6 trucuri ca să combați durerea cervicală și de spate
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Ai nevoie de trucuri ca să combați durerea cervicală și de spate? Calculatoarele, tabletele și telefoanele inteligente… toate aceste dispozitive sunt componente de bază ale vieții noastre. Datorită lor putem să creăm noi relații, să le menținem pe cele vechi și să ne informăm. Din păcate, când le folosim în exces, riscăm să experimentăm dureri cervicale sau de spate.
Desigur, soluția nu este să renunțăm la dispozitivele electronice. Trebuie însă să includem exerciții și activități care pot ameliora efectele adverse ale folosirii lor continue în rutina noastră zilnică.
Înainte să îți dezvăluim care sunt cele mai bune trucuri ca să combați durerea cervicală și de spate, îți prezentăm principalele cauze ale acestor neplăceri.
Contracturile musculare declanșează dureri cervicale și de spate
Contracturile sunt leziuni mici care survin atunci când mușchii sunt tensionați pentru prea mult timp. Drept rezultat, se formează niște „noduli”. Aceștia sunt consecința inabilității mușchilor de a se relaxa.
Contracturile musculare se intensifică în funcție de gradul de tonificare al mușchilor afectați. Astfel, cu cât mușchii sunt mai slabi, cu atât durerea experimentată va fi mai intensă.
Deoarece nu ne folosim spatele și gâtul pentru a ridica obiecte, aceste regiuni tind să fie foarte sensibile. Din păcate, nu le acordăm acestora atenția cuvenită și ne amintim de ele doar când începem să simțim durere.
Așadar, este esențial să adoptăm o rutină de exerciții care reduc tensiunea și fortifică mușchii. De asemenea, va trebui să luăm măsuri pentru a putea scăpa de stres. În caz contrar, mușchii noștri vor fi tensionați constant.
Câteva trucuri ca să combați durerea cervicală și de spate în mod natural
Înainte de a pune în aplicare următoarele trucuri ca să combați durerea cervicală și de spate, asigură-te ca ai o postură adecvată atunci când stai jos. Te sfătuim să optezi pentru postura lotus. Dacă nu ai posibilitatea să o adopți, încearcă măcar să îți menții spatele drept.
Apoi, execută exerciții de respirație. Acest pas este esențial deoarece organismul tău are nevoie de suficient oxigen în timp ce te antrenezi. Cel mai bine este să respiri încet. Când inspiri, umple-ți abdomenul, iar când expiri, golește-l. Această strategie te va ajuta să te relaxezi și să elimini tensiunea.
1. Întoarce capul la stânga și la dreapta
- Începe prin a-ți întoarce capul în ambele direcții, dar menține-ți gâtul centrat.
- Reține că acest exercițiu trebuie executat ușor. Dacă nu ai grijă, riști să agravezi leziunile.
- Execută câte 5 repetări în ambele direcții.
2. Înclină capul înapoi
Și acest exercițiu trebuie executat cu grijă, cu spatele drept și gâtul centrat.
- Mai întâi, înclină capul înapoi, apoi înclină-l spre piept.
- La fel ca în cazul exercițiului anterior, execută 5 repetări.
- Nu te agita, deoarece intensitatea exercițiului nu trebuie să fie prea ridicată.
3. Înclină capul dintr-o parte în cealaltă
Acest exercițiu presupune ca urechile tale să fie paralele cu brațele (vezi imaginea de mai sus). Dacă ești prea agresiv, riști să experimentezi crampe sau tensiune musculară.
- Mișcările ar trebui să fie ușoare. Fă pauze de câteva secunde cu gâtul centrat.
- Execută 5 repetări.
4. Rotește-ți capul
Acum a venit momentul să îți folosești capul pentru a trasa un cerc complet. Pornește de la postura inițială descrisă anterior. Dacă spatele se îndoaie sau gâtul se mișcă, coloana cervicală va fi supusă unei presiuni nocive.
- Începe prin a-ți roti capul începând din partea dreaptă și asigură-te că la sfârșitul rotației bărbia îți atinge pieptul.
- Realizează 5 rotații și ia-o de la capăt, de data aceasta începând din partea stângă.
5. Întinde-ți coloana cervicală
- Rotește-ți fața spre dreapta și lasă maxilarul în jos ușor, fără a te forța.
- Apoi, atinge-ți spatele capului cu mâna și apasă în jos cu blândețe. Brațele tale ar trebui să fie relaxate.
- Menține această poziție pentru 10 secunde.
- Antrenează și partea stângă.
6. Bucură-te de timpul liber pe care îl ai la dispoziție
Nu în ultimul rând, dorim să te atenționăm că durerile cervicale pot fi și consecința stresului. Așadar, pe lângă a încerca exercițiile de mai sus, rezervă-ți puțin timp pentru tine însuți.
Fă o listă cu activitățile care îți plac și include-le pe cât posibil în rutina ta zilnică. Multe persoane nu își permit să se distreze decât după ce și-au îndeplinit toate obligațiile. Problema cu acest obicei este faptul că riști să intri într-o spirală a obligațiilor fără sfârșit.
Acordă-ți puțin timp pentru a te distra și relaxa. Această strategie îți va permite să ai mai bine grijă de tine. O stare de sănătate optimă necesită atât bunăstare fizică, cât și mentală. Atunci când oricare dintre aceste două laturi este neglijată, și cealaltă va fi afectată. De ce nu petreci mai mult timp distrându-te?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Giannoula Tsakitzidis; Wim Dankaerts; Roy Remmen; Paul Van Royen (2013). Non-specific neck pain and evidence-based practice (Bélgica). https://www.researchgate.net/publication/243464643_Non-specific_neck_pain_and_evidence-based_practice
- Mariano Chóliz Montañés (S/F). Técnicas para el control de la activación: Relajación y respiración (España). https://www.uv.es/=choliz/RelajacionRespiracion.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.