Dezechilibrele hormonale – 10 simptome frecvente

Activitatea hormonală joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea noastră. Hormonii reglează procese cum ar fi creșterea, metabolismul și funcția sexuală. Aceste substanțe controlează numeroase schimbări fizice și psihice la care organismul nostru este supus în timp.

Din păcate, mulți dintre noi avem tendința să ignorăm importanța hormonilor. Dezechilibrele hormonale pot cauza dezvoltarea anumitor boli și probleme care ne afectează sănătatea.

O greșeală frecventă este însă confundarea simptomelor produse de dezechilibrele hormonale cu semnalele de alarmă care apar din cauza unor probleme de sănătate mai puțin grave. Din acest motiv, este esențial să reținem modul în care dezechilibrele hormonale ne pot afecta organismul.

În articolul de azi te invităm să descoperi zece dintre cele mai frecvente simptome produse de dezechilibrele hormonale. Citește în continuare și ia aminte.

10 simptome produse de dezechilibrele hormonale

1. Câștigul în greutate

Dezechilibrele hormonale pot provoca câștig în greutate

Câștigul în greutate constant și aparent fără niciun motiv nu este mereu consecința unei diete bogate în alimente grase și dulciuri. De fapt, este posibil ca o persoană să urmeze o dietă sănătoasă, dar totuși să continue să câștige în greutate din cauza unor dezechilibre hormonale.

Creșterea nivelului de cortizol, numit și „hormonul stresului”, a fost asociată cu tendința organismului de a depozita grăsime în anumite regiuni.

2. Insomnia

Tulburările de somn pot fi cauzate de numeroși factori și obiceiuri, dar și dezechilibrele hormonale pot produce această problemă. În acest caz, va trebui să iei măsuri stricte pentru a-ți crește nivelul de melatonină și serotonină din organism.

Mulți specialiști recomandă yoga și consumul de alimente bogate în triptofan celor care vor să-și îmbunătățească calitatea somnului.

3. Stresul cronic

Stresul cronic poate fi cauzat de dezechilibrele hormonale

Schimbările de dispoziție și stresul stimulează în exces producția de adrenalină, ceea ce provoacă scăderea nivelului de progesteron și alți hormoni esențiali. O dietă bogată în alimente care conțin triptofan și practicarea tehnicilor de relaxare sunt factori indispensabili pentru a depăși această problemă.

4. Transpirația excesivă

Femeile ajunse la menopauză vor experimenta simptome deranjante, inclusiv transpirație nocturnă, din cauza scăderii producției de estrogen.

Din păcate, dezechilibrele hormonale și deficiențele nutriționale pot cauza dezvoltarea acestor probleme și în cazul femeilor mai tinere. Pentru a contracara aceste efecte, este important să consumi alimente bogate în fitoestrogeni și izoflavone.

5. Un apetit sexual scăzut

Pofta de sex poate fi afectată de dezechilibrele hormonale

Androgenul este un hormon găsit atât în organismul bărbaților, cât și în cel al femeilor, rolul său fiind controlarea apetitului sexual. Scăderea nivelului acestui hormon afectează apetitul sexual și provoacă uscarea vaginului.

6. Oboseala

Este firesc să ne simțim obosiți dacă nu ne odihnim suficient sau dacă urmăm o dietă nesănătoasă. Dacă însă experimentăm oboseală frecvent și aparent fără nicio cauză, este cazul să ne facem griji. Este posibil să avem cortizol în exces în organism și un deficit de hormoni care influențează nivelul de energie.

7. Poftele constante

Dezechilibrele hormonale pot stimula pofta de mâncare

Printre cele mai frecvente simptome produse de dezechilibrele hormonale se numără pofta de dulciuri și consumul excesiv de mâncare. Aceste simptome pot indica existența unor probleme la nivelul glandei tiroide sau o unei dereglări a secreției hormonilor care reglează funcția metabolică.

În anumite cazuri, putem remedia acest simptom dacă reducem aportul de produse lactate, zahăr și alte alimente care pot cauza tulburări tiroidiene.

8. Depresia

Depresia este o problemă care trebuie analizată în detaliu, una dintre cauzele sale posibile fiind dezechilibrele hormonale. Dacă nu suferi de depresie clinică, este indicat să-ți mărești aportul de nutrienți care refac activitatea hormonală, astfel încât să-ți îmbunătățești dispoziția.

9. Tulburările digestive

Printre altele, dezechilibrele hormonale pot îngreuna digestia

Trei hormoni participă la activitățile tractului gastrointestinal: gastrina, secretina și colecistochinina. Acești hormoni îndeplinesc roluri precum optimizarea digestiei, controlarea inflamațiilor tractului digestiv și absorbția nutrienților.

Printre altele, dezechilibrele hormonale pot cauza dureri abdominale, inflamația tractului digestiv și alte tulburări digestive frecvente.

10. Căderea părului

Atunci când testosteronul, dihidrotestosteronul și hormonii tiroidieni sunt la un nivel anormal, pacientul poate experimenta căderea părului. Dacă nu obții rezultate pozitive în urma tratamentelor clasice pentru stimularea creșterii părului, consultă-ți medicul pentru a verifica dacă cauza alopeciei nu este cumva un dezechilibru hormonal.

După cum bine vezi, organismul are diverse modalități de a ne avertiza atunci când ceva este în neregulă. Chiar dacă te-ai obișnuit să trăiești cu multe dintre simptomele prezentate în acest articol, este esențial să te supui unui control medical. Aceste probleme pot avea o cauză foarte gravă.

Te-ar mai putea interesa