Cupa menstruală, o alternativă la tampoane

· 12 august 2015

Din ce în ce mai des auzim despre efectele negative ale tampoanelor asupra sănătății femeilor, din cauza compușilor toxici. Dar femeile nu sunt dispuse să renunțe la confortul lor în această perioadă. Ce alternative există?

Haideți să aflăm mai multe despre cupa menstruală, o alternativă ecologică, economică, confortabilă, mai presus de toate, mai sănătoasă, la tampoane.

Riscurile folosirii tampoanelor

Tampoanele au în componența lor mai multe substanțe toxice. Una dintre acestea este azbestul, o substanță minerală care crește fluxul menstrual, ceea ce duce la creșterea consumului de tampoane, dar nu numai atât, este și cancerigen. Această substanță nu este ilegală deoarece este destinată administrării pe cale orală, dar, folosind tampoanele interne, în contact cu mucoasa uterului, azbestul este absorbit direct în sânge.

O altă componentă toxică este dioxina, folosită pentru înălbirea fibrelor tampoanelor. Și aceasta are potențial cancerigen, poate altera sistemul imunitar și reproductiv, dar este și un factor de risc pentru endometrioză. Diferite studii efectuate susțin faptul că dioxina este periculoasă în contact repetat cu organismul nostru. La fel susțin și multe organizații.

În sfârșit, tampoanele mai conțin și vâscoză, un material cu rol absorbant, care poate cauza șoc toxic.

Deci, de ce nu sunt interzise tampoanele?

Deoarece tampoanele nu sunt introduse în categoria produselor destinate consumului, nu se ține cont de nivelul de toxicitate pe care îl pot avea. Totuși, multe femei le folosesc în mod frecvent. E de ajuns să facem un calcul aproximativ al orelor în care acest produs este folosit de-a lungul vieții pentru a ne da seama dacă, fiind în contact cu acesta, are vreun efect toxic sau potențial periculos asupra sănătății.

Pe de altă parte, absorbantele externe conțin și ele dioxină, dar cel puțin în acest caz, nu vin în contact direct cu vaginul.

Există și tampoane interne făcute din bumbac natural 100%, fără să fie trecute prin procesul de albire, dar acestea sunt mult mai scumpe.

Cupa menstruală

Din fericire, avem o alternativă la convenționalele tampoane interne sau la absorbantele externe: cupa menstruală. Este realizată din silicon, în forma unei cupe. Este flexibilă, ceea ce vă permite să o îndoiți pentru a o putea introduce în vagin. Fiind în interior, colectează sângele fără a-l absorbi.  Când o scoateți, goliți-o în vasul de toaletă și spălați-o cu apă și cu săpun. Apoi o puteți introduce la loc. După terminarea perioadei menstruale, puteți steriliza cupa fierbând-o în apă, pentru a o păstra pentru următoarea menstră. De asemenea, ocazional, o puteți curăța cu apă oxigenată, oțet sau săpun natural.

Cupa-menstruală

Avantajele cupei menstruale:

  • este ecologică, fiind realizată din silicon. Poate rezista până la zece ani.
  • economică, pentru că nu trebuie aruncată după fiecare folosire.
  • sănătoasă, pentru că nu conține substanțe toxice
  • practică, se folosește ca și un tampon, nu trebuie să vă schimbați obiceiurile.
  • previne infecțiile, de exemplu cistita, spre deosebire de absorbantele externe.
  • cupele au capacitatea de aproximativ 30 ml, ceea ce reprezintă cam o treime din fluxul menstrual al unei femei în timpul acelei perioade, de aceea nu necesită o schimbare atât de frecventă ca în cazul tampoanelor sau al absorbantelor.
  • vă ajută să vă cunoașteți corpul mai bine în perioada menstruală, fără tabuuri, să vă dați seama de ritmul și cantitatea acesteia.

Tipuri de cupe

Există deja mai mulți fabricanți de altfel de produse pe piață. Le puteți găsi cu ușurință în magazinele cu produse naturiste sau pe internet.

De regulă, există două măsuri. Una potrivită pentru femeile mai tinere, sau care nu au copii încă, și una, doar un pic mai mare, pentru femeile mature sau care sunt mămici.

cupa-menstruala-2

Cum se folosesc?

În momentul achiziționării produsului, puteți găsi instrucțiunile detaliate în pachet, dar vă pot ajuta și diversele filmulețe de pe internet. Tot ce trebuie să faceți este să strângeți partea mai mare a cupei pentru a o introduce corect. După ce a intrat, dați-i drumul pentru a-și reveni la forma inițială. Când o scoateți, trageți ușor de baza ei.

Poate vi se va părea un pic mai dificil la început, dar cu siguranță vă veți deprinde repede cu aceasta.

Sursa fotografiilor: Zane Selvans și Greencolander