Cele mai bune tratamente pentru durerile în talpă - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune tratamente pentru durerile în talpă

Cele mai bune tratamente pentru durerile în talpă
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Durerile în talpa piciorului (numite și fasciite plantare) sunt localizate cel mai adesea în partea inferioară a călcâiului, dar acestea se pot răspândi și în restul piciorului sau pot avea chiar și un alt punct de pornire. Acest tip de durere apărută în talpa piciorului este de obicei cauzată de aplicarea unei presiuni excesive asupra picioarelor, ceea ce poate duce la ruperea ligamentelor și apariția unei dureri intense și a rigidității în zona călcâielor. Iată care sunt cauzele principale, dar și câteva tratamente pentru durerile în talpă.

Cauzele fasciitei plantare

Cauzele principale ale fasciitei plantare sunt:

  • O greutate corporală excesivă
  • Sarcina
  • Un serviciu prea solicitant
  • Încălțăminte neadecvată
  • Platfus sau Pes cavus (picior scobit)

Simptomele fasciitei plantare

Simptomele provocate de această afecțiune sunt:

  • Durere
  • Senzație de arsură în călcâie (sau în tot piciorul)
  • Rigiditate

În general, fasciita plantară afectează doar un singur picior, dar există și excepții. Simptomele acestei afecțiuni vor fi resimțite cel mai intens dimineața, atunci când faci primii pași după ce ai dormit toată noaptea, sau imediat ce începi să te miști după o perioadă mai lungă de odihnă.

De asemenea, fasciita plantară te mai poate afecta și după o zi lungă de exerciții fizice sau în care ai fost obligat(ă) să stai foarte mult timp în picioare.

Tratamente pentru durerile în talpă

Dacă vrei să reduci o inflamație la nivelul picioarelor tale, este esențial să apelezi la anumite tratamente pentru durerile în talpă.

Remedii pe care le poți încerca acasă

Tratamente pentru durerile în talpă precum mersul desculț

În primul rând, încearcă să stai desculț(ă) cât mai mult timp posibil. Totodată, aplică gheață în zona unde te doare de patru ori pe zi.  Ține compresa rece timp de 20 de minute. Astfel, vei reduce inflamația din această zonă.

Dacă ai Pes cavus, pune-ți ceva în pantofi pentru a oferi suport scobiturii din talpă și pentru a ameliora durerea resimțită.

Rezervă-ți cel puțin 20 de minute în fiecare zi pentru a face exerciții de întindere. Ia un antiinflamator (și Ibuprofenul este bun), ce te poate ajuta, însă nu lua o doză prea mare.

Tratamente medicale

Dacă antiinflamatoarele nu au efect, poți încerca alte tratamente pentru durerile în talpă mult mai puternice și eficace. Printre acestea se numără injecțiile cu corticosteroizi. Acestea sunt administrate direct în ligamentele afectate—adică fie în călcâi, fie în scobitura piciorului. După aceea, un curent electric va fi aplicat zonei respective pentru a ajuta steroizii să pătrundă mai ușor în piele și mușchi.

Specialistul la care apelezi ți-ar putea recomanda și fizioterapie, în cadrul căreia va trebui să faci exerciții de întindere a fasciei plantare și a tendoanelor lui Ahile. În plus, este posibil să fie necesară și practicarea unor exerciții pentru întărirea mușchilor inferiori ai picioarelor.

În anumite cazuri, va trebui să porți o atelă în timpul nopții, pentru a-ți putea întinde gamba și scobitura piciorului. Aceasta îți va menține piciorul flexat, îți va întinde fascia plantară și tendonul lui Ahile și va ameliora durerea pe care o resimți de obicei în timpul dimineții.

O altă soluție este să porți pantofi ortopedici ce pot echilibra presiunea exercitată asupra picioarelor tale. Aceștia te pot ajuta să previi deteriorarea fasciei plantare.

Și nu uita!

Trebuie întotdeauna să monitorizezi foarte atent simptomele pe care le resimți. Dacă ți se pare că niciunul din aceste tratamente pentru durerile în talpă nu are efect, du-te imediat la medic și ține cont de recomandările sale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.