Diabetul – câteva informații de bază

Diabetul este una din cele mai frecvente boli din zilele noastre. Citește în continuare pentru a descoperi tot ceea ce trebuie să știi despre această boală, inclusiv cum o poți trata.

Diabetul se află în prezent pe lista celor mai grave boli ale secolului al XXI-lea, alături de obezitate. Această boală este frecventă pe o mare parte a globului, dovadă că este periculoasă și greu de tratat.

Din cauza numărului mare de bolnavi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că diabetul a devenit o pandemie. Drept rezultat, OMS a creat Federația Mondială a Diabetului, o entitate care încearcă să combată diabetul încă din anul 1950. În articolul de azi te invităm să afli mai multe despre această boală.

Ce este diabetul?

Diabetul este strâns legat de producția de insulină a organismului

Înainte de a intra în detalii, trebuie să stabilim exact ce presupune diabetul. Acesta este o boală metabolică cronică și ireversibilă. Conform OMS, diabetul se declanșează atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă suficientă insulină sau când organismul nu utilizează insulina produsă în mod corect.

Federația Mondială a Diabetului definește insulina drept un hormon produs de pancreas. Rolul acesteia este de a permite glucozei din alimentele consumate să pătrundă în celulele sângelui pentru ca acestea să producă energie.

Citește și: Aloe vera – 7 beneficii pentru diabetici

Cele 3 tipuri de diabet

Diabetul poate fi de trei tipuri:

Diabet de tip 1 (insulino-dependent)

Conform OMS, cauza acestei boli este încă necunoscută. Diabetul de tip 1 presupune producția insuficientă sau nulă de insulină. Tratamentul implică o injecție zilnică cu insulină, drept pentru care această boală este numită și diabetul insulino-dependent.

Diabet de tip 2 (noninsulino-dependent)

Acesta este fel mai frecvent tip de diabet pe plan mondial. Principalii factori asociați cu această boală sunt lipsa de activitate fizică și supraponderalitatea. În cazul diabetului de tip 2, organismul nu utilizează insulina produsă în mod corect.

Diabet gestațional

Diabetul poate afecta inclusiv gravidele

Acest tip de diabet presupune o creștere a glicemiei în timpul sarcinii. În această situație, nivelul glucozei din sânge este mult mai mare decât în mod normal, însă mai scăzut decât în cazul diabetului standard. Așadar, diabetul gestațional este o formă distinctă a acestei boli.

Care sunt țările în care diabetul face cele mai mari ravagii?

Așa cum am menționat anterior, diabetul este una dintre cele mai frecvente boli ale secolului actual. Numărul bolnavilor din toată lumea este în creștere, însă unele țări sunt mai afectate decât altele. Iată câteva dintre țările cu un număr foarte mare de diabetici:

  • China: Fiind cea mai populată țară de pe glob, China are, evident, un număr semnificativ de locuitori care suferă de această boală. Se estimează că există aproximativ 92 de milioane de diabetici chinezi.
  • India: Și India este o țară foarte populată. Aproximativ 63 de milioane de indieni suferă de diabet.
  • Statele Unite: Această mare putere mondială ocupă cel de-al treilea loc pe lista noastră. La momentul actual, aproape 24 de milioane de americani suferă de diabet.

Deși au economii dezvoltate, numărul semnificativ de diabetici este consecința populației mari a acestor țări. Dacă ar fi să comparăm numărul diabeticilor cu numărul total de locuitori ai fiecărei țări în parte, clasamentul s-ar schimba semnificativ.

  • În acest caz, Micronezia se află pe primul loc. În această țară, 37% din populație suferă de diabet. Acest procentaj include populația cu vârsta între 20 și 79 de ani.

Progrese tehnologice

Există numeroase tehnologii medicale care ne ajută să combatem diabetul

Federația Mondială a Diabetului a realizat numeroase studii al căror obiectiv a fost îmbunătățirea calității vieții diabeticilor. Conform unui studiu publicat de Academia Națională de Științe a Statelor Unite, cercetătorii au inventat un plasture cu insulină de mărimea unei monede, care poate înlocui injecțiile.

Coordonatorul studiului, Zhen Gu, susține că acest plasture este o soluție rapidă pentru a trata diabetul. Fiind ușor de utilizat, acesta este compus din materiale netoxice și biocompatibile.

Te-ar mai putea interesa