Descoperă metoda japoneză de a economisi bani

14 februarie 2018
Ai auzit vreodată de metoda japoneză de a economisi bani? Citește acest articol pentru a afla despre ce este vorba!

Cunoști metoda japoneză de a economisi bani? Dacă îți ții evidența cheltuielilor, vei descoperi pe ce anume dai cei mai mulți bani și vei reuși să strângi o sumă mai mare la sfârșit de lună și să nu mai faci cheltuieli inutile.

Pentru mulți oameni, economisirea unei sume de bani la sfârșit de lună este aproape imposibilă. Există cheltuieli gospodărești, apoi capriciile personale plus diverse produse și servicii imprevizibile. Astfel, ajungi să cheltui bani în mod excesiv și necontrolat la doar câteva zile după primirea salariului. 

În Japonia, cea mai „tehnologizată” țară din lume, multe persoane continuă o tradiție inițiată în 1904. Până în ziua de azi, aceasta rămâne cea mai eficientă metodă de economisire, mai ales în ceea ce privește cheltuielile gospodărești.

Metoda japoneză de a economisi bani poartă denumirea de kakebo. Aceasta reprezintă un sistem de a calcula atât cheltuielile, cât și venitul lunar, fapt care ajută la organizarea optimă a finanțelor.

Kakebo este pur și simplu un sistem de echilibrare a bugetului. În plus, această tehnică te ajută să îți dai seama ce cumpărături sunt cu adevărat necesare.

Cum funcționează kakebo, metoda japoneză de a economisi bani

Metoda japoneză de a economisi bani ce presupune organizare și disciplină

Metoda este pusă în aplicare de la începutul lunii, atunci când trebuie să îți notezi cheltuielile fixe și venitul lunar total. Ulterior, poți stabili un bilanț pe baza acestor date. Tot ce trebuie să faci este să scazi din venitul total cheltuielile fixe (în principal servicii) și banii alocați produselor alimentare. Dacă vrei să economisești bani pentru un anumit lucru, trebuie să ții cont de acest obiectiv încă de pe acum.

După ce ai scăzut cheltuielile fixe, poți să îți notezi ce sumă îți dorești să economisești. Gândește-te exact cum vrei să cheltui acești bani, pentru a-ți stabili un obiectiv clar.

Pe tot parcursul lunii (de preferat în fiecare zi, conform metodei kakebo), trebuie să îți notezi toate cheltuielile zilnice sau săptămânale. Cel mai util este să păstrezi toate facturile și bonurile de la magazin. Astfel, poți trece pe foaie în fiecare seară sumele cheltuite în ziua respectivă.

Procesul de organizare

Metoda japoneză de a economisi bani în mod înțelept

„Agenda” cheltuielilor este împărțită în mai multe categorii: 

  • Alimente 
  • Transport
  • Sănătate
  • Casă
  • Activități din timpul liber
  • Urgențe

În fiecare categorie trebuie să treci cheltuielile zilnice. La sfârșitul săptămânii, aduni toți banii cheltuiți pentru fiecare segment și realizezi un bilanț general. Bilanțul săptămânal te va ajuta să ții evidența banilor cheltuiți și a celor rămași. 

Analizând aceste rezultate, poți observa câți bani cheltui în general și în ce sfere ar trebui să fii mai cumpătat. 

Totodată, îți vei da seama ce sumă ai fi capabil să economisești cu adevărat, astfel încât să îți poți stabili un obiectiv mai realist pentru luna următoare.

Eficacitate

Metoda japoneză de a economisi bani ce este ușor de aplicat

Eficacitatea metodei kakebo depinde strict de capacitatea de organizare și de voința ta. Dacă, de exemplu, ți-ai pus în gând să nu îți mai cumperi haine, nu te abate de la această decizie. Fii constant și hotărât.

Este util să folosești un grafic sau o foaie de calcul pentru a pune în aplicare metoda japoneză de a economisi bani, însă te poți descurca și în alte feluri. Îți poți nota cheltuielile și venitul oriunde dorești pentru a face calculul la sfârșit de lună.

Cheltuielile controlate sunt foarte importante pentru a fi pregătit în caz de urgență. În plus, această organizare și disciplină te ajută să faci economii pentru a-ți atinge obiectivele.

Metoda japoneză de a economisi bani ce este eficientă

Fie că aplici kakebo folosind o agendă sau un șervețel, important este să îți ții evidența cheltuielilor. Dacă ai optat pentru achiziționarea unui planificator kakebo (numit și kakeibo), amintește-ți să fii constant și hotărât.

Ai reușit să economisești cât ți-ai propus? Excelent! Ai depășit bugetul? Luna viitoare încearcă să îți impui o disciplină mai riguroasă.

Te-ar mai putea interesa