7 simptome ale endometriozei bine de știut
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Endometrioza apare la femeile de vârstă fertilă și se poate manifesta chiar și după prima menstruație a unei tinere. Cele mai severe simptome ale endometriozei apar între vârstele de 25 și 35 de ani. Această boală nu are leac, dar există anumite tratamente care îți pot îmbunătăți calitatea vieții.
Exercițiile fizice și adoptarea unei diete sănătoase sunt condiții esențiale pentru a asigura eficiența medicamentelor prescrise de medic.
Pe lângă dezvoltarea țesutului endometrial la nivelul aparatului reproducător femeiesc și în zonele din jurul său, endometrioza prezintă și alte simptome care indică faptul că ar trebui să mergi la ginecolog.
Dureri menstruale intense
În multe dintre situații, crampele menstruale mai dureroase decât de obicei reprezintă unul dintre primele simptome ale endometriozei.
Această boală este cauzată de prezența unor celule aflate pe partea interioară a mucoasei uterine, care poartă denumirea de endometru. În cazul endometriozei, aceste celule se găsesc și în afara uterului, în apropierea ovarelor, a vezicii urinare și a intestinului.
În timpul menstruației, mucoasa uterină este eliminată prin vagin. Femeile care au endometrioză au sângerări și inflamații oriunde se află celulele endometriale, ceea ce le provoacă dureri și mai mari.
Uneori, durerea nu are nicio cauză aparentă. Așa cum știi deja, majoritatea femeilor se confruntă cu dureri menstruale. Cu toate acestea, dacă sunt mai intense decât de obicei, durerile pot indica o neregulă în organism.
Descrie-i simptomele tale medicului ginecolog pentru a analiza cauzele problemei și a găsi cel mai bun tratament.
Citește și:
Dureri în timpul actului sexual
Endometrioza poate afecta diverse organe din regiunea pelvisului, drept pentru care contactul sexual cu orice zonă inflamată poate provoca dureri. Puține femei cunosc acest simptom, drept pentru care multe dintre cele care se confruntă cu el își imaginează că au o altă problemă de sănătate.
Nu uita că sexul trebuie să-ți provoace plăcere, nu durere. Dacă te doare, înseamnă că există o neregulă. Din păcate, puține femei sunt îndeajuns de informate pentru a asocia acest simptom cu endometrioza.
Cum îți dai seama că suferi de această boală? Cum știi dacă disconfortul resimțit nu este normal?
Caracteristicile durerii cauzate de endometrioză sunt următoarele:
- Este repetitivă.
- Este foarte intensă.
- Crește progresiv în intensitate.
- Seamănă cu durerea menstruală.
- Analgezicele obișnuite nu au aproape niciun efect.
Endometrioza poate provoca infertilitate
Pe lista de simptome ale endometriozei mai puțin cunoscute este dificultatea de a rămâne însărcinată. Multe femei cu probleme de fertilitate află că au endometrioză. Această problemă este cauzată de obstrucționarea creată de țesutul endometrial în afara uterului.
Inflamația cronică a pelvisului poate împiedica implantarea embrionului în uter. Din fericire, dacă aceasta este cauza infertilității unei femei, ea poate fi remediată cu un tratament adecvat.
Ai nevoie de multă răbdare și mult control. Mergi la ginecolog și respectă instrucțiunile acestuia cu privire la medicație.
Dureri și probleme intestinale în timpul menstruației
Fiind localizate la rândul lor în regiunea pelviană, intestinele pot fi și ele afectate de endometrioză.
În timpul menstruației, leziunile endometriale de la nivelul intestinelor pot provoca inflamații și durere, dar și următoarele simptome:
- Gaze intestinale
- Balonări
- Crampe foarte puternice
- Scaune cu sânge
- În cazuri severe, obstrucții intestinale
Dacă te confrunți cu aceste simptome, mergi imediat la medic. Acesta va evalua întreaga situație și îți va prescrie tratamentul adecvat.
Dureri la urinare
La fel ca și intestinele, vezica urinară este localizată în regiunea afectată de endometrioză. Prin urmare, în timpul menstruației, este posibil să simți o durere mai puternică sau să găsești sânge în urină.
În cazuri severe, endometrioza poate compromite ureterele, tuburile care transportă urina de la rinichi către vezică și îți poate afecta chiar și rinichii.
Durere cronică pelvină
Așa cum am explicat la început, principalele simptome ale endometriozei pot afecta mai multe organe din regiunea pelvisului și se pot agrava de-a lungul trecerii timpului. Pe măsură ce anii trec, este posibil să simți dureri continue, nu doar în perioada menstruației.
Această tulburare poartă numele de durere cronică pelvină și poate diminua considerabil calitatea vieții pacientei, întrucât îi afectează viața personală, profesională și sexuală.
Te-ar putea interesa și:
Fii atentă la principalele simptome ale endometriozei
Nu lăsa pe mâine ce poți face azi. Dacă observi prezența acestor simptome ale endometriozei, ai încredere în instinctele tale și mergi la medic. Dacă aștepți prea mult, durerile pot deveni un impediment major în desfășurarea activităților zilnice.
Pe viitor, starea ta de sănătate poate fi compromisă dacă ignori semnalele transmise de corpul tău. Nu te rezuma doar la ameliorarea durerilor și a disconfortului manifestate inițial.
Cel mai bine este să ataci problema de la rădăcină pentru a preveni agravarea sa.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bulun, S. E. (2018). Endometriosis. In Yen & Jaffe’s Reproductive Endocrinology: Physiology, Pathophysiology, and Clinical Management: Eighth Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47912-7.00025-1
- Burney, R. O., & Giudice, L. C. (2012). Pathogenesis and pathophysiology of endometriosis. Fertility and Sterility. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2012.06.029
- Mangtani, P., & Booth, M. (1993). Epidemiology of endometriosis. Journal of Epidemiology and Community Health. https://doi.org/10.1136/jech.47.2.84
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.