tămăduitor, le va vindeca”

Cristoph Martin Wieland

Rănile emoționale îți oferă anumite lecții de viață

Nu-ți fie rușine de rănile tale, pentru că orice om a suferit într-un anumit moment al vieții. Problemele apar atunci când le ignori, gândindu-te că distragerea atenției și trecerea timpului le vor vindeca.

Este adevărat că cele două pot fi de ajutor, dar numai dacă ai identificat rana și cauza acesteia, precum și modul în care poți să o ajuți să se vindece. Nu este vorba doar despre a pune un „plasture” și a merge mai departe – procesul de vindecare constă în a lăsa fiecare rană să ajungă treptat în punctul în care nu mai doare.

Vindecarea de rănile emoționale este o ocazie de a învăța, poate mai presus de orice altceva, că poți depăși teama și suferința pe care acestea le-au provocat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ricciardi, E., Rota, G., Sani, L., Gentili, C., Gaglianese, A., Guazzelli, M., & Pietrini, P. (2013). How the brain heals emotional wounds: the functional neuroanatomy of forgiveness. Frontiers in human neuroscience, 7, 839.
  • Benner, D. G. (2016). Healing emotional wounds. Wipf and Stock Publishers.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.