Dușurile reci – 11 beneficii incredibile

Știai că, pe lângă faptul că susțin detoxifierea organismului și pierderea în greutate, dușurile reci îți pot îmbunătăți dispoziția și sunt energizante?
Dușurile reci oferă numeroase beneficii pentru sănătate

Până acum câteva decenii, dușurile calde erau un lux pe care doar un număr restrâns de indivizi și-l puteau permite. Însă astăzi lucrurile stau altfel și din ce în ce mai multe persoane se pot bucura de apa caldă în propria lor casă.

Din acest motiv, mulți au renunțat cu totul la dușurile reci, ceea ce este regretabil deoarece acestea ne oferă anumite beneficii importante. Probabil nu știai asta, dar dușurile reci declanșează anumite reacții în organism ce promovează atât sănătatea, cât și frumusețea.

În articolul de azi îți vom prezenta 11 motive pentru a include dușurile reci în rutina ta zilnică. Citește în continuare și ia aminte!

11 beneficii incredibile oferite de dușurile reci

1. Îmbunătățesc dispoziția

Dușurile reci îți pot îmbunătăți dispoziția

Dușurile reci sunt utile pentru a reduce stresul, depresia și alte emoții negative. Acest beneficiu se datorează faptului că apa rece stimulează secreția noradrenalinei în creier, iar acest lucru reduce nivelul de chimicale ce ne strică buna dispoziție.

2. Sunt energizante

Ce poate fi mai benefic decât să-ți începi ziua cu un duș rece? Acest obicei îți va activa creierul, ajutându-te să te trezești și crescându-ți nivelul de energie. Atunci când terminațiile nervoase ale corpului sunt expuse la frig, inima începe să bată mai tare, iar tu simți nevoia să respiri mai repede.

3. Ameliorează inflamațiile

Dușurile reci te ajută să reduci inflamațiile

Cei care experimentează simptomele neplăcute asociate inflamațiilor își pot îmbunătăți starea apelând la dușurile reci în fiecare zi. Apa rece contractă venele din întregul corp, facilitând eliminarea toxinelor din sânge și reducând inflamația țesuturilor.

4. Fortifică sistemul imunitar

Expunerea la frig declanșează o serie de reacții benefice în organism, inclusiv fortificarea sistemului imunitar. Contactul cu apa rece îmbunătățește transportul de nutrienți și oxigen către toate celulele organismului.

5. Îmbunătățesc funcționarea sistemului limfatic

Sistemul limfatic este separat de vasele sanguine și are rolul de a ucide agenții patogeni și a filtra deșeurile. Lichidul limfatic conține globule albe, ce joacă un rol major în tratarea infecțiilor.

Dușurile reci declanșează contracții în tot corpul, facilitând circulația lichidului limfatic și îmbunătățind starea generală de sănătate a organismului. Dacă lichidul limfatic nu circulă corespunzător, acesta se poate acumula la nivelul extremităților și produce simptome ce alterează starea de sănătate.

6. Te ajută să ai un somn odihnitor

Printre altele, dușurile reci promovează odihna

Deși dușurile și băile calde sunt foarte populare în rândul celor care vor să se odihnească mai bine, adevărul este că și apa rece este un remediu util pentru a facilita somnul odihnitor. Dușurile reci oferă o senzație de bunăstare ce relaxează corpul și promovează odihna.

7. Hidratează pielea și părul

Atât pielea, cât și părul au de câștigat dacă optăm pentru dușurile reci. Apa caldă deschide porii, dar cea rece are efectul contrar, fiind mult mai hidratantă și prevenind uscarea pielii, formarea imperfecțiunilor și alte probleme cauzate de acumularea în exces a uleiului.

8. Accelerează recuperarea în urma efortului fizic

Dușurile reci te ajută să fii mai activ

Poate nu știai asta, dar aproape toți atleții profesioniști fac băi cu gheață sau dușuri reci după o sesiune de antrenament în scopul de a ameliora durerile musculare și accelera procesul de recuperare. Dușurile reci au un efect antiinflamator ce relaxează articulațiile și reduc durerile.

9. Susțin detoxifierea

Dușurile reci stimulează mecanismele naturale de detoxifiere ale organismului, facilitând eliminarea toxinelor din sânge și piele.

10. Stimulează pierderea în greutate

Dușurile reci promovează pierderea în greutate

Corpul uman conține două tipuri de grăsime: grăsime albă și grăsime brună. Cea albă este tipul care se acumulează atunci când consumăm prea multe alimente nesănătoase și nu depunem efort fizic.

Grăsimea brună este însă cunoscută și sub denumirea de „grăsime bună” deoarece generează căldură în organism și facilitează arderea grăsimii albe. Temperaturile reci pot activa grăsimea brună, motiv pentru care dușurile reci contribuie la pierderea în greutate.

Citește și: Dușurile scoțiene te ajută să elimini celulita

11. Luptă împotriva celulitei

Dușurile reci pot contribui și la îndepărtarea celulitei. Deoarece stimulează circulația sanguină și eliminarea toxinelor, contactul cu apă rece reduce nivelul de grăsime din organism și îmbunătățește aspectul pielii afectate de celulită.

Acum că ai aflat care sunt beneficiile minunate oferite de dușurile reci, nu ezita să le incluzi în rutina ta zilnică în locul băilor și dușurilor calde.