Tratamente complementare pentru depresie - Doza de Sănătate
 

Tratamente complementare pentru depresie

Exercițiile fizice ajuta organismul să producă endorfine, hormoni care induc o stare de bine.
Tratamente complementare pentru depresie
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În zilele noastre, din cauza stilului de viață modern atât de stresant, depresia a devenit o veritabilă epidemie globală. Din fericire, avem la dispoziție o mare varietate de tratamente complementare pentru depresie, astfel încât să nu fim nevoiți să folosim doar medicamente ce pot provoca dependență.

Depresia este o problemă emoțională care, în funcție severitate, poate afecta o persoană atât pe plan psihic, cât și fizic. Unii dintre noi putem experimenta scurte episoade depresive cauzate de probleme amoroase, pierderea unei ființe dragi, probleme financiare sau stres.

Episoadele depresive sunt de obicei ușor de tratat, iar dezvoltarea acestora este strâns legată de existența unei anumite crize în viața noastră. Din păcate însă, numeroși indivizi suferă de depresie cronică, ce le poate altera starea de sănătate și calitatea vieții.

În această situație este nevoie să apelăm la ajutorul unui specialist. Tratată necorespunzător, depresia cronică poate cauza probleme mult mai grave.

9 trucuri pentru a trata depresia

Adoptă o rutină de exerciții

O rutină de exerciții adecvată te poate ajuta să învingi depresia

Unul dintre cele mai bune tratamente complementare pentru depresie este sportul.Avem la dispoziție numeroase variante, fiecare oferindu-ne anumite beneficii. De exemplu –  yoga, exerciții aerobice, ridicare de greutăți, alergat, înot, etc.

Te sfătuim să nu efectuezi exerciții intense chiar de la început. Începe ușor și crește treptat intensitatea exercițiilor pe care le practici. Ideal este să dedici cel puțin o jumătate de oră zilnic exercițiilor fizice.

Dacă vrei să crește eficiența acestora în ceea ce privește combaterea depresiei, te sfătuim să te antrenezi în aer liber.

Tratamente complementare pentru depresie – adoptă o dietă sănătoasă

O dietă sănătoasă este esențială pentru a învinge depresia

Dieta joacă un rol foarte important în ceea ce privește prevenirea și tratarea depresiei. Dacă te confrunți cu greutăți și stres în viața ta, crește-ți aportul de vitamina B și de calciu și elimină alimentele bogate în carbohidrați și zahărul rafinat din dieta ta zilnică.

Tratamente complementare pentru depresie – suplimente pe bază de plante

Există numeroase plante cu proprietăți relaxante, utile în lupta împotriva depresiei. Dintre acestea, te sfătuim să încerci în special sunătoarea. Aceasta este foarte eficientă împotriva depresiei.

Alte plante celebre pentru abilitatea lor de a trata depresia și anxietatea sunt:

  • Floarea pasiunii
  • Roinița
  • Levănțica
  • Lămâia
  • Valeriana
  • Ovăzul
  • Urzica

Ieși în aer liber

Ieșitul în natură este indicat dacă vrei să învingi depresia

Contactul direct cu natura poate fi o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți dispoziția.Dacă suferi de depresie, te sfătuim să ieși la o plimbare în natură timp de cel puțin o jumătate de oră.

Există numeroase activități în aer liber pe care le poți încerca. Poți să-ți plimbi câinele, să mergi în parc, sau să mergi cu bicicleta, printre altele.

Odihnește-te suficient

Un alt sfat util pentru a învinge depresia este să dormi cel puțin șapte ore neîntrerupte în fiecare noapte, astfel încât organismul tău să se poată revitaliza.

Odihna suficientă îți va îmbunătăți dispoziția, te va ajuta să devii mai flexibil și va ameliora semnificativ depresia ce te afectează.

Concentrează-te asupra activităților care îți fac plăcere

Literatura te-ar putea ajuta să eviți depresia

Munca, obligațiile și treburile casnice nu sunt totul în viață. Pentru a evita și învinge depresia, este esențial să-ți rezervi puțin timp pentru tine însuți, astfel încât să te poți dedica activităților care îți fac plăcere.

Mergi în vacanță, ieși la cumpărături, distrează-te cu prietenii sau vizitează un parc de distracții. Toate aceste activități sunt foarte eficiente pentru a preveni depresia și stresul.

Ține-ți mâinile ocupate

Un truc util pentru a preveni depresia este să-ți ții mereu mâinile ocupate. Fii creativ și fă ceva care îți scoate în evidență calitățile. Apucă-te de cusut, gătește pentru familia ta, scrie, fă fotografii, pictează, etc.

Exprimă-ți sentimentele în scris

Dacă ești o fire mai rezervată și nu-ți place să-ți împărtășești sentimentele cu ceilalți, un truc minunat pentru a învinge depresia este să desenezi sau să te apuci de scris. Așternându-ți gândurile și trăirile pe hârtie, îți va fi mai ușor să privești lucrurile în ansamblu și să te relaxezi.

Sună un prieten

Dacă ești destul de norocos încât să ai un prieten gata să-ți sară în ajutor în orice moment, nu ezita să suni această persoană de fiecare dată când te simți deprimat.

Într-adevăr, nu ne simțim mereu în stare să ne împărtășim sentimentele atunci când suntem copleșiți de depresie, însă sfaturile unui prieten și simplu fapt că acesta sau aceasta este alături de noi, ne pot ajuta să trecem peste criză.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
  • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
  • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
  • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.