Durerea lombară cronică – cauze și tratament - Doza de Sănătate
 

Durerea lombară cronică – cauze și tratament

Deși este în general asociată cu o postură corporală incorectă, durerea lombară poate avea numeroase alte cauze. Ca să remediem problema și să evităm complicațiile, trebuie să luăm în considerare toate posibilitățile.
Durerea lombară cronică – cauze și tratament
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Durerea lombară cronică este o problemă frecventă atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele sunt afectate de acest tip de durere, inclusiv tinerii.

Durerea lombară cronică poate altera calitatea vieții, împiedicându-i pe cei afectați să își îndeplinească activitățile zilnice. În articolul de azi îți prezentăm principalele cauze ale durerii lombare cronice, precum și tratamentele și remediile naturiste pe care le ai la dispoziție.

Ce este regiunea lombară?

Regiunea lombară este localizată în partea inferioară a spatelui, la baza coloanei vertebrale sau a sacrumului. Aceasta prezintă o curbură care, în cazul unei boli numite lordoză, poate fi exagerată.

Durerea lombară cronică poate avea la bază probleme musculare sau vertebrale, dar și funcționarea deficitară a anumitor organe, precum rinichii și intestinele. Deși cauza acestui tip de durere este deseori o postură corporală incorectă, uneori ea este influențată de diverse stări emoționale.

Durerea lombară cronică necesită un tratament corect

1. Problemele renale, unul dintre principalii factori care pot cauza durerea lombară cronică

Pentru a afla dacă durerile lombare care te chinuie sunt cauzate de o boală renală, pune palmele ambelor mâini pe regiunea lombară. Locul atins de degetele mari reprezintă locația aproximativă a celor 2 rinichi.

Dacă simți durere când exerciți presiune asupra acestei regiuni, este posibil ca rinichii tăi să fie inflamați. Pentru a trata problema, vei avea nevoie de un remediu naturist.

  • Consumă fiertură de ceapă și bea ceai de păpădie sau de brusture pe tot parcursul zilei, până ce durerea experimentată dispare.

2. Sensibilitatea la frig și la umiditate

Unele persoane, din cauza unor tulburări metabolice și nu numai, sunt foarte sensibile la frig și umiditate, în special dacă au loc schimbări climatice bruște. Împreună cu articulațiile, regiunea lombară este una dintre cele mai vulnerabile părți ale corpului la acești factori.

  • Ca să îți protejezi regiunea lombară, înfășoar-o cu o fașă de lână, la fel cum ai face cu o centură. Acest material te va proteja împotriva temperaturii din exterior, ameliorând durerea lobară cronică și ajutându-te să te simți mai bine.

3. Posturile corporale incorecte

Să luăm exemplul fotomodelelor. Acestea tind să își arcuiască frecvent spatele, împingându-și regiunea lombară înainte într-un mod nesănătos.

Asemenea posturi corporale incorecte se află la baza durerilor de spate atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Și gravidele, din cauza greutății abdomenului lor, pot experimenta dureri lombare.

  • Ca să remediezi problema, execută exerciții care vizează coloana vertebrală, astfel încât să îți reacomodezi corpul cu posturile corecte.
  • Și terapia inversă este foarte utilă (gravidele însă nu au voie să o încerce).
Durerea lombară cronică poate fi cauzată de o postură corporală incorectă

4. Tulburările intestinale

Durerea lombară cronică poate fi cauzată și de tulburări intestinale cum ar fi constipația sau diareea. Tratează aceste probleme cu ajutorul remediilor naturiste:

  • Constipația: semințe de chia și de in, suplimente probiotice, fructe și legume crude și bogate în fibre, multă apă între mese.
  • Diareea: ceai verde, orez alb, suplimente pe bază de cărbune, probiotice.
  • Crize alternante de constipație și diaree: remedii florale Bach, remedii homeopate, kudzu, semințe de chia.

5. Problemele emoționale

Problemele emoționale pot avea un impact direct asupra regiunii lombare. Această parte a corpului este deseori afectată de fricile noastre, în special de cele financiare.

Ca să ameliorezi durerea lombară cronică cauzată de emoțiile negative, consultă un specialist pentru a obține un tratament personalizat pe bază de remedii florale Bach, produse homeopate, plante, etc.

Și emoțiile noastre pot declanșa durerea lombară cronică

6. Leziunile

Nu în ultimul rând, una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare este reprezentată de leziunile rezultate în urma exercițiilor, a accidentărilor sau a mișcărilor incorecte.

Aceste leziuni trebuie tratate imediat, pentru a evita durerea lombară cronică. Mergi la medic ca să te supui investigațiilor relevante și ia suplimente care accelerează procesul de vindecare:

  • Remedii homeopate pe bază de arnică
  • Silicon lichid ecologic
  • Drojdie de bere
  • Cartilaj de rechin

De îndată ce observi leziunea, aplică gheață pentru a ameliora inflamația. Mai târziu, este indicat să aplici căldură cu ajutorul unei comprese, al unei sticle cu apă caldă sau al unei creme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • “Low back pain” en web orthoinfo
  • “Hiperlordosis” en web espalda.org, 2016
  • Cátedra Extraordinaria del Dolor “FUNDACIÓN GRÜNENTHAL” Universidad de Salamanca, ABORDAJES TERAPÉUTICOS EN EL DOLOR LUMBAR CRÓNICO, 2013
  • NIH. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (diciembre de 2014). «Low back pain fact sheet. What causes lower back pain?».
  • Atlas SJ, Deyo RA (febrero de 2001). «Evaluating and managing acute low back pain in the primary care setting». J Gen Intern Med (Revisión) 16 (2)
  • “Normas de higiene postural y ergonomía”, web espalda.org
  •  Koes, B W; van Tulder, M W; Thomas, S (junio de 2006). «Diagnosis and treatment of low back pain». BMJ (en inglés) (BMJ Group) 332 (7555): 1430-1434

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.