Cheagurile de sânge în timpul menstruației
Cheagurile de sânge în timpul menstruației sunt normale în cazul majorității femeilor. Cu toate acestea, dacă sunt asociate cu alte simptome, ele pot indica prezența unei nereguli.
O vizită la ginecolog este întotdeauna o idee bună. Specialiștii ne amintesc că fiecare corp este unic, iar menstruația se manifestă diferit la fiecare femeie în parte. Astfel, cheagurile de sânge nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare.
Îți oferim mai multe detalii în rândurile de mai jos.
Cheagurile de sânge în timpul menstruației – ce sunt?
Pentru a înțelege ce reprezintă cheagurile de sânge pe care le elimini ocazional în timpul menstruației, este important să reții următoarele informații:
- Pereții uterului se schimbă treptat în vederea pregătirii corpului pentru o posibilă sarcină. Aceștia se îngroașă și dezvoltă țesuturi noi menite să sprijine fătul.
- În absența sarcinii, acele straturi adiționale formate de-a lungul mucoasei uterine sunt eliminate treptat, provocând menstruația în sine.
- În general, dacă există o anumită leziune, sângele se încheagă. Este un mecanism de apărare pe care organismul îl activează pentru a preveni pierderea unei cantități mari de sânge. Însă în timpul menstruației, sângele trebuie să curgă mult mai ușor, pentru a putea fi eliminat.
- Tocmai de aceea uterul produce un „anticoagulant”. Dacă ai un flux menstrual abundent, acel „anticoagulant natural” nu mai face față, drept pentru care se formează cheagurile de sânge.
- În general, dimensiunea acestor cheaguri de sânge variază între 5 mm și 5 cm și sunt mai comune în rândul femeilor cu menstruații abundente. Dacă ai un flux menstrual redus, este posibil să nu te confrunți niciodată cu acest simptom.
- Însă un aspect important de reținut este faptul că, în general, cheagurile tind să se formeze în timpul somnului. Uneori masa creată este atât de densă, încât te poate speria.
S-ar putea să-ți placă:
Aspecte importante privind cheagurile de sânge în timpul menstruației
1. Lipsa de fier
Deficitul de fier poate crea multe probleme femeilor.
- Este normal ca în timpul unei menstruații abundente să pierzi cantități importante din acest mineral. Însă cu cât este mai mare lipsa de fier din organism, cu atât îi este mai greu uterului să produc acel anticoagulant natural. Astfel, anemia poate duce la formarea unor cheaguri de sânge și mai mari.
- Este important să-ți monitorizezi nivelul de fier din corp și să consumi anumite suplimente, dacă medicul tău consideră că acestea sunt necesare.
2. Dezechilibre hormonale minore
Se întâmplă frecvent ca adolescentele sau femeile adulte care au născut recent să elimine cheaguri de sânge la menstruație.
Acestea se formează ca urmare a unor dezecilibre ale nivelurilor de estrogen și progesteron, care pot apărea și în perioada premergătoare menopauzei.
3. Avort spontan
Dacă încerci să rămâi însărcinată și observi că ai eliminat un cheag de sânge de culoare gălbuie sau verde, este posibil ca acesta să fie un indiciu al unui avort spontan.
Nu ezita să te prezinți la medicul de familie sau la medicul ginecolog.
4. Endometrioză
Endometrioza este o boală tăcută de care suferă milioane de femei. Dacă ai menstruații extrem de dureroase și neplăcute, este posibil să te numeri și tu printre ele.
Citește și:
- Endometrioza afectează organele reproducătoare femeiești și se caracterizează prin formarea unor leziuni foarte dense în zona uterului și a organelor învecinate. Acestea provoacă dureri care se accentuează în timpul menstruației, cauzând și apariția unor cheaguri de sânge abundente.
5. Boli ginecologice
Așa cum am menționat la început, prezența cheagurilor de sânge la menstruație este frecventă în cazul multor femei. Dacă însă ai dureri puternice, este indicat să te prezinți la un consult ginecologic.
- Boala inflamatorie pelvină, de exemplu, este asociată cu dureri abdominale acute și cu prezența cheagurilor de sânge în timpul menstruației.
- Această boală este cauzată de o bacterie care provoacă o infecție ce se răspândește dinspre colul uterin către uter, trompele uterine sau ovare.
- Este una dintre cele mai comune boli ginecologice și provoacă dureri puternice, drept pentru care este important să consulți un specialist dacă bănuiești că suferi de această afecțiune.
Prezența fibroamelor sau a chisturilor este de asemenea asociată cu cheagurile de sânge în timpul menstruației. Chiar dacă aceste cheaguri pot fi un simptom normal, nu strică să îi vorbești medicului ginecolog despre el la următorul consult anual.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sleep Foundation. https://www.sleepfoundation.org/articles/las-mujeres-y-el-sueno
- Moreira, V.F., López San Román, A. (2009). Anemia ferropénica. Tratamiento. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082009000100010
- VV.AA. (2012).Obesidad y niveles séricos de estrógenos; importancia en el desarrollo precoz del cáncer de mama.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-161120120004000
- Bouquet de Durán, Romina Izzedin. (2012). Aborto espontáneo. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272012000100007
- Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000888.htm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.