Descoperă 6 simptome ale hiperglicemiei

· 30 noiembrie 2017
Chiar dacă pare contradictoriu, dacă ai hiperglicemie, este posibil să slăbești rapid fără niciun motiv vizibil deoarece corpul folosește mai multe calorii. 

Corpul ne transmite foarte multe semnale pe care nu trebuie să le ignorăm. Printre acestea se numără și anumite simptome ale hiperglicemiei.

În general, asociem hiperglicemia cu diabetul, însă cele două nu sunt întotdeauna conectate. În realitate, orice persoană poate avea un nivel ridicat de zahăr în sânge fără să conștientizeze acest lucru.

Dacă bănuiești că ai și tu hiperglicemie, verifică dacă ai simptomele prezentate mai jos.

1. Foamea constantă: unul dintre cele mai frecvente simptome ale hiperglicemiei

Multe persoane se află în această situație, drept pentru care o consideră periculoasă. În realitate, foamea constantă indică o neregulă în organism. 

Dacă ai hiperglicemie, glucoza nu este eliberată în celule. Prin urmare, corpul nu primește energia de care are nevoie, drept pentru care cere hrană în continuare. Acesta este motivul pentru care persoanei afectate îi este foame în permanență.

2. Oboseala accentuată

Oboseala accentuată este printre principalele simptome ale hiperglicemiei

Când ne simțim foarte obosiți, dăm vina de obicei pe suprasolicitarea fizică sau psihică sau pe alte probleme de sănătate, cum ar fi anemia. În realitate, oboseala accentuată se află și pe lista de simptome ale hiperglicemiei. 

Dacă ai hiperglicemie, organismul nu mai este capabil să păstreze și să absoarbă glucoza în mod corespunzător. Astfel, energia nu este utilizată în mod eficient, iar celulele corpului nu primesc cantitatea de hrană de care au nevoie. Astfel, persoana afectată se simte obosită, chiar dacă nu ar avea niciun motiv.

3. Nevoia frecventă de a urina

Urinarea frecventă este unul dintre simptomele diabetului. Dacă ai hiperglicemie, rinichii sunt afectați și încearcă să echilibreze concentrația de glucoză din sânge și celule. Astfel, organismul dizolvă sângele în lichidul intracelular, încercând să aducă nivelul de zahăr din sânge la o valoare normală.

Efectul celor menționate mai sus este chiar nevoia frecventă de a urina.

4. Scăderea rapidă în greutate

Scăderea în greutate este printre principalele simptome ale hiperglicemiei

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale hiperglicemiei este scăderea în greutate într-o perioadă scurtă de timp. Pare ciudat, nu-i așa?

Oricât de incredibil ar părea, dacă ai hiperglicemie, poți slăbi chiar dacă mănânci mult sau consumi alimente bogate în calorii. Motivele sunt diverse:

  • Ca urmare a pierderii multor lichide în urma urinării frecvente, nu mai reții deloc apă în organism, ceea ce duce la pierderea în greutate. 
  • Eliminarea unor cantități mari de urină cu un nivel ridicat de glucoză duce la un consum mai mare de calorii în corp.
  • În situația descrisă, organismul încearcă să elimine excesul de glucoză.

În plus, dacă nivelul de insulină nu este îndeajuns de ridicat pentru metabolism, corpul va recurge la arderea grăsimilor.

5. Vederea încețoșată

Dacă ai uneori vederea încețoșată, este posibil să te confrunți cu încă unul dintre cele mai comune simptome ale hiperglicemiei. În acest caz, problema este cauzată de deshidratarea provocată de creșterea glicemiei. 

Întregul organism are de suferit, inclusiv celulele oculare care se deformează și își pierd abilitatea de focalizare.

6. Irascibilitatea

Irascibilitatea este unul dintre simptomele hiperglicemiei

Dacă te simți mai irascibil/ă decât de obicei, iar acest simptom este însoțit de unul dintre cele menționate mai sus, este posibil să ai hiperglicemie.

Persoanele cu un nivel ridicat de zahăr în sânge sunt mai nervoase, mai iritabile și chiar mai predispuse la depresie.

Creierul are nevoie de un aport constant și adecvat de glucoză pentru a funcționa în mod corespunzător. Dacă această doză este modificată considerabil, corpul are de suferit, iar dispoziția este și ea afectată.

În plus, glucoza este asociată și cu absorbția unui alt nutrient care influențează dispoziția: cromul. Nu îți poți menține nivelul de insulină fără acest element.

Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow. com