Educația emoțională a copiilor – 4 sfaturi utile

O educație emoțională adecvată ajută copiii să devină cetățeni mai buni și să știe cum să fie fericiți în viitor.

Poți să-ți înveți copiii să traverseze strada doar când semaforul este verde, să aibă grijă de animalul lor de companie, să citească o carte, tabla înmulțirii sau chiar să recicleze deșeurile.

Dar oare poți să-i înveți pe micuți cum să-și exprime sentimentele în mod corect? Fiul sau fiica ta poate învăța să spună deschis ceea ce simte în loc să fugă în dormitorul său și să trântească ușa?

Educația nu înseamnă doar să umpli o minte goală cu informații. Când vine vorba de copiii noștri, trebuie să adoptăm strategii care să ne permită să-i învățăm cum să fie fericiți în lumea complexă în care trăim. În același timp, copiii trebuie să învețe și cum să aducă fericire celorlalți.

Fiii și fiicele noastre merită să învețe anumite valori și să primească o educație emoțională adecvată. Deoarece școlile nu au integrat acest subiect în programa lor, este important să ne ocupăm noi înșine de acest aspect. Așadar, nu ezita să aplici următoarele sfaturi.

Cum să susținem educația emoțională a copiilor noștri

Educația emoțională ajută copiii să formeze relații sănătoase

Educația unui copil începe încă din prima sa zi de viață. Aceasta presupune iubire, mângâieri, cuvinte frumoase și deprinderea unor obiceiuri. Îți înveți copilul să imite anumite comportamente atunci când îl hrănești, când îl culci și chiar când îl încurajezi să zâmbească.

Educația emoțională reprezintă vocea care oferă copiilor încurajare și susținere. Prin intermediul acesteia, micuții se simt siguri pe ei la fiecare pas și învață să fie mai curajoși după fiecare căzătură.

Aventura reală începe în jurul vârstei de opt ani. Abia atunci copiii încep să înțeleagă cu adevărat lumea și să descopere cine sunt. La această vârstă copiii descoperă ce înseamnă dreptatea, ce este bine și ce este rău.

Începând din acest moment, copiii vor continua să-și dezvolte personalitatea și interesele. Vor privi lumea cu mai multă curiozitate, iar rolul nostru ca părinți este să le oferim susținere și iubire. Iată câteva aspecte importante în ceea ce privește educația emoțională a copiilor:

1. Educația emoțională și conștiința de sine

Educația emoțională ajută copiii să fie mai fericiți

Când cresc mari, copiii ar trebui să devină cea mai bună versiune a lor. Asta înseamnă că micuții trebuie să își cunoască atât potențialul, cât și limitele. Învață-ți copilul să fie autonom, astfel încât să poată să descopere la ce este bun și unde există pericolul să eșueze.

Ai grijă să nu devii un părinte hiperprotector. Acest tip de comportament parental împiedică copiii să devină responsabili și să-și dezvolte stima de sine. Permite micuților să crească și oferă-le susținerea de care au nevoie. Nu uita, de fiecare dată când greșesc, nu-i pedepsi, ci învață-i cum să se descurce mai bine.

2. Permite-le să aibă responsabilități

Educația emoțională ajută copiii să-și înțeleagă mai bine responsabilitățile

O persoană matură din punct de vedere emoțional este responsabilă pentru sine însăși. El sau ea nu depinde de ceilalți atunci când are o problemă și are încredere în propriile sale abilități.

Pe măsură ce copiii noștri cresc, trebuie să le permitem să aibă mai multe responsabilități. Micuții trebuie să înțeleagă că viața nu înseamnă doar drepturi și libertăți, că libertatea înseamnă să fii responsabil. Educația emoțională are rolul de a transforma copiii în adulți ce au simțul răspunderii.

3. Învață-i cum să fie fericiți, dar și cum să accepte frustrarea

Educația emoțională îi ajută pe copii să-și înțeleagă sentimentele

Încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie să învețe că nu pot avea totul. Când li se spune „nu”, aceștia trebuie să înțeleagă că lumea nu s-a sfârșit.

Iată un exemplu concret: fiul tău în vârstă de opt ani îți cere să-i cumperi un telefon mobil. Evident, este mult prea mic pentru un astfel de dispozitiv. Îi spui asta și te aștepți să înțeleagă, dar este posibil ca micuțul să aibă un acces de furie, să înceapă să lovească mobila și să țipe, fiind incapabil să accepte frustrarea pe care o simte.

Pe termen lung, această atitudine aduce nefericire. Educația emoțională adecvată presupune să-i explici copilului tău cum stau lucrurile într-un mod calm, prezentându-i clar situația.

4. Importanța binelui comun și a câștigului reciproc în educația emoțională a copiilor

Educația emoțională permite copiilor să înțeleagă binele comun

Viața nu este o insulă pa care locuim singuri. Trăim într-o societate împreună cu alți oameni, care fac parte din viața noastră de zi cu zi. Stabilim legături emoționale cu aceștia și creștem alături de ei. Asta înseamnă că, pentru ca educația emoțională a copiilor noștri să aibă succes, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

  • Încurajează empatia. Copilul tău trebuie să fie capabil să recunoască emoțiile celorlalți, inclusiv pe cele ale bunicilor, ale fraților și ale prietenilor săi.
  • Ajută-ți copilul să înțeleagă că orice greșeală pe care o comite îi poate afecta pe cei din jurul său. Dacă micuțul se va strădui să fie respectuos, înțelegător și să-i facă pe ceilalți fericiți, atunci toată lumea va „câștiga”. Dacă zâmbește oameniilor din jurul său, și aceștia îi vor zâmbi lui. Emoțiile pozitive sunt mai puternice decât cele negative.
  • De asemenea, copilul tău trebuie să învețe să fie fericit cu sine însuși. El are nevoie de hobbyuri care să îi placă și să demareze noi proiecte care îi permit să învețe lucruri noi și să fie mulțumit de sine. În același timp, micuțul trebuie să realizeze că dragostea de sine este un scut foarte puternic. O stimă de sine mare și acceptarea sinelui său fizic și emoțional îi va permite să ofere iubire celorlalți.

Pune sfaturile prezentate în acest articol în practică chiar azi, astfel încât să susții educația emoțională a copiilor tăi.

Te-ar mai putea interesa