Tratează diabetul de tip 2 cu 7 plante medicinale - Doza de Sănătate
 

Tratează diabetul de tip 2 cu 7 plante medicinale

Anumite plante ajută la reglarea glicemiei, contribuind astfel la tratarea diabetului de tip 2. Nu este indicat însă să folosești aceste remedii naturale pentru a înlocui tratamentul prescris de medic. 
Tratează diabetul de tip 2 cu 7 plante medicinale
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Diabetul de tip 2 este cea mai întâlnită formă de diabet. Această boală este însoțită de un nivel ridicat al glicemiei, cauzat de faptul că organismul nu produce suficientă insulină sau nu poate procesa în mod corespunzător acest hormon. Astfel, glucoza rămâne în sânge în loc să fie consumată pentru energie.

Pentru a preveni diabetul de tip 2, este recomandat să faci mișcare și să adopți o dietă sănătoasă. Însă dacă vrei să iei și mai multe măsuri preventive, poți apela cu încredere la anumite plante care ajută la tratarea acestei boli.

Nu uita că aceste remedii naturale nu pot înlocui tratamentul medicamentos recomandat de specialist.  Ideea este să îi acorzi organismului un ajutor suplimentar, nu să ignori indicațiile medicului.

1. Curcuma te ajută să tratezi diabetul de tip 2

Curcuma te ajută să tratezi diabetul de tip 2

În medicina ayuyrvedică, curcuma (turmeric) este foarte apreciată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Având proprietăți antiinflamatoare, această plantă este recomandată pentru tratarea artritei și a bolilor cardiovasculare.

Datorită compusului său activ, curcuminul, curcuma scade nivelul glicemieiPentru a te bucura de acest beneficiu și a stopa evoluția diabetului, este recomandat să consumi o cantitate mică de curcuma în fiecare zi.

2. Ghimbirul

Ghimbirul ameliorează o gamă largă de afecțiuni, de la răceală până la tulburări digestive. De-a lungul anilor, s-au efectuat numeroase studii cu privire la proprietățile acestei rădăcini, iar multe dintre ele au dovedit faptul că ghimbirul ajută la tratarea diabetului de tip 2. 

  • Pentru a profita de beneficiile oferite de acest remediu, o soluție ar fi să iei 1/2 linguriță (2 g) de ghimbir măcinat pe zi timp de 8 săptămâni, pe stomacul gol, fără îl combini cu alte alimente.
  • Fiind un aliment antiinflamator, ghimbirul ajută și la reducerea inflamațiilor din corp, acestea putând cauza probleme cu vederea persoanelor bolnave de diabet.

3. Scorțișoara

Scorțișoara te ajută să tratezi diabetul de tip 2

Scorțișoara ajută la reglarea glicemiei deoarece reduce absorbția glucozei după masă. În plus, această mirodenie scade nivelul de colesterol.

  • Există două tipuri de scorțișoară, Cassia fiind cea mai eficientă în scăderea glicemiei. Trebuie să fii atent deoarece dacă folosești acest sortiment pentru o perioadă lungă de timp, te poți confrunta cu probleme hepatice.
  • Pentru a preveni efectele secundare, îți recomandăm să optezi pentru scorțișoară Ceylon, dacă intenționezi să o consumi zilnic. 
  • În caz contrar, poți consuma scorțișoară Cassia o dată sau de două ori pe săptămână.

4. Curry-ul negru

Curryul negru te ajută, de asemenea, să tratezi diabetul de tip 2. Acesta oferă următoarele beneficii:

  • Reduce nivelul de lipide din sânge.
  • Combate inflamațiile și bacteriile.
  • Protejează inima și ficatul.

Dacă obișnuiești să consumi curry negru, glicemia ta poate scădea cu până la 50% (depinde de valoarea acesteia).

5. Aloe vera

Aloe vera tratează diabetul de tip 2

Aloe vera oferă numeroase beneficii: ameliorează arsurile solare, vindecă rănile, protejează părul de razele UV, stimulează pierderea în greutate și tratează diabetul de tip 2.

  • Această plantă minunată scade glicemia.
  • Pentru a te bucura de beneficiile sale, este recomandat să iei zilnic puțin gel de aloe vera proaspăt.
  • Îl poți adăuga în smoothie-uri sau poți prepara o apă răcoritoare cu castravete și lămâie.

6. Dracila

Dracila este o plantă mai puțin cunoscută, dar care oferă beneficii uimitoare în ceea ce privește tratarea diabetului, De exemplu, aceasta are abilitatea de a reduce nivelul de lipide și de zahăr din sânge. În plus, această plantă combate inflamațiile.

Este important de reținut faptul că dracila trebuie folosită cu precauție deoarece, în cantități excesive, poate cauza efecte secundare. Cele mai severe sunt durerile de stomac și flatulența.

Dacă vrei să apelezi la această plantă, îți recomandăm să o folosești timp de o săptămână pentru a observa cum reacționează organismul tău.

7. Frunzele de afin

Am mai precizat în articolele anterioare că fructele de pădure ajută la prevenirea diabetului de tip 2. Însă o altă opțiune ar fi să bei ceai de frunze de afin. Acest lichid scade glicemia și previne creșterea excesivă și periculoasă a valorii acesteia.

Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 10 frunze de afin

Mod de preparare

  • Pune apa la fiert, iar când dă în clocot, adaugă frunzele de afin.
  • Lasă amestecul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute, apoi dă-l deoparte.
  • Poți să îl servești ca ceai, ingredient într-un smoothie sau în loc de apă.
  • Încearcă să nu adaugi niciun îndulcitor.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dey, L., Attele, A. S., & Yuan, C. S. (2002). Alternative therapies for type 2 diabetes. Alternative Medicine Review.
  • Chuengsamarn, S., Rattanamongkolgul, S., Luechapudiporn, R., Phisalaphong, C., & Jirawatnotai, S. (2012). Curcumin extract for prevention of type 2 diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/dc12-0116
  • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Tanaka, M., Misawa, E., Ito, Y., Habara, N., Nomaguchi, K., Yamada, M., … Higuchi, R. (2006). Identification of Five Phytosterols from Aloe Vera Gel as Anti-diabetic Compounds. Biological & Pharmaceutical Bulletin. https://doi.org/10.1248/bpb.29.1418
  • Ferlemi, A.-V., & Lamari, F. (2016). Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox5020017

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.