Alimente benefice pentru ficat și pancreas - Doza de Sănătate
 

Alimente benefice pentru ficat și pancreas

Pentru a reduce inflamațiile ficatului și ale pancreasului în vederea îmbunătățirii stării generale de sănătate, profită de beneficiile anumitor alimente care ajută și la eliminarea toxinelor. Află care sunt acestea în următorul articol!
Alimente benefice pentru ficat și pancreas
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 17 octombrie, 2018

Vrei să-ți crești aportul de alimente benefice pentru ficat și pancreas?

În general, alimentația și stilul de viață modern nu sunt în concordanță cu nevoile unui organism sănătos. Cu cât consumi mai multe alimente procesate și cu cât acestea sunt mai departe de starea lor naturală, cu atât vei avea mai multe probleme la ficat și pancreas.

Gândește-te puțin la propriile tale obiceiuri zilnice. Poate fumezi, ești sedentar, consumi zahăr în exces, alegi sucuri din comerț în detrimentul fructelor naturale…

Atunci când ajungi acasă obosit, este ușor să optezi pentru un preparat congelat, în loc să îți dedici câteva minute pentru a găti ceva mai sănătos, proaspăt și bogat în nutrienți.

Pentru a menține o alimentație corespunzătoare, sunt necesare doar două elemente fundamentale: timp și voință.

Astăzi, te invităm să ai mai multă grijă de sănătatea și de bunăstarea ta generală prin adăugarea unor alimente benefice pentru ficat și pancreas în dieta zilnică.

Dacă ficatul și pancreasul funcționează în mod adecvat, acest lucru este vizibil atât la interior, cât și la exterior. Merită efortul!

Câteva alimente benefice pentru ficat și pancreas

1. Suc natural de sfeclă și morcovi

Ficatul mărit, cunoscut sub denumirea medicală de hepatomegalie, poate avea diverse cauze, printre care excesul de grăsime la nivelul acestui organ, un virus sau chiar hepatita. Medicul îți poate spune care este cel mai bun tratament în cazul tău.

La fel de importantă este și o alimentație adecvată care să conțină sucuri naturale ce ajută atât ficatul, cât și pancreasul. Iată una dintre cele mai bune rețete:

Ingrediente

  • 1 sfeclă
  • 1 morcov
  • 5 linguri de zeamă de lămâie (50 ml)
  • 1 cană de apă (100 ml)

Mod de preparare

  • Spală foarte bine sfecla și morcovul, apoi taie-le în bucăți mici.
  • Procesează cele două legume în blender, apoi adaugă apa și zeama de lămâie.
  • Bea sucul dimineața pentru a obține cele mai multe beneficii.

2. Ceai verde

Ceai verde

Ceaiul verde este o altă băutură minunată pe care ar trebui să o incluzi în dietă pentru a îmbunătăți sănătatea ficatului și a pancreasului. Pe lângă faptul că reduce inflamațiile, acesta conține catehine, compuși care îmbunătățesc funcționarea acestor două organe.

În plus, datorită conținutului bogat de antioxidanți, ceaiul verde reduce grăsimea de la nivelul ficatului și stimulează regenerarea acestuia. 

Chiar dacă este o băutură sănătoasă, nu trebuie să depășești în niciun caz doza recomandată: o cană pe zi.

3. Avocado

Avocado este bogat în glutation, o tripeptidă neproteică derivată din aminoacizi care poate reduce toxinele din ficat și pancreas.

În plus, avocado are și un conținut bogat de grăsimi mononesaturate, adică „sănătoase.” Acestea au grijă de sănătatea pereților arteriali și „împrăștie” colesterolul rău (LDL), facilitând metabolizarea acestuia de către ficat.

4. Uleiul de măsline

Ulei de măsline

Uleiurile organice presate la rece, cum ar fi uleiul de măsline, de cânepă și de semințe de in, sunt printre principalii aliați ai sănătății ficatului și a pancreasului.

Este bine de reținut că aceste uleiuri trebuie consumate cu moderație și în cel mai natural mod posibil: presărat puțin în salate sau pe o felie de pâine integrală de grâu.

Uleiurile organice curăță organismul de toxine și optimizează funcționarea acestuia. 

5. Cereale alternative

Prin „cereale alternative” ne referim la surse de fibre, proteine și minerale folosite mai rar decât alte produse mai populare, dar care oferă mult mai multe beneficii.

