Logo image
Logo image

Mă despart de tine, pentru că mă iubesc pe mine

4 minute
Poți, cu siguranță, să te iubești pe tine însuți, dar și pe altcineva în aceeași măsură. Cu toate acestea, atunci când te afli într-o relație, este mai bine să-ți pui propria bunăstare pe primul loc, pentru ca nimeni să nu aibă de suferit. 
Mă despart de tine, pentru că mă iubesc pe mine
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Înainte de a rosti un sincer și pătimaș „te iubesc”, trebuie mai întâi să-ți acorzi câteva momente în fiecare zi în care să-ți spui ție însuți: „mă iubesc pe mine însumi și merit să fiu fericit.”

Nu este ușor să separi aceste două sfere intime ale vieții. Atât nevoile tale, cât și cele ale partenerului sunt la fel de complexe. Însă este esențial să fii preocupat în primul rând de propria identitate și stimă de sine.

Dacă la un moment dat a trebuit să te desparți de o persoană deoarece ți-ai dat seama că menținerea acelei relații vă provoca mai mult rău decât bine, atunci știi cât de grea este această decizie.

Însă există un lucru pe care trebuie să-l conștientizăm cu toții, mai ales adolescenții care trăiesc primele relații amoroase. Dragostea adevărată nu doare.

Dragostea trebuie să fie frumoasă, liniștitoare și înțeleaptă, astfel încât „te iubesc” și „mă iubesc” să nu se excludă reciproc.

Să reflectăm puțin pe baza acestui subiect.

Te invităm să citești și:

Te iubesc, dar nu am nevoie de tine

Mă iubesc pe mine îndeajuns de mult încât să te iubesc și pe tine din tot sufletul

Persoanele care nu se iubesc pe ele însele întâmpină dificultăți în a stabili relații sincere și sănătoase. Desigur, niciunul dintre noi nu este expert în ceea ce privește dragostea, relațiile și complicitatea ce stau la baza fericirii adevărate.

Dragostea se construiește și se consolidează în fiecare zi, dar numai dacă ambii parteneri sunt la fel de dornici și de implicați și nu caută numai să-și satisfacă propriile nevoi.

Some figure

Oamenii care nu se iubesc pe ei înșiși

  • Persoanele care nu se iubesc pe ele însele caută întotdeauna alți oameni care să le satisfacă nevoile emoționale.
  • Într-o relație de cuplu, este imposibil să te concentrezi pe propria identitate și stimă de sine dacă persoana de lângă tine nu se iubește pe ea însăși. Ajungi să-ți consumi toată energia ocupându-te de ea, străduindu-te să o faci fericită.
  • Uneori, atunci când te îndrăgostești de un om care nu se iubește pe el însuși, te gândești că poți să-l „salvezi”. Îți imaginezi că tu ești soluția tuturor problemelor lui și lumina din întunericul vieții sale.
  • Însă în cele din urmă acest tip de relație te epuizează emoțional, astfel încât ajungi să uiți de tine însuți.

Îți recomandăm să citești și:

Învață să te iubești pe tine însuți

Mă iubesc pe mine îndeajuns de mult încât să te iubesc și pe tine așa cum meriți

O relație matură este o relație conștientă. Niciunul dintre cei doi parteneri nu îl șantajează pe celălalt. Nu există formule precum „al meu și al tău” și cu atât mai puțin „pentru că așa am zis eu.”

Într-o relație matură poți spune „mă iubesc pe mine însumi”, deoarece știi că numai așa te simți complet și nu îți este teamă să fii singur. Doar dacă știi cum să-ți clădești propria fericire ești capabil de a da ce-i mai bun din tine persoanei iubite.

  • Dacă mă iubesc pe mine însumi, nu te forțez pe tine să-mi alungi fricile. Nu te pun să-mi umpli golurile sufletești, să fii salvatorul meu sau să-mi dai „aer” atunci când nu mai pot respira.
Some figure

Te iert, dar te părăsesc

Așa cum am menționat deja, majoritatea dintre noi am fost nevoiți să punem capăt unei relații la un moment dat. Motivul poate fi infidelitatea, oboseala psihică sau conștientizarea faptului că nu suntem iubiți așa cum ar trebui.

  • Oricare ar fi motivul pentru care închei o relație, trebuie să fii capabil să ierți. Oricât de greu ar fi, aceasta este singura modalitate de a încheia acest capitol din viața ta.
  • Dragostea de sine și demnitatea personală sunt singurii nutrienți esențiali pentru suflet. Sunt cele două elemente care te ajută să te comporți cu maturitate în cele mai dificile situații.
  • Dacă nu ai stimă de sine, este posibil să menții o relație toxică doar de teama de a rămâne singur sau de a părăsi persoana iubită. Chiar dacă te face nefericit, preferi să o ai alături, deoarece te sperie mai tare gândul de a trăi fără ea.

Nu este deloc indicat să ajungi în această situație. Dragostea pe care ți-o porți ție însuți îți dă forța necesară de renunța la o relație fără viitor, care nu îți mai oferă nicio satisfacție și care îți aduce mai multe lacrimi decât bucurii.

Ține minte: nu ești egoist dacă îți spui în fiecare zi „mă iubesc și merit să fiu fericit.”


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armogathe, Jean-Robert. (2006). Pascal e o amor-próprio. Kriterion: Revista de Filosofia47(114), 223-236. https://dx.doi.org/10.1590/S0100-512X2006000200003
  • Martín López-Andrade, Laura. (2009). Erotomanía, amor y enamoramiento: Contradicciones. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría29(1), 157-169. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0211-57352009000100012&lng=es&tlng=es.
  • Sellés, Juan Fernando. (2013). Del amor personal humano al divino: Un estudio desde la antropología trascendental de L. Polo. Veritas, (28), 85-111. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-92732013000100004
  • Castro, K., Planellas, I., & Kirchner, T. (2014). Predicción de conducta autodestructiva en adolescentes mediante tipologías de afrontamiento. Universitas Psychologica, 13(1).
  • Buganza, J. (2009). Reflexiones en torno al concepto de felicidad a partir de Francesco María Zanotti. En-claves del pensamiento, 3(5), 83-1000.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.