Diabetul – efecte asupra sistemului digestiv

· 9 iunie 2016
Un nivel ridicat de glucoză în sânge poate inhiba abilitatea sistemului digestiv de a absorbi toți nutrienții necesari din alimente.

Diabetul este în prezent una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. Această boală constă în incapacitatea organismului de a produce insulină, hormon al cărui rol este reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Există mai multe tipuri de diabet, acestea diferențiind-se prin gradul de severitate. Deși nu există încă niciun leac pentru această boală, diabeticii au la dispoziție diverse tratamente. Din acest motiv, în cele ce urmează îți vom arăta cum afectează diabetul sistemul digestiv.

Funcțiile sistemului digestiv

Sistemul digestiv este una dintre cele mai importante componente ale organismului uman. Acesta reprezintă o rețea de organe ce include gura, faringele și stomacul, al cărei rol este să prelucreze alimentele consumate astfel încât acestea să poată fi absorbite de organism, în special de celule.

Ciclul digestiv complet constă în transport, secreție, absorbție și excreție. Aceste procese sunt necesare pentru ca organismul să poată funcționa corespunzător. Sistemul digestiv asigură aprovizionarea corpului cu nutrienți, dar și curățarea și eliminarea deșeurilor.

Cum poate afecta diabetul sistemul digestiv?

Printre altele, diabetul poate afecta sistemul digestiv

După cum știi deja, digestia este un proces automat. Mai exact, organismul uman nu are nevoie de stimuli conștienți pentru a digera alimente. Grație sistemului nervos, sistemul digestiv este capabil să funcționeze pe cont propriu, însă prezența diabetului poate cauza anumite probleme.

Atunci când nivelul de glucoză din sânge devine prea ridicat, sistemul digestiv poate fi afectat de probleme precum diaree, constipație și dureri de burtă. De asemenea, dacă sistemul digestiv nu funcționează în mod adecvat, nutrienții din alimente nu vor fi absorbiți corespunzător de către organism.

Diabetul este deseori asociat cu obezitatea. Cauza acestui fapt este nivelul ridicat de zahăr din sânge, lucru ce inhibă funcționarea corectă a celulelor. Diabeticii suferă de probleme circulatorii și se confruntă cu disfuncții ale sistemului imunitar. Din acest motiv, aceștia sunt predispuși să se îmbolnăvească mai ușor, putând suferi de afecțiuni grave.

Drept rezultat, diabeticii trebuie să urmeze o dietă strictă și, în anumite cazuri, să ia medicamente ce facilitează funcția digestivă. În caz contrar, aceștia nu vor obține toți nutrienții necesari și sănătatea lor va fi prejudiciată. O soluție utilă sunt probioticele naturale ce ajută sistemul digestiv să funcționeze corect.

Este indicat ca diabeticii să ceară sfatul unui specialist și să aibă grijă ce tratamente urmează, pentru a evita complicațiile. Nu în ultimul rând, aceștia trebuie să se asigure că nu au glicemia prea ridicată.