Meiul, quinoa și hrișca sunt cele mai bune exemple. Aceste cereale îmbunătățesc digestia și reglează nivelul de colesterol, contribuind la îngrijirea sănătății inimii. Nu ezita să le cauți în raioanele speciale din supermarket.

6. Anghinare

Alimente benefice pentru ficat și pancreas ca anghinarele

Anghinarea este o legumă sățioasă, benefică pentru ficat și pancreas, dar și pentru vezica biliarăAceasta ajută la digerarea corespunzătoare a grăsimilor, reduce inflamațiile și îmbunătățește funcționarea ficatului leneș sau gras.

În plus, anghinarea contribuie la curățarea organelor de toxine și stimulează peristaltismul.

Încearcă să consumi la cină anghinare asezonate cu puțin oțet, ulei de măsline și zeamă de lămâie.

7. Papaya

Probabil știi deja că acest fruct tropical este delicios și ajută la îmbunătățirea digestiei, însă acesta nu este singurul beneficiu pe care îl oferă.

Datorită conținutului bogat de flavonoide, cum ar fi criptoxantina, papaya scade nivelul de colesterol rău (LDL), încetinește procesele de oxidare celulară și poate chiar să contribuie la reducerea inflamației ficatului și a pancreasului. 

Profită oricând de beneficiile acestui fruct minunat. Organismul tău îți va fi recunoscător!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baladia, Eduard, Basulto, Julio, Manera, María, Martínez, Rodrigo, & Calbet, David. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde sobre el peso y la composición corporal: revisión sistemática y metanálisis. Nutrición Hospitalaria , 29 (3), 479-490. https://dx.doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118
  • Cruzado, Martín, Pastor, Ana, Castro, Nino, & Cedrón, Juan Carlos. (2013). Determinación de compuestos fenólicos y actividad antioxidante de extractos de alcachofa (Cynara scolymus L.). Revista de la Sociedad Química del Perú, 79(1), 57-63.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2013000100008&lng=es&tlng=.
  • García-Rodríguez, MC, Vilches-Larrea, RE, Nicolás-Méndez, T., & Altamirano-Lozano, MA. (2012). El té verde en la quimioprevención in vivo del daño genotóxico inducido por metales cancerígenos (cromo [VI]). Nutrición Hospitalaria , 27 (4), 1204-1212. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5672
  • Gaucher, C., Boudier, A., Bonetti, J., Clarot, I., Leroy, P. y Parent, M. (2018). Glutatión: propiedades antioxidantes dedicadas a las nanotecnologías. Antioxidantes , 7 (5), 62. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981248/
  • Lama Toro, Alexis. (2018). El debate sobre la importancia del colesterol LDL y el uso de estatinas. Revista Chilena de Cardiología , 37 (3), 217-219. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602018000300217
  • Leiva, Ana María, Martínez, María Adela, Cristi-Montero, Carlos, Salas, Carlos, Ramírez-Campillo, Rodrigo, Díaz Martínez, Ximena, Aguilar-Farías, Nicolás, & Celis-Morales, Carlos. (2017). El sedentarismo se asocia con un aumento de los factores de riesgo cardiovascular y metabólico independientes de los niveles de actividad física. Revista médica de Chile , 145 (4), 458-467. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872017000400006
  • Lenzi de Almeida, Kátia Calvi, Spreafico Fernandes, Flávia, Teles Boaventura, Gilson, & Guzmán-Silva, Maria Angélica. (2008). EFECTO DE LA Semilla de Linaza (Linum Usitatissimum) SOBRE EL CRECIMIENTO DE RATAS WISTAR. Revista Chilena de Nutrición , 35 (4), 443-451. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182008000500007
  • León Cam, Juan José. (2017). El aceite de Cannabis. Revista de la Sociedad Química del Perú, 83(3), 261-263.  http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1810-634X2017000300001&lng=es&tlng=es.
  • Souza, PALD, Marcadenti, A. y Portal, VL (2017). Efectos de los compuestos fenólicos del aceite de oliva sobre la inflamación en la prevención y tratamiento de la enfermedad arterial coronaria. Nutrientes , 9 (10), 1087. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5691704/
  • Zaveri, N. T. (2006). Green tea and its polyphenolic catechins: Medicinal uses in cancer and noncancer applications. In Life Sciences. http://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.12.006
  • Perea, J., & Subirats, J. (2005). La digestión. In Biología. ESO.
  • Posada, A. (2016). Las causas. ATLAS DE DIA.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.