Depresia atipică – o tulburare emoțională complexă - Doza de Sănătate
 

Depresia atipică – o tulburare emoțională complexă

Când vine vorba de depresia atipică, cel mai problematic aspect este faptul că persoana afectată nu realizează că este bolnavă. Aceasta se va simți epuizată, dar nu va putea identifica cu precizie simptomele experimentate. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre această boală.
Depresia atipică – o tulburare emoțională complexă

Ultima actualizare: 25 noiembrie, 2018

Depresia atipică reprezintă o subcategorie a depresiei majore. Această boală este greu de diagnosticat deoarece simptomele sale pot fi similare cu probleme simple ca oboseala, stresul sau chiar tulburările metabolice.

Când vine vorba de bolile emoționale, trebuie să ținem cont de faptul că persoanele afectate nu își dau seama că există o neregulă. Cu toate acestea, simptomele aparent minore pe care le experimentează ar putea avea cauze mult mai grave decât epuizarea sau perioadele stresante.

Medicul de familie este, fără îndoială, primul specialist la care trebuie să apelezi dacă ai o problemă de sănătate. Nu uita, depresa atipică se poate manifesta și sub forma unui câștig în greutate excesiv sau a somnolenței.

În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre depresia atipică. Reține informațiile de mai jos!

Depresia atipică – când te doare corpul pentru că sufletul tău suferă

Majoritatea specialiștilor în sănătate au o listă de simptome de bază pe care o folosesc pentru a identifica depresia: gândurile negative recurente, un sentiment de neajutorare, insomnia și gândurile suicidare.

Pe baza acestei liste, medicii oferă un diagnostic exact și determină care este tipul de depresie de care pacientul suferă. Apoi, aceștia stabilesc un tratament medicamentos și terapeutic adecvat.

Însă depresia atipică nu poate fi identificată cu certitudine dacă pacientul nu a experimentat încă gânduri suicidare. Evident, acest simptom îl va determina atât pe bolnav, cât și pe familia sa să ceară ajutor. Dar înainte ca pacientul să ajungă în acest punct, calitatea vieții sale va fi deja redusă semnificativ.

În cele ce urmează îți vom detalia principalele caracteristici ale depresiei atipice.

Depresia atipica are simptome fiziologice

Simptomele fiziologice

Persoanele care suferă de depresie atipică pot câștiga în greutate fără a ști de ce. Pe lângă faptul că le crește pofta de mâncare și nivelul de anxietate, metabolismul acestora se schimbă. Toți acești factor facilitează acumularea grăsimii.

Alte simptome fiziologice frecvente în rândul celor care suferă de acest tip de depresie sunt epuizarea și durerea fizică, în special la nivelul mâinilor și al picioarelor. Pacientul poate simți o senzație de greutate, uneori atât de intensă încât îi este imposibil să se miște.

Din cauza epuizării cauzate de depresia atipică, persoanele afectate nu se simt în stare să își îndeplinească obligațiile zilnice. În cele din urmă, acestea pot ajunge să evite activitățile sociale obișnuite.

Hipersomnia

Depresia atipică îl poate determina pe pacient să doarmă pentru perioade lungi de timp. Cei afectați pot dormi până la 10 ore consecutive, fiind copleșiți de epuizare, slăbiciune și impresia că realitatea este de fapt doar un vis pe care nu îl pot controla.

Hipersensibilitatea

Această tulburare emoțională te poate face să te simți irascibil și incapabil de a simți emoții pozitive. Ții la distanță veștile bune, momentele de relaxare, râsul și distracția, care ți se par enervante sau chiar fără noimă.

În plus, pacientul poate avea gânduri catastrofale. Acesta va avea impresia că orice încearcă să facă nu îi va reuși și că nu are rost să acționeze sau să reacționeze, deoarece este neputincios.

Vrei să afli mai multe? Citește: Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

Depresia atipică poate fi însoțită de anxietate

Momente de anxietate foarte intensă

Și nivelurile mărite de anxietate au fost asociate cu depresia atipică. Oricât de ciudat pare, pacienții tind să fie conștienți de cât de lipsiți de apărare sunt, ceea ce îi supără. Astfel, ei ajung să se respingă pe sine și devin și mai anxioși.

Nu este neobișnuit ca persoanele afectate să treacă prin perioade liniștite de epuizare, după care urmează luni întregi de stres, irascibilitate și anxietate. Viața profesională și socială a acestora va fi afectată.

Ce factori cauzează declanșarea depresiei atipice?

Depresia atipică afectează ambele sexe. Așa cum se întâmplă de obicei în cazul tulburărilor emoționale, unii pacienți sunt nevoiți să ceară ajutorul specialiștilor, pe când alții reușesc să țină boala sub control pe cont propriu.

Depresia atipică nu are o cauză unică sau exactă. Această tulburare prezintă fațete multiple. Mai jos vom detalia cauzele posibile în detaliu!

Cauze posibile

Depresia atipică are deseori la bază factori ereditari. Dacă unul dintre părinții tăi a suferit de această tulburare, este posibil să te îmbolnăvești și tu când treci printr-o experiență dificilă, cum ar fi pierderea unei ființe dragi, o despărțire sau un alt eveniment traumatic.

Specialiștii susțin că depresia atipică se dezvoltă din cauza a doi factori: un accident sau o altă traumă asemănătoare și o predispoziție genetică.

Și acumularea de negativitate poate declanșa depresie atipică. Problemele de familie, nefericirea, stresul zilnic și inabilitatea de a gestiona emoțiile ne pot altera starea mentală.

Depresia atipică trebuie combătută cu un tratament complex

Tratament

Ca să tratezi depresia atipică, este esențial să adopți o abordare multidimensională. Medicamentele, terapia, susținerea socială și schimbarea stilului de viață sunt soluții posibile pe care trebuie să le iei în calcul.

Depresia atipică dispare, în mod obișnuit, după aproximativ 2 ani de la momentul declanșării. Însă reține că aceasta este o subcategorie a depresiei majore. Așadar, pacientul va avea nevoie de susținerea, vigilența, răbdarea și înțelegerea familiei și a prietenilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.