Depresia – 5 simptome deseori ignorate

Deoarece depresia alterează structura chimică a creierului, persoanele care suferă de această boală ar putea experimenta o versiune distorsionată a realității. Acțiuni și comentarii ce în alte circumstanțe ar fi considerate normale, vor fi percepute în mod negativ de către cel care suferă de depresie.

Multe persoane afectate de această boală psihică realizează că ceva este în neregulă abia atunci când depresia a avansat destul de mult. Principala cauză a acestei probleme este faptul că, în general, simptomele produse de depresie sunt trecute cu vederea.

Deși tristețea este cel mai frecvent și copleșitor simptom experimentat de către cei care suferă de depresie, această boală produce și alte simptome foarte grave. Mulți dintre noi avem tendința ignorăm aceste simptome.

Din păcate, dacă nu învățăm să identificăm aceste semnale de alarmă, ne va fi imposibil să obținem un tratament adecvat. Netratată la timp, depresia va deveni din ce în ce mai greu de învins.

Fiecare caz de depresie este diferit, dar există o serie de simptome frecvente care ne pot ajuta să identificăm boala. În articolul de azi îți vom prezenta cinci dintre acestea, astfel încât să poți surprinde depresia în timp util.

5 semnale de alarmă deseori ignorate care anunță depresia

1. Schimbări bruște în greutate

Depresia afectează pofta de mâncare

Una dintre cele mai evidente schimbări fizice pe care depresia le produce este modificarea bruscă a greutății corporale. Dacă piezi sau câștigi 5% din greutatea ta normală în decursul unei singure luni, cel mai probabil există ceva în neregulă în organismul tău.

În această situație este vorba despre o pierdere în greutate surprinzătoare, ce nu are nicio legătură cu vreo dietă specială sau cu o rutină de exerciții. Pofta de mâncare îți scade semnificativ, producând deficiențe nutriționale.

Desigur, acest simptom trebuie tratat cu seriozitate pentru că poate cauza anemie, oboseală sau diminuarea capacității de concentrare. Și, dacă începi să câștigi în greutate, cel mai probabil ai început să mănânci mai mult din cauza anxietății induse de depresie.

2. Schimbări ale ciclului de somn

Acest simptom necesită o atenție sporită atunci când problemele de somn apar cu regularitate. Este foarte ușor să-l identifici pentru că, în general, acest simptom produce reacții evidente.

Însă depresia nu este singura cauză posibilă pentru schimbările ciclului de somn. Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare, servirea unei cine copioase sau stresul sunt factori ce pot cauza probleme cu somnul.

Persoanele care suferă de depresie simt nevoia să doarmă în timpul zilei, dar prezintă dificultăți în a adormi noaptea. Este esențial să găsești rapid o soluție pentru această problemă deoarece cei care experimentează aceste tulburări de somn ajung deseori să recurgă la medicamente fără prescripție medicală sau la consumul de băuturi alcoolice.

3. Furie sau irascibilitate

Depresia poate face persoanele să devină irascibile

Depresia, precum și alte stări depresive cum ar fi grijile și tristețea pot cauza modificări negative ale dispoziției. În general, acest simptom este rezultatul tulburărilor de somn sau al deficiențelor nutriționale.

Unele persoane care suferă de depresie sunt mai predispuse la irascibilitate, dar acestea nu înțeleg exact ceea ce se întâmplă cu ele. Altele însă simt nevoia să evite interacțiunile cu cei din jur și să-și înfrunte problemele, caz în care se vor autoizola și vor experimenta sentimentul de singurătate.

Depresia alterează structura chimică a creierului, distorsionându-ne perspectiva asupra anumitor situații de zi cu zi care în alte circumstanțe ni s-ar părea normale.

4. Sentiment de vinovăție

Cei care suferă de depresie au tendința să se simtă vinovați în mod constant. Din păcate, acest simptom poate agrava emoțiile negative experimentate și crește în intensitate atunci când persoana deprimată ia o decizie greșită. Anumite subiecte de conversație cu cei dragi pot intensifica sentimentul de vinovăție.

Acest simptom al depresiei este foarte nociv pentru că afectează și deseori compromite relațiile sociale ale persoanei deprimate. Susținerea și ajutorul necesar pentru a învinge depresia devin mai puțin accesibile.

5. Dureri inexplicabile

Depresia poate chiar produce durere fizică

Până acum câteva decenii, specialiștii în sănătate nu considerau că poate exista vreo legătură între emoții și durerea fizică. Însă, în urma mai multor cercetări științifice s-a demonstrat că există într-adevăr o asemenea legătură și că, de fapt, ea este mai puternică decât ne închipuiam.

Simptomele fiziologice asociate depresiei sunt diverse, incluzând hipersensibilitate cutanată, dureri musculare, rigiditate și tulburări digestive. Desigur, aceste probleme pot fi produse de mai mulți factori, motiv pentru care este necesar să te supui unei examinări amănunțite pentru a determina cauza simptomelor experimentate (depresia, stresul sau o altă problemă psihică).

Depresia este o boală gravă ce se manifestă nu numai prin tristețe sau plâns. Această problemă de sănătate mentală este foarte complexă și periculoasă, necesitând îngrijire medicală pentru a fi învinsă.

Simptomele prezentate în acest articol pot fi confundate cu cele produse de alte boli. Din acest motiv, este esențial să ne monitorizăm atent starea de sănătate, astfel încât să putem primi îngrijirea medicală potrivită.

Te-ar mai putea interesa