De ce nu este bine să îți storci coșurile - Doza de Sănătate
 

De ce nu este bine să îți storci coșurile

Obiceiul de a-ți sparge coșurile îți poate crea probleme pentru întreaga viață care pot fi evitate dacă alegi cu atenție alimentele pe care le consumi și produsele pe care le folosești pentru îngrijirea pielii. 
De ce nu este bine să îți storci coșurile

Ultima actualizare: 14 ianuarie, 2019

De câte ori ai fost certată de mama ta sau de partener pentru că îți storci coșurile? Probabil nici nu contează, deoarece când îți apare încă unul, simți din nou nevoia de a proceda la fel.

Coșurile sunt greu de ignorat. Sunt urâte, ne dor și – dacă suntem sinceri – nu știm de ce, dar găsim ceva fascinant în a le sparge.

Oare este chiar atât de greșit să stoarcem un coș? Răspunsul este da. S-a dovedit că acest obicei nu este unul bun. Chiar și medicii dermatologi ne avertizează în această privință. Aceștia susțin că spargerea coșurilor creează mai multe probleme decât prezența lor supărătoare.

Coșurile trec de la sine în câteva zile, dar dacă le forțezi să dispară, consecințele pot dura o viață întreagă. Chiar vrei să îți asumi acest risc?

Citește în continuare pentru a afla mai multe despre acest subiect. Mai întâi, îți prezentăm câteva informații despre coșuri și despre cauzele apariției lor. Apoi, îți oferim două motive importante pentru care nu trebuie să storci coșurile. 

Ce sunt coșurile și de ce apar ele?

Dacă îți storci coșurile, poți rămâne cu cicatrici

Tindem să asociem coșurile cu perioada adolescenței, însă majoritatea oamenilor nu înțeleg de ce apar ele. Așa cum este de așteptat, originea lor se regăsește la nivel intern.

Mâncarea și băuturile consumate, calitatea aerului și schimbările hormonale duc la acumularea multor toxine în organism. În această situație, unul dintre semnalele de avertisment transmise de organism este apariția coșurilor.

Dacă ți se întâmplă foarte des să îți apară coșuri, ar fi bine să îți schimbi anumite obiceiuri. În ceea ce privește alimentația, este recomandat să reduci consumul de:

  • Grăsimi saturate
  • Prăjeli
  • Îndulcitori artificiali
  • Zahăr alb

Toate aceste alimente sunt greu de digerat, iar compușii dăunători rămân în organism. În încercarea de a-i elimina, corpul îi transformă în coșuri. Același lucru se întâmplă și în cazul băuturilor alcoolice și carbogazoase.

În același timp, trebuie să fii foarte atentă la produsele cosmetice folosite și la frecvența cu care le aplici. Industria cosmetică încearcă permanent să își îmbunătățească produsele, pentru a fi cât mai benefice pielii. Totuși, nu s-a ajuns chiar la capătul drumului în acest demers, iar produsele care se apropie cel mai mult de formula ideală nu sunt accesibile pentru toată lumea.

Prin urmare, este indicat să îți lași pielea să respire măcar de câteva ori pe săptămână și să citești cu atenție lista de ingrediente a produselor folosite. În plus, este o idee bună să aplici remedii naturale pentru repararea și hidratarea pielii.

Acum să vedem care sunt pricipalele probleme cauzate de spargerea coșurilor.

De ce nu este bine să storci coșurile?

Dacă îți storci coșurile, poți cauza o infecție

1. Poți provoca o infecție

Probabil știi deja că, după ce spargi un coș, rămâne o mică rană. De obicei, nu îi acordăm o atenție prea mare pentru că ne bucurăm că am scăpat de coșul enervant. Totuși, această leziune este ca oricare alta, drept pentru care se poate infecta.

Pentru tratarea infecției, poți fi nevoită să iei antibiotice care rezolvă problema, dar provoacă diverse nereguli în organism. Cu alte cuvinte, faci mai mult rău decât bine.

2. Poți rămâne cu cicatrici

Nu trebuie să uităm nici de acest efect secundar. Ai văzut vreodată persoane cu fața plină de cicatrici? În cele mai multe cazuri, de vină au fost coșurile stoarse.

Unii oameni au pielea foarte sensibilă. Dacă îți storci coșurile, pielea va rămâne cu semne pe care nu le mai poți elimina. Multe persoane încearcă să le acopere cu machiaj, însă această soluție nu este recomandată deoarece poate agrava acneea.

Nu atinge coșurile

Cel mai bine este să lași coșurile să dispară de la sine. Dacă tot continuă să apară, mergi la medic. Dermatologul îți poate prescrie loțiuni sau creme care tratează zona cu probleme, prevenind reapariția coșurilor.

În orice caz, este indicat să te speli pe față cu produse naturale, să îți exfoliezi pielea și să aplici loțiuni tonice și creme hidratante. Prevenirea este întotdeauna o opțiune mai  bună .

În general, suntem tentați să stoarcem coșurile, dar data viitoare când vrei să faci asta, gândește-te la ce ai citit acum. Nimeni nu își dorește o față plină de cicatrici sau să își bombardeze corpul cu antibiotice dacă poate evita acest lucru.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Revuz, J. “Diet and Acne.” Annales de Dermatologie et de Venereologie 137.12 SUPPL. 1 (2010): 13–14. Annales de Dermatologie et de Venereologie. Web.
  • Fabbrocini, Gabriella et al. “Acne Scars: Pathogenesis, Classification and Treatment.” Dermatology Research and Practice 2010. Dermatology Research and Practice. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.