Logo image
Logo image

8 simptome ale unui dezechilibru hormonal

3 minute
O serie de simptome de dezechilibru hormonal îți pot semnala că trebuie să iei măsuri împotriva acestei afecțiuni înainte de a se agrava.
8 simptome ale unui dezechilibru hormonal
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O serie de simptome de dezechilibru hormonal îți pot semnala că trebuie să iei măsuri împotriva afecțiunii.

După cum știm deja, hormonii joacă un rol foarte important în buna funcționare a organismului. Aceștia sunt transmițători chimici care stimulează funcțiile celulare și reglează procesele psihologice.

Întrucât hormonii influențează metabolismul, procesul de creștere și funcțiile sexuale, este necesar să îi menținem la un nivel echilibrat.

Multe persoane nu conștientizează că multe dintre simptomele cu care se confruntă apar ca urmare a unor dereglări hormonale, asociindu-le, în schimb,  cu alte probleme mai comune. Atunci când afli cum se manifestă și ce impact au asupra ta aceste dezechilibre, reușești să le identifici cu succes pentru a primi un tratament adecvat.

Mai jos îți prezentăm 8 simptome care pot indica prezența unui dezechilibru hormonal.

Citește și

7 alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism

1. Acumularea de grăsime abdominală poate semnala un dezechilibru hormonal

Some figure

Acumularea de grăsime abdominală și pierderea masei musculare reprezintă simptome frecvente ale problemelor prezente la nivelul glandelor endocrine. Stresul este asociat, în general, acestor simptome.

Deși cele două probleme pot fi puse pe seama unor obiceiuri alimentare necorespunzătoare, este important să iei în calcul și posibilitatea dereglărilor hormonale, întrucât acestea îți afectează metabolismul.

2. Pierderea apetitului sexual

Un nivel scăzut de estrogen scade în mod semnificativ apetitul sexual și poate influența chiar și dispoziția femeilor care se confruntă cu această problemă. Astfel, viața lor sexuală este profund afectată.

3. Dificultăți cognitive

Some figure

Pierderile de memorie, stresul și „ceața” cerebrală sunt simptome ale unui dezechilibru hormonal la nivel cognitiv. În general, aceste dereglări cresc nivelul unei substanțe chimice numite cortizol, care este asociată stresului și dezvoltării anumitor boli.

4. Schimbări bruște de dispoziție

Nervozitatea, irascibilitatea și alte schimbări bruște de dispoziție sunt simptome frecvente ale unui dezechilibru hormonal din timpul menstruației și al menopauzei.

Multe femei se confruntă cu o sensibilitate acută, depresie și emoții care le dau o stare de rău, iar aceste lucruri sunt normale. Însă modificările severe pot apărea din cauza unor probleme endocrine.

Aceste simptome sunt provocate de fluctuațiile în nivelul de estrogen și progesteron.

5. Bufeuri și transpirații nocturne

Some figure

Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt asociate, în general, schimbărilor hormonale din timpul menopauzei. Cu toate acestea, ele pot apărea și la vârste mai tinere ca urmare a unui dezechilibru hormonal.

Deși înainte erau puse pe seama unui nivel scăzut de estrogen, acum se știe că bufeurile și transpirațiile nocturne apar ca urmare a unui deficit de progesteron sau a unor probleme ale glandei tiroide sau suprarenale. Aceste sisteme sunt foarte sensibile la schimbări, mai ales când sunt expuse la factori care afectează activitatea hormonală.

6. Uscăciune vaginală

Un nivel scăzut de estrogen poate modifica pH-ul vaginal, afectând secrețiile și lubrifierea naturală.

Uscăciunea vaginală îți afectează în mod direct viața sexuală, întrucât mărește sensibilitatea și provoacă durere în timpul actului sexual. Acesta este un simptom comun în timpul menopauzei, dar poate apărea și prematur ca urmare a altor dezechilibre.

Te poate interesa și

Tiroidita Hashimoto – 6 informații de bază

7. Oboseală constantă

Some figure

Majoritatea persoanelor se confruntă cu episoade de oboseală cronică în anumite perioade, cauzele fiind stresul, activitatea fizică intensă sau o anumită afecțiune.

Însă atunci când starea de oboseală durează foarte mult timp, la baza ei ar putea sta hipotiroidismul, o disfuncție a glandei tiroide care încetinește metabolismul și provoacă dificultăți la nivelul sistemului cardiovascular și al digestiei.

8. Dureri de cap și migrene

Schimbările în activitatea hormonilor feminini pot provoca dureri de cap severe și migrene recurente. Dezechilibrele care apar în anumite momente ale ciclului menstrual și la menopauză provoacă dureri de cap cauzate de tensiune și de inflamațiile excesive.

Durerile de cap pot fi cauzate și de disfuncțiile tiroidiene, adică de hipotiroidism, de care am vorbit mai devreme sau de hipertiroidism.

Te confrunți și tu cu aceste simptome? Dacă sunt recurente, mergi la medic pentru a afla dacă sunt legate de anumite dezechilibre hormonale. Astfel, îți va fi prescris un tratament adecvat pentru a combate problema.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sanitas. Patologías producidas por alteraciones de las hormonas femeninas.

sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/hormonas-patologias.html

  • K. Haldiman. 5 consejos para el equilibrio hormonal femenino. (2018).

paleofoundation.com/5-consejos-para-el-equilibrio-hormonal-femenino/

  • J. J. Escrivá, J. A. Carbajal, M. Mendaza. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria. Endocrinología.

sefh.es/bibliotecavirtual/fhtomo2/CAP05.pdf


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.