Cum se impun limite într-o relație personală - Doza de Sănătate
 

Cum se impun limite într-o relație personală

Dacă una dintre relațiile tale personale te face să te simți prost, trebuie să impui anumite limite și să înveți cum să faci o prioritate din tine însuți.
Cum se impun limite într-o relație personală

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tu știi cum se impun limite într-o relație personală? Dacă ar fi să-ți pui această întrebare, cel mai probabil ai fi nevoit să răspunzi „Nu”. De ce? Poate pentru că vezi relațiile drept legături care necesită dăruire maximă. Însă acest mod de a gândi crește riscul de a fi rănit și te expune pericolelor.

Impunerea unor limite într-o relație personală nu va afecta sănătatea acesteia. Din contră, o va ajuta să se dezvolte. Când nu impui limite, oricine poate să facă parte din viața ta, inclusiv manipulatorii, oamenii toxici și vampirii emoționali. Acești indivizi îți pot face mult rău, transformându-te într-o persoană ursuză.

De ce este atât de greu să impui limite într-o relație personală?

Motivele pentru care deseori nu impunem limite în relațiile noastre personale tind să fie complicate. Ele au la bază diferite frici, nesiguranța și anumite credințe incorecte.

De pildă, dacă ai o stimă de sine scăzută, ai impresia că ești cea mai puțin importantă persoană din lume. Așadar, vei accepta umilirea, insultele și chiar manipularea. Dacă habar nu ai cum se impun limite într-o relație personală și nu depui niciun efort în acest scop, probabil nici măcar nu crezi că meriți așa ceva.

Femeie care nu știe cum se impun limite într-o relație personală

O altă posibilitate este frica nefondată de a te certa cu alte persoane. Această frică are la bază ideea că individul în cauză nu va fi de acord cu tine și te va respinge sau că situația conflictuală îți va compromite siguranța.

În ciuda acestor frici, cea mai mare problemă nu este faptul că ai o stimă de sine scăzută sau că urăști conflictele. Nu, problema reală este faptul că nu știi cum se impun limite într-o relație personală.

Nu ni se spune cum să fim asertivi, cum să ne comunicăm nevoile și să le apărăm. Astfel, trebuie să învățăm toate aceste lucruri pe cont propriu. Dar cum putem face asta?

  • Începe prin a spune „Nu” de fiecare dată când nu vrei—sau nu ai timp—să faci ceva. Nu contează ce spun ceilalți, dacă aceștia se vor supăra sau dacă tu vei vei face o impresie proastă. Fă o prioritate din tine.
  • Folosește cuvântul „Eu” pentru a-ți exprima dorințele. De pildă, spune: „Eu m-am săturat să tot merg la asemenea întâlniri”. Nu apela la scuze, ci exprimă-ți clar nemulțumirile.
  • Nu-ți cere scuze de fiecare dată când îți exprimi o dorință. În loc să spui „Îmi pare rău, dar vreau să rămân acasă”, pur și simplu afirmă „Vreau să rămân acasă”.
  • Nu te justifica atunci când exprimi o opinie sau decizi ceva. Chiar dacă celălalt se supără, nu este nevoie să faci asta. Trebuie să ai încredere în tine!

Fii tu însuți pentru a învăța cum se impun limite într-o relație personală

Pentru a putea impune limite în relațiile tale personale, uneori trebuie să înveți cum să fii din nou tu însuți. Acest lucru presupune să ai încredere în tine, să renunți la a încerca să îi mulțumești pe ceilalți și să nu mai tânjești după aprobarea nimănui.

Nu va fi ușor să adopți toate aceste măsuri. În fond, încă din copilărie, suntem învățați că trebuie să îi mulțumim pe oamenii din jurul nostru. Dar pași mici precum a spune „Nu” și a nu lăsa pe nimeni să-ți schimbe opinia îți vor fi de mare ajutor.

Bărbat care a descoperit cum se impun limite într-o relație personală

Când este cazul să impui limite într-o relație personală? Răspunsul la această întrebare este: de fiecare dată când te simți incomod. De îndată ce o situație sau o persoană începe să te epuizeze, te face să te simți prost sau îți solicită toată atenția, este momentul să începi să impui limite.

Această măsură este esențială în tot felul de relații, inclusiv în cele familiale, de prietenie și amoroase. Uneori se întâmplă să oferi cuiva un deget, iar el sau ea să îți ia toată mâna. Din acest motiv, este esențial să fii sincer și deschis.

Refuză să faci ceea ce nu vrei să faci, exprimă-te liber fără a te simți vinovat sau a-ți fi rușine și renunță la a da explicații. Trebuie să înveți să-ți protejezi propria bunăstare, care depinde doar de tine, nu de ceilalți.

Punând în aplicare aceste măsuri, vei vedea că poți să te schimbi. Vei învăța cum să fii mai asertiv și nu le vei mai permite celorlalți să te manipuleze. Totodată, îți vei exprima ideile fără a te simți vinovat și nu-ți va mai fi frică de reacțiile oamenilor din jurul tău.

Nu-i așa că, începând de azi, vei începe să impui limite în relațiile tale personale?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.