Depresia – 5 lucruri pe care doar cei afectați le știu

Uită toate preconcepțiile pe care le ai cu privire la depresie. Încearcă să înțelegi că aceasta nu este o alegere, ci o boală mentală.

„Da, suferi de depresie”. Această afirmație rostită de psihologul sau psihiatrul tău a confirmat un diagnostic pe care probabil îl bănuiai deja înainte să apelezi la ajutorul unui specialist. Într-adevăr, depresia te-a afectat și pe tine.

Depresia este o problemă din ce în ce mai răspândită în zilele noastre. Aparent, cu cât societatea devine mai avansată din punct de vedere social și tehnologic, cu atât oamenii sunt mai deconectați de fericirea adevărată.

De fapt, una dintre principalele nemulțumiri ale persoanelor care suferă de depresie este faptul că bolile mentale sunt considerate a fi banale. Când ești diagnosticat cu o problemă de acest fel, cei din jurul tău reacționează de parcă medicul ți-ar fi spus că suferi de hipertensiune arterială sau gută.

Câteodată cei care se chinuie să evadeze dintr-o gaură neagră personală au impresia că au în față o structură socială ce continuă să vadă depresia drept o problemă simplă, care poate fi rezolvată cu o vizită la farmacie.

Depresia este o chestiune pe cât de delicată, pe atât de complexă. În articolul de azi vrem să îți prezentăm mai multe informații despre această boală mentală cumplită. Dacă ai suferit vreodată de depresie, probabil cunoști deja următoarele 5 aspecte.

5 moduri în care depresia este înțeleasă greșit

1. „NU m-am dat bătut și NU sunt slab”

Depresia nu este o dovadă de slăbiciune

Fiecare persoană care a suferit vreodată de depresie știe că această boală nu se declanșează pentru că nu ești capabil să faci față vieții. Din păcate, persoanele „sănătoase” nu realizează acest lucru.

  • Oamenii care suferă de depresie dau vina pe ei înșiși pentru situația în care se regăsesc. Dacă începi să îi acuzi și tu că „s-au dat bătuți”, nu faci decât să le intensifici sentimentul de vină.
  • Mediul personal al unei persoane care suferă de anxietate sau depresie poate acționa ca un catalizator, agravând simptomele.
  • Depresia este o boală mentală care nu se declanșează subit din cauza unei reacții incorecte la un mediu stresant. Aceasta se dezvoltă treptat.

În general, depresia prezintă mai mulți factori declanșatori, inclusiv unii biologice precum lipsa anumitor neurotransmițători.

Citește și: Stephen Hawking: un mesaj despre „găuri negre”

2. „Nu o să mă simt mai bine într-o lună, iar medicamentele pe care le iau nu sunt doar un placebo”

Depresia nu va dispărea într-un timp scurt

O altă concepție greșită cu privire la depresie este ideea că această problemă poate fi remediată cu câteva pastile.

  • Medicamentele nu remediază problema propriu-zisă.
  • Trăim într-o societate în care hipercolesterolemia este la ordinea zilei, dar pozitivitatea lipsește cu desăvârșire. Nu există nicio pastilă magică care poate rezolva aceste neplăceri.
  • Depresia nu este o boală care poate fi vindecată în doar câteva luni.
  • Fiind o problemă recurentă, trebuie să includem anumite strategii în rutina noastră zilnică pentru a face mai ușor față situațiilor dificile.

Din acest motiv, vei avea nevoie de susținerea familiei și a prietenilor. Dacă toată lumea îți spune „Cum te mai simți? Nu îți face griji, o să îți treacă până luna viitoare”, anxietatea ta pur și simplu se va intensifica.

3. „Sufăr de depresie, nu de tristețe”

Depresia și tristețea nu sunt sinonime

Foarte multe persoane obișnuiesc să asocieze depresia cu tristețea. Trebuie să clarificăm câteva aspecte:

  • Tristețea este o emoție care are la bază o situație negativă: pierderea unei ființe dragi, așteptări neîmplinite…
  • Asemenea fericirii, a dezgustului sau a mâniei, tristețea este trecătoare.
  • Depresia, pe de altă parte, este o boală. Aceasta presupune gânduri recurente marcate de tristețe, dar și pierderea interesului în activitățile noastre obișnuite, gânduri de suicid, frică și vină.

Depresia este un labirint complex și personal, în cadrul căruia tristețea reprezintă doar una dintre cărările întunecate posibile.

Vrei să afli mai multe? Citește: Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

4. „Îmi doresc să fiu singur, dar nu vreau să pleci”

Depresia ne determină să ne refugiem în singurătate

Un alt aspect interesant referitor la depresie pe care mulți nu îl știu este reprezentat de următorul sentiment contradictoriu: vrei să te izolezi, dar simultan tânjești după ceilalți.

Majoritatea persoanelor care suferă de depresie nu vor exprima acest gând cu voce tare. Cei din jurul lor trebuie să încerce să fie mai intuitivi, receptivi și dornici să ajute fără a judeca. Persoanele care suferă de depresie au nevoie de ajutor.

Nu uita să citești: 8 obiceiuri care duc la instalarea depresiei

5. „Problema nu există doar în capul meu”

Depresia afectează atât mintea, cât și trupul

Suntem siguri că încă există oameni care nu au experimentat niciodată factori ca acumularea epuizării, stresul cronic sau insomnia persistentă, ce declanșează treptat depresia.

Când trupul este chinuit, și mintea va suferi. Nu uita acest aspect. Reține informațiile prezentate în acest articol și, data viitoare când interacționezi cu o persoană afectată de depresie, vei fi mai empatic.

Te-ar mai putea interesa