Cuplu fericit: 10 obiceiuri sănătoase

29 august 2017
Deși nu se prea vorbește despre asta, contactul mâinilor produce senzații plăcute ce contribuie la menținerea sentimentului de mulțumire și fericire într-un cuplu.

Se spune că un cuplu este întotdeauna mai fericit când cei doi reușesc să păstreze vie esența iubirii și respectul reciproc, chiar și când trec prin momente grele. O relație nu este niciodată ușoară și e nevoie de mult mai mult decât dragoste pentru a fi durabilă.

Nu există o formulă magică pentru ca un cuplu să-și păstreze fericirea. Dar Mark Goulston, psihiatru, consultant și orator internațional, a dezvăluit în revista Psychology Today, 10 obiceiuri pe care ar trebui să le aibă orice cuplu fericit. El a descris modul în care fiecare obicei întărește legătura emoțională dintre partenerii de cuplu.

Mergeți la culcare în același timp

La începutul relației, este normal să vă doriți să mergeți la culcare împreună și să vă petreceți sfărșitul zilei împreună. Menținerea acestui obicei și după trecerea anilor este unul dintre secretele unei relații puternice și ale unui cuplu fericit.

Goulston sugerează că dialogul și contactul direct al partenerilor când merg împreună la culcare îmbunătățește comunicarea dintre ei și menține dorința sexuală.

Cuplu fericit

Dezvoltați-vă pasiuni comune

Când un cuplu se întâlnește prima oară, partenerii își pot da seama că au foarte puține pasiuni comune. Asta nu înseamnă că nu se potrivesc. Dimpotrivă, poate fi o ocazie să facă lucruri noi împreună și să iasă din rutina zilnică.

Însă, pentru ca relația să nu devină prea codependentă, este important ca fiecare să-i respecte spațiul celuilalt și să aibă activități pe care să le facă singur.

Țineți-vă de mână la plimbare

Deși acest aspect este ignorat, ținutul de mână poate stabili o legătură unică între partenerii de cuplu. Contactul mâinilor produce senzații plăcute ce ajută la menținerea fericirii într-o relație.

Goulston vă recomandă să mergeți alături și să vă țineți de mână. Nu este bine ca unul să meargă înainte și celălalt să rămână în urmă pentru că merge mai încet sau s-a oprit să se uite la ceva.

Cuplu ținându-se de mână la plimbare

Învățați să aveți încredere și să iertați

Uniunea unui cuplu poate fi amenințată de neînțelegeri, certuri, dispute, contradicții, mânie sau alți factori ce par a nu avea rezolvare în acel moment.

Ca să nu vă afecteze fericirea, trebuie să învățați să vorbiți unul cu celălalt și să vă controlați sentimentele negative ce vă pot face să spuneți cuvinte jignitoare, pentru ca apoi să regretați.

Cea mai bună cale este să evitați izbucnirile și să încercați să iertați și să aveți încredere unul în celălalt. Aceste două lucruri stau la baza unei relații de durată.

Concentrați-vă asupra calităților din cuplu

Nu este un lucru sănătos să scoateți în evidență defectele partenerului. Veți reuși doar să vă distrugeți relația.

Este important să vă concentrați asupra calităților pe care le aveți amândoi ca și cuplu. Încercați să le scoateți în evidență cât mai des. Dacă sunteți atenți la aspectele pozitive ale relației voastre, veți vedea că acest lucru vă dă energie pozitivă și veți evita certurile inutile.

Împăcați-vă prin îmbrățișări

Puterea unei îmbrățișări este uimitoare, mai ales dacă este a partenerului. Potrivit experților, „Pielea nu uită atingerile bune” (dragostea), „atingerile rele” (abuzurile) și „lipsa atingerilor” (neglijarea).

Evident, relațiile fericite au „atingeri bune” din belșug. De exemplu, acestea se pot oferi după o zi grea de muncă, după o absență îndelungată sau pe neașteptate.

Cuplu format din copii

Spuneți „Te iubesc” și „Bună dimineața” în fiecare zi

Nimic nu este mai benefic decât să spuneți aceste două propoziții în fiecare dimineață ca să începeți ziua în cel mai bun mod posibil și ca să mențineți valori precum răbdarea, respectul și dragostea. Ele trebuie dovedite prin fapte, dar puterea acestor cuvinte oferă speranță și curaj. Odată cu ele, vă reînnoiți jurămintele zi de zi.

Spuneți „Noapte bună”

La fel, spuneți „noapte bună” la sfârșitul zilei ca să-i arătați partenerului de cuplu că-i doriți tot binele în ciuda dificultăților de peste zi, indiferent de cât de obosiți sunteți sau câte griji vă preocupă.

Sunați-vă în timpul zilei

Atât timp cât apelurile sau mesajele nu au drept scop controlul asupra persoanei iubite, Goulston spune că un apel în timpul zilei face ca partenerii unui cuplu să se simtă mai apropiați atunci când nu se pot vedea față în față.

Apel în cuplu

Mândriți-vă că sunteți văzuți ca un cuplu

Un cuplu fericit își arată dragostea atunci când este în public. Fără să-i deranjeze pe ceilalți, partenerii unui cuplu fericit se pot ține de mână și se pot îmbrățișa sau își pot oferi alte semne de afecțiune ca să arate lumii că au o relație specială.

Te-ar mai putea interesa