De ce este la modă dieta alcalină? - Doza de Sănătate
 

De ce este la modă dieta alcalină?

Dacă vrei să adopți o dietă alcalină, este important să nu renunți brusc la alimentele acide, ci treptat. Dacă organismul tău nu este obișnuit cu noul regim, va avea de suferit. 
De ce este la modă dieta alcalină?
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hippocrate spunea: „Fie ca hrana să-ți fie medicament și medicamentul hrană.” Cam despre asta este vorba și în dieta alcalină: despre transformarea alimentației într-o modalitate plăcută de a-ți vindeca organismul.

Dieta alcalină se bazează pe reducerea consumului de alimente acide în favoarea celor alcaline. În acest fel, îți poți regla pH-ul, optimizând funcțiile organelor interne.

În disputa dintre alimentele alcaline și cele acide, câștigătorii sunt fructele oleaginoase și toate alimentele verzi. Zahărul și grăsimile trebuie evitate în totalitate. 

Dieta alcalină reglează pH-ul

Dieta alcalină este benefică pentru sănătate

Principiul de bază al dietei alcaline este că, într-un mediu celular acid, organismul se poate îmbolnăvi sau deteriora. Dacă mediul este alcalin, corpul este mult mai sănătos.

  • Scala pH-ului are 15 niveluri.
  • Întâlnim valori de la 0 la 14, 7 fiind neutru. Nivelurile de la 0 la 6 sunt acide, iar cele de la 8 la 14 alcaline.

Un pH echilibrat este esențial pentru buna funcționare a organismuluiNivelul pH-ului afectează în mod direct tensiunea arterială, vasele sanguine, metabolismul și procesele respiratorii.

Dezechilibrele din organism

O dietă bogată în alimente acide poate avea multe urmări negative pe viitor:

  • Organismul absoarbe mai greu mineralele și nutrienții.
  • Celulele nu mai produc energie.
  • Celulele deteriorate își pierd abilitatea de a se repara.
  • Sistemul imunitar răspunde mai greu la boli.
  • Te vei simți obosit și vei fi mai predispus la îmbolnăvire.

Societatea încurajează consumul de alimente acide?

Având în vedere că suntem bombardați cu reclame, este evident că alimentele dăunătoare sunt promovate în diverse moduri.

Produsele de origine animală apar frecvent în reclame. Carnea roșie, de pui, ouăle, lactatele, la fel ca făina și zahărul, sunt foarte acide. În schimb, verdețurile proaspete nu apar prea des în spoturile publicitare.

Această tendință este greu de înțeles, având în vedere că dieta alcalină regenerează țesuturile și reduce inflamațiile. În plus, acest regim alimentar remineralizează organismul și combate carențele nutriționale.

Alegerea este a ta!

Produse care provoacă un pH acid

Carnea nu face parte din dieta alcalină

Există multe produse alimentare care provoacă boli și deteriorează treptat organismul. De exemplu, multe medicamente pot cauza aciditate. 

Unele persoane folosesc îndulcitori pentru a înlocui zahărul, însă și aceștia pot fi dăunători, deoarece au un nivel ridicat de acid. Așa cum am menționat deja, cele mai acide alimente sunt: carnea roșie, cerealele, leguminoasele, carnea de pui, peștele și ouăle.

După cum poți vedea, reglarea nivelului de pH este una dintre cele mai bune decizii pentru sănătatea ta.

Alimente alcaline

Dieta alcalină se bazează pe un consum de 80% alimente alcaline. După ce ți-ai reglat pH-ul și ești mulțumit de rezultate, poți continua cu o combinație de 60 -40%.

Cele mai cunoscute alimente alcaline sunt:

  • Fructele
  • Legumele verzi
  • Semințele
  • Fructele oleaginoase
  • Mirodeniile și condimentele

Îți recomandăm să citești și:

Cum scăpați excesul de aciditate din organism

Patru beneficii ale dietei alcaline

1. Dietă anti-îmbătrânire

Dieta alcalină previne îmbătrânirea

Urmând această dietă, vei obține un pH de 7,36 care revitalizează celulele. O dietă acidă le deteriorează și accelerează îmbătrânirea.

2. Mai multă energie

Nutrienții și mineralele din alimentele alcaline îmbunătățesc considerabil funcțiile celulelor. Minerale precum potasiul, calciul, sodiul și magneziul sunt ca o injecție de energie pură pentru organism.

3. Întărește sistemul imunitar

Dacă organismul este acid, sângele devine un „cămin” ideal pentru bacterii și virusuri, adică pentru boli. Însă un organism alcalin este mult mai rezistent.

4. Greutatea ideală

Dieta alcalină ajută la slăbit

Chiar dacă slăbitul nu este principalul obiectiv al dietei alcaline, acesta este unul dintre efectele sale. După ce adopți acest regim, vei arde mai rapid grăsimile și vei obține greutatea ideală.

Trucuri privind adoptarea dietei alcaline

  • Începe treptat: Renunțarea bruscă la toate alimentele acide are un impact negativ. Tranziția trebuie să fie lentă. Nu uita că adopți un nou stil de viață.
  • Distribuție 80 – 20: Nu te grăbi să obții rezultate rapide sau să consumi exclusiv alimente alcaline. Răsfață-te cu o gustare delicioasă din când în când. Împarte meniul în 80% alimente alcaline și 20% acide.
  • Înlocuiește alimentele: Înlocuiește orezul alb cu orez integral sau quinoa. Există câte o versiune alcalină pentru aproape orice rețetă clasică. 

Nu uita să discuți întotdeauna cu medicul tău când faci o schimbare majoră în alimentație. În plus, ai grijă să faci exerciții fizice și să te simți bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dapcich V, Salvador Castell G, Ribas Barba L, Pérez Rodrigo C, Aranceta Bartrina J, M. S. L. (2004). Guía de la alimentación saludable. Senc, 105. https://doi.org/10.1016/S1138-0322(09)71742-0
  • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
  • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Retrieved from http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/PHylosAlimentos.pdf.pdf
  • Blázquez Abellán, G., López-Torres Hidalgo, J. D., Rabanales Sotos, J., López-Torres López, J., & Val Jiménez, C. L. (2016). Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atencion Primaria48(8), 535–542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001
  • Olivares, S., & Zacarías, I. (2002). Guía de alimentación saludable y necesidades nutricionales del adulto. Instituto de Nutrición y Tecnología de Los Alimentos (INTA), Universidad de Chile, 17–38. Retrieved from http://scholar.google.com/scholar?hl=en&btnG=Search&q=intitle:Gu?a+de+alimentaci?n+saludable+y+necesidades+nutricionales+del+adulto#0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